To mój grill zrobiony przez kolegę Mój mąż ma 2 lewe ręce do tego.



 
 
Cegła klinkierowa jest dużo bardziej odporna na wysokie temperatury, niż cegła zwykła i posiada ładny wygląd, może być z niej z powodzeniem wykonane i palenisko i całość konstrukcji grilla.szaron pisze:Dzień dobry wszystkim forumowiczom
Pytanie do Tadeusza 48
Czy w końcu można wykonac grilla z cegieł klinkierowych na zaprawie ognioodpornej czy nie ?
Czy w przypadku wykonania jednak grilla z klinkieru palenisko należy wyłożyć szamotką ?
Proszę pilnie o informację bo zaraz mam zamiar stawiać grilla z klinkieru.
Pozdr serdecznie




 . Mieszkam na północnym wschodzie kraju (kraina jezior) i temperatury w zime są tu najniższe w Polsce i nie wiem czy wystarczy fundament 20 cm + 20 cm kamienia z gory co daje razem 40 cm fundamentu? Więc rozumiem że przy  plastyfikatorze mogę zastosować również zbrojenie tak? Ten plastyfikator ułatwi rónież trochę przygotowywanie zaprawy. Jak wcześniej wspomniałem chce od razu zrobić wędzarnie. Chcę zachować 1,20 m od paleniska do komory wędzarni (grilla) i czy mogę zastosować na ten odcinek rurę emaliowana (alufleks) o średnicy 15cm ponieważ została z budowy kominka w domu, czy może będzie za słaba na taką temperaturę? Wiadomo temperatura powietrza nagrzanego w kominku nie jest tak wysoka jak bezpośrednio za paleniskiem. I ewentualnie jeszcze obudować tą rurę cegłą szamotową jeżeli jest taka potrzeba. I czy muszę jeszcze zrobić jakiś dopływ zimnego powietrza do komory np. od dołu paleniska grilla? Czy wystarczą do regulacji temperatury w komorze drzwiczki w palenisku i szyber w kominie?
. Mieszkam na północnym wschodzie kraju (kraina jezior) i temperatury w zime są tu najniższe w Polsce i nie wiem czy wystarczy fundament 20 cm + 20 cm kamienia z gory co daje razem 40 cm fundamentu? Więc rozumiem że przy  plastyfikatorze mogę zastosować również zbrojenie tak? Ten plastyfikator ułatwi rónież trochę przygotowywanie zaprawy. Jak wcześniej wspomniałem chce od razu zrobić wędzarnie. Chcę zachować 1,20 m od paleniska do komory wędzarni (grilla) i czy mogę zastosować na ten odcinek rurę emaliowana (alufleks) o średnicy 15cm ponieważ została z budowy kominka w domu, czy może będzie za słaba na taką temperaturę? Wiadomo temperatura powietrza nagrzanego w kominku nie jest tak wysoka jak bezpośrednio za paleniskiem. I ewentualnie jeszcze obudować tą rurę cegłą szamotową jeżeli jest taka potrzeba. I czy muszę jeszcze zrobić jakiś dopływ zimnego powietrza do komory np. od dołu paleniska grilla? Czy wystarczą do regulacji temperatury w komorze drzwiczki w palenisku i szyber w kominie?


Chodzi tutaj Tobie o spód paleniska wędzarni (1) czy spód paleniska od grilla (2)? [Zrobiłem taki szkic na szybko żeby prościej było określić w którym miejscu]. Bo spotkałem się z jednym. i drugimtadeusz48 pisze:
Co do dopływu powietrza do paleniska to koniecznie to trzeba zrobić, najlepiej jak by powietrze dochodziło od spodu paleniska, nie będzie się wtedy "kopcić" z paleniska.
