Mieczyki (Gladiolus) - kiedy sadzić?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja kupiłem na wiosnę przypadkowo 8 cebul... Bo akurat były w sklepie...
I One, wspaniałomyślnie, kwitną mi po kolei:

I One, wspaniałomyślnie, kwitną mi po kolei:

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mieczyki - mszyce
Witam,
Tak przy okazji wątku o przepięknych "Małych rycerzach"
. Właśnie skończyłam przegląd cebulek wykopanych na jesieni. Okazało się, że bulwy mieczyków puściły pędy (liście) a na dodatek liście zostały zaatakowane przez mszyce
. Wszystkie cebulki (mieczyki, tygrysówki itp. ) są trzymane w drewnianej skrzyni w spiżarni.
Niestety nie mam preparatu do mszyc (jutro kupie) - zmyłam mszyce za pod kranem.
Mam dwa pytania:
1. Czy można używać środków chemicznych na kiełkujące pędy miczyków ?
2. Czy w sytuacji puszczania pędów powinnam wsadzić mieczyki do gruntu, czy nic się nie stanie jak poczekam jeszcze 2 tygodnie? - czytałam, że należy sadzić mieczyki koniec kwietnia początek maja.
Dziękuję za pomoc
Tak przy okazji wątku o przepięknych "Małych rycerzach"

Niestety nie mam preparatu do mszyc (jutro kupie) - zmyłam mszyce za pod kranem.
Mam dwa pytania:
1. Czy można używać środków chemicznych na kiełkujące pędy miczyków ?
2. Czy w sytuacji puszczania pędów powinnam wsadzić mieczyki do gruntu, czy nic się nie stanie jak poczekam jeszcze 2 tygodnie? - czytałam, że należy sadzić mieczyki koniec kwietnia początek maja.
Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam,
Lea
Lea
Witam! To mój pierwszy post na tym forum 
Mam pytanie: po jakim czasie zaczną kiełkować cebule mieczyków? Wsadziłam je do dużej donicy w piątek (mój głupi przesąd - wszystko sadzę zawsze w Wielki Piątek) i czekam na efekty... Czytałam w tym wątku, że w wilgotnej ziemi cebule mogą zgnić, czyli nie podlewać na razie w ogóle? I czy po wykiełkowani mogę nawozić je florofoską?
Jestem ciekawa czy coś mi wyrośnie, bo cebule kupiłam na bazarku na innym forum, po przysłaniu były przechowywane w dość ciepłych warunkach...

Mam pytanie: po jakim czasie zaczną kiełkować cebule mieczyków? Wsadziłam je do dużej donicy w piątek (mój głupi przesąd - wszystko sadzę zawsze w Wielki Piątek) i czekam na efekty... Czytałam w tym wątku, że w wilgotnej ziemi cebule mogą zgnić, czyli nie podlewać na razie w ogóle? I czy po wykiełkowani mogę nawozić je florofoską?
Jestem ciekawa czy coś mi wyrośnie, bo cebule kupiłam na bazarku na innym forum, po przysłaniu były przechowywane w dość ciepłych warunkach...
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cebulki wykiełkują po ponad tygodniu- dwóch.
Na początku zasilanie nawozem jest zbędne, gdyż cebulki mają zmagazynowane substancje.
Nawożenie powinno się zaczynać kiedy pojawia się już spore liście lub zaraz po pojawieniu się pędu kwiatowego.
Cebulki podlej niewielką ilością wody (woda powoduje rozpoczęcie reakcji, które dają początek wytworzeniu kiełków).
Ziemia nie powinna być stale wilgotna bo cebulki gniją.
Na początku zasilanie nawozem jest zbędne, gdyż cebulki mają zmagazynowane substancje.
Nawożenie powinno się zaczynać kiedy pojawia się już spore liście lub zaraz po pojawieniu się pędu kwiatowego.
Cebulki podlej niewielką ilością wody (woda powoduje rozpoczęcie reakcji, które dają początek wytworzeniu kiełków).
Ziemia nie powinna być stale wilgotna bo cebulki gniją.