Klony szczepione

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli wszystkie klony kupowane w szkółkach są szczepione, to ten wątek będzie odpowiedni, żeby zadać pytanie o to, jaki klon zasadzić na mojej działce. Wystawa zachodnia, słońce i półcień, ziemia próchniczna (30 cm), niżej czarna, z wysokim poziomem wód gruntowych (wczesną wiosną jakieś pół metra), tłem są olchy i dalej młode modrzewie. Klon rósłby jako soliter, albo jako tło dla innych niedużych krzewów (których jeszcze nie wymyśliłam i jeszcze nie mam :)) Ma być nieduży, wytrzymały (niskie temperatury). Pstre liście odpadają, klony palmowe chyba też, wszystkie szczepione w kształcie kuli czy inne ekstrawagancje też nie będą pasować do ogrodu naturalnego. Na razie najbardziej odpowiada mi # Klon zwyczajny 'Globosum' - Acer platanoides 'Globosum', albo # Acer tataricum subsp. ginnala, Acer ginnala Maxim. – klon ginnala, albo # Acer pensylvanicum L. – klon pensylwański, albo # Acer campestre L. – klon polny, albo... No tak, wybór jest spory, moja wiedza jest żadna, nie wiem, który byłby odpowiedni do moich warunków, który można kupić, a który jest w szkółkach niedostępny, nie wiem, który pięknie się przebarwia jesienią, który wytrzyma mrozy, który nie wyrośnie do 40 metrów, a tylko do 25 :D, ratunku!!!

Proszę o pomoc ;:180
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam 2 klony w swoim ogrodzie.Nazw nie pamiętam, ale jeden nazywa sie chyba "King" i ma piekne, wielkie, bordowe liscie.W tym roku mnie zaskoczył bo zakwitł.A drugiego nazwy nie pamiętam ale ma liscie zielone z kremowym brzegiem(lisci).
Zdecydowanie szybciej rosnie "czerwony".Oba maja 4 lata, a czerwony ma 3 razy większą kronę.
Przycinam je na jesień.Tzn formuje korone w kaształt kuli.
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Klony szczepione

Post »

witam
ja mam klona szczepionego na pniu klon Jawor,strasznie urosły mu gałęzie do góry ..kiedy w jakim miesiącu mogę te gałązki mu podciąć ? i jak go mogę go formować ? czy w kształcie kuli? :roll:

Obrazek

zaznaczyłem koronę tego klona w czerwonym kółku ...
Andrzej40091
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Klony szczepione

Post »

Mam piękne klony jawory pospolite w naszych lasach i zamierzam je zaszczepić odmianami kolorowymi np. Drummondii i mam pytanie... Czy mogę je zaoczkować w lipcu na pniu na wysokości ok 1.60 m ? Jaki sposób okulizacji byłby najwłaściwszy i ile oczek założyć..?
dam radę i sam wyhoduję :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”