Tulipany
Witajcie,
mam kłopot z tulipanami, mianowicie 1/3 roślin ma zdegenerowane pędy kwiatostanowe
Nie mam niestety zdjęć ale opiszę możliwie dokładnie. Tulipany mają po kilka ładnych liści, bez śladu chorób i uszkodzeń, a w środku niestety wyłania się słabiutki pęd, z "uschniętym", czy niedorozwiniętym wierzchołkiem, taka "sucha zapałka". Tulipany rosną grupami (odmianami), wśród tych dotkniętych jest 10% zakwitniętych, cóż z tego bo kwiaty są niskie, kolory wyblakłe i po tygodniu już lecą płatki. Zjawisko to dotyczy wyłącznie tulipanów nabytych w jednym sklepie - tzw. centrum ogrodniczym, raz byłam przejazdem i skusiłam się na przepiękne zdjęcia z kolorowych holenderskich pudełek. 2/3 pozostałych tulipanów mam od baby z targu i sprawdzonego sklepu, gdzie zawsze kupuję i towar jest I klasa. Pąki są wielkie i nabrzmiałe, lada dzień rozkwitną. Dlatego tak późno, bo sadziłam w grudniu. Sprawdzałam, gryzoni nie ma, warunki mają takie same, wszystkie rosną przed domem praktycznie obok siebie, skąd więc te uszkodzenia? Podejrzewam prześliczne pudełeczka z krainy tulipanów wrrrrr. Te truchła już na pewno nie zakwitną, ale co dalej?
Od razu wywalić? Poczekać do czerwca i sprawdzić cebule? Na resztę zdrowych jakiś oprysk? Czy to jakaś choroba? Nekroza? Czy zwykłe niedbalstwo sprzedających i cebule były po prostu "przeterminowane" (źle przechowywane, zalane, przesuszone i co tam jeszcze) - ale wyglądały tak normalnie. Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Ewa
mam kłopot z tulipanami, mianowicie 1/3 roślin ma zdegenerowane pędy kwiatostanowe

Od razu wywalić? Poczekać do czerwca i sprawdzić cebule? Na resztę zdrowych jakiś oprysk? Czy to jakaś choroba? Nekroza? Czy zwykłe niedbalstwo sprzedających i cebule były po prostu "przeterminowane" (źle przechowywane, zalane, przesuszone i co tam jeszcze) - ale wyglądały tak normalnie. Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Ewa
- wronek89
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 mar 2006, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wstaw zdjęcia, może to szara pleśń.ewiwa pisze:Witajcie,
mam kłopot z tulipanami, mianowicie 1/3 roślin ma zdegenerowane pędy kwiatostanoweNie mam niestety zdjęć ale opiszę możliwie dokładnie. Tulipany mają po kilka ładnych liści, bez śladu chorób i uszkodzeń, a w środku niestety wyłania się słabiutki pęd, z "uschniętym", czy niedorozwiniętym wierzchołkiem, taka "sucha zapałka". Tulipany rosną grupami (odmianami), wś...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prawdopodobnie Twoje tulipany cierpią na papierowatość kwiatów ("ślepota tulipanów"). Jest to choroba fizjologiczna spotykana przeważnie u tulipanów pędzonych ale może występować również w uprawie gruntowej. Główne przyczyny tej choroby to: przenawożenie azotem, niedostateczna dojrzałość cebul spowodowana suszą lub zbyt dużymi opadami w maju/czerwcu lub nieodpowiednie warunki przechowywania cebul (np. zagrzanie cebul po zbiorze). Niech sobie rosną. To nie jest groźne dla innych roślin.