Tulipany

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
KASKA@
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 sie 2008, o 12:55

;)

Post »

bardzo ładne tulipany- gratuluję :)
KASKA@
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 sie 2008, o 12:55

;)

Post »

Piękny ten tulipanek ;)
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A oto moje:

te dwie odmiany niestety już przekwitły, a nazwy też nie pamiętam

Obrazek

Obrazek

a te właśnie rozpoczęły kwitnienie:

Obrazek

i tulipany Tarda

Obrazek

a jeszcze w kolejce czekają tulipany Angelique i jedna zapomniana odmiana :lol:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie na całe szczęście tulipany jeszcze nie kwitną ;) - inaczej bym ich nie zobaczył.
ewiwa
50p
50p
Od: 15 lip 2008, o 10:50

Post »

Witajcie,
mam kłopot z tulipanami, mianowicie 1/3 roślin ma zdegenerowane pędy kwiatostanowe :cry: Nie mam niestety zdjęć ale opiszę możliwie dokładnie. Tulipany mają po kilka ładnych liści, bez śladu chorób i uszkodzeń, a w środku niestety wyłania się słabiutki pęd, z "uschniętym", czy niedorozwiniętym wierzchołkiem, taka "sucha zapałka". Tulipany rosną grupami (odmianami), wśród tych dotkniętych jest 10% zakwitniętych, cóż z tego bo kwiaty są niskie, kolory wyblakłe i po tygodniu już lecą płatki. Zjawisko to dotyczy wyłącznie tulipanów nabytych w jednym sklepie - tzw. centrum ogrodniczym, raz byłam przejazdem i skusiłam się na przepiękne zdjęcia z kolorowych holenderskich pudełek. 2/3 pozostałych tulipanów mam od baby z targu i sprawdzonego sklepu, gdzie zawsze kupuję i towar jest I klasa. Pąki są wielkie i nabrzmiałe, lada dzień rozkwitną. Dlatego tak późno, bo sadziłam w grudniu. Sprawdzałam, gryzoni nie ma, warunki mają takie same, wszystkie rosną przed domem praktycznie obok siebie, skąd więc te uszkodzenia? Podejrzewam prześliczne pudełeczka z krainy tulipanów wrrrrr. Te truchła już na pewno nie zakwitną, ale co dalej?
Od razu wywalić? Poczekać do czerwca i sprawdzić cebule? Na resztę zdrowych jakiś oprysk? Czy to jakaś choroba? Nekroza? Czy zwykłe niedbalstwo sprzedających i cebule były po prostu "przeterminowane" (źle przechowywane, zalane, przesuszone i co tam jeszcze) - ale wyglądały tak normalnie. Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

ewiwa pisze:Witajcie,
mam kłopot z tulipanami, mianowicie 1/3 roślin ma zdegenerowane pędy kwiatostanowe :cry: Nie mam niestety zdjęć ale opiszę możliwie dokładnie. Tulipany mają po kilka ładnych liści, bez śladu chorób i uszkodzeń, a w środku niestety wyłania się słabiutki pęd, z "uschniętym", czy niedorozwiniętym wierzchołkiem, taka "sucha zapałka". Tulipany rosną grupami (odmianami), wś...
Wstaw zdjęcia, może to szara pleśń.
ewiwa
50p
50p

Post »

Przedstawiam moje tulipany. Co jest grane? Jeśli to zaraźliwe, to wykopię już teraz. Mam całe serie takich, obok pięknych i zdrowych.
E.
Obrazek
Obrazek
ewiwa
50p
50p

Post »

Podciągam wątek z nadzieją, że ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... Eksterminować?
pozdrawiam
Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Prawdopodobnie Twoje tulipany cierpią na papierowatość kwiatów ("ślepota tulipanów"). Jest to choroba fizjologiczna spotykana przeważnie u tulipanów pędzonych ale może występować również w uprawie gruntowej. Główne przyczyny tej choroby to: przenawożenie azotem, niedostateczna dojrzałość cebul spowodowana suszą lub zbyt dużymi opadami w maju/czerwcu lub nieodpowiednie warunki przechowywania cebul (np. zagrzanie cebul po zbiorze). Niech sobie rosną. To nie jest groźne dla innych roślin.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Kasiu ,ja robię w ten sposób.Jak przekwitają tulipany ,ogławiam jedną odmianę , myję ręce i ogławiam następną.Powinnaś zwracać uwagę,żeby nie mieszać soku różnych odmian.Przy ścinaniu do wazonów też jest to ważne,by dezynfekować nóż po każdej odmianie ( kolorze).
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Chciałabym się pochwalić moimi tulipanami. Na zdjęciu odmiana CHINA PINK.
Mam tylko tą odmianę ale za to duuużo i robi to fajne wrażenie Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Czy wykopywać tulipany na zimę?? Jaka jest wasza opinia??
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Ja zawsze wykopywałam ale w tym roku mam ochotę na eksperyment i zamierzam zostawić w gruncie. Zobaczymy za rok co z tego wyniknie.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

No właśnie ja też zamierzam zrobić taki eksperyment ale myślałam, że może już ktoś próbował. Dajcie znać jeśli próbowaliście?????????????
Awatar użytkownika
shanti
100p
100p
Od: 20 lip 2009, o 13:58

Post »

Bardzo ładne tulipany- gratuluję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”