Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry!

Cześć Ewo! No cóż, można z łopatą, albo z piwkiem na leżaku.Z dwojga wolę pierwsze... :lol:
Kości bola, ale tak zdrowo, przyjemnie...i odpoczynek inaczej smakuje po pracy w ogrodzie, prawda? A z jakim smakiem chlebek domowy się wcina, po pracy cału dzień w ogródku ;)

Koktailowe, wydaje mi się liczę jakby na pół niż normalny krzak...No nie wiem. Masz dużo sadzonek! Wyszłam z założenia, że lepiej za dużo- zawsze można usunąć krzaki, jakby była klęska urodzaju, a nikt już nie chciał być obdarowywany... A jak za mało to chyba gorzej.Poza tym zawsze coś się straci, coś zmarnieje może, albo się złamie...

Mam pamiątkową fotkę z pikowania. Przepraszam za bałagan ;)

Obrazek

Cieszę się, że mam to za sobą. Trochę się tego bałam. Nie wiedziałam które zutylizować...i tak już wybierałam najdorodniejsze. Nie wiedziałam, że to będzie takie trudne - rozstać się z zasiewami...niektórym nie dać urosnąć...
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bolesna aborcja :wink: (tak jakby istniała bezbolesna :roll: )
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Też powinnam poprzesadzać swoje pomidorki, ale jakoś nie mogę się zabrać...
A wiesz, że jest liliowiec o nazwie "Agape"...Uważam, że powinnaś sobie takiego zafundować do ogrodu. To są wdzięczne i mało wymagające rośliny.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj idziesz jak burza, widać efekty porządkowania.
Trawą bym się tak nie martwiła, grunt to podlewać dużo i skosić w odpowiednim czasie, potem podsypać nawozu z azotem.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

trudną i cięzka pracę wykonalaś, podziwiam

miłego dnia
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie- Izo, Urszulo, Edyto, Krzysiu oraz inni Odwiedzający!
Właśnie sprawdziłam na pogodynce- woda w Wiśle opada i to sporo! Chyba nas nie zaleje!
Mało brakowało, bo miedzy stanem odtrzegawczym 520 a alarmowym 650, brakowało już tylko 40cm do wdarcia się wodyu na działki, ale dziś przewidywali spadek o ponad 70cm, więc już chyba jest bezpiecznie...!

Cieszę się niezmiernie!
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

agape pisze:Witajcie- Izo, Urszulo, Edyto, Krzysiu oraz inni Odwiedzający!
Właśnie sprawdziłam na pogodynce- woda w Wiśle opada i to sporo! Chyba nas nie zaleje!
Mało brakowało, bo miedzy stanem odtrzegawczym 520 a alarmowym 650, brakowało już tylko 40cm do wdarcia się wodyu na działki, ale dziś przewidywali spadek o ponad 70cm, więc już chyba jest bezpiecznie...!

Cieszę się niezmiernie!
a ja zawsze z suszą walczę,
na terenie na, którym mieszkam nawet źródeł podziemnych jest mało
Ogródek EdytyB

zapraszam
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

to w niebezpiecznym miejscu masz działeczkę, przykro by było, gdyby faktycznie woda się do Ciebie wmeldowała, super że opada

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpadłam z życzeniami zdrowych i radosnych Świąt!
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Agnieszko, poświątecznie życzę wszystkiego dobrego :)
Poczytałam sobie o Twoich pracach działkowych i podziwiam. Bardzo podoba mi się taras z plastrów. Bardzo. Nieważne, że nie jest fachowo zrobiony. Ważne, żebyś się na nim dobrze czuła :)
Moje pomidorki wzeszły pięknie, także jeszcze raz dziękuję. Do pikowania jeszcze trochę, ale wyglądają zdrowo i silnie. Słońca im nie brakuje.
Dobrze, że Cię nie zalało, bo faktycznie poziom wody w Wiśle był wysoki. Ale z drugiej strony pierwszy raz od 3 czy 4 lat nie była podtopiona droga na odcinku Grabowiec - Złotoria, więc nie było tak źle.
Pokaż jakieś roślinki z działki, jak wiosna u Ciebie wszystko budzi.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już po Świętach! Gdzie się podziewasz :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Aguniu, odkąd prawie mieszkam na działce, tak mam w domu :;230
Jak to gdzie się podziewa???
Na działce.
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O jejku! Ilu gości!
Witajcie po przerwie!
Dziękuję Izo, Aniu za życzenia! Serdecznie odwzajemniam!

Tak, tak po świetach, a ja od przed-świąt, dziś dopiero byłam na działce...
Prawie jej nie poznałam...! Irysy botaniczne przekwitły, nawet ich nie widziałam...
Ale za to już ciepło, więc mam fotki i coś udało mi się zrobić.

Po pierwsze - pierwsze podlewanie! Uwielbiam szmer wody, wodny pył, i to, jak widać tęczę pod światło. Jedynie groza zwolnienia lekarskiego powstrzymała mnie od zdjęcia kaloszy i moczenia stóp. Poczekam do maja. Kciuk mnie boli od ściskania węża, bo oczywiście nie mogę w domu znależć tej nakładki, sterującej strumieniem...

Dziś mówili, że bedzie zimno i deszcz. Więc wzięłam tylko jedna kanapkę, pół termosu herbaty...Rano wiało. Gdy przyszłam na działkę było tak, jak zostawiłam bojąc się powodzi:

Obrazek

Ledwie dowiozłam wielkie bryły paproci...Oranio, dziękuję! Już wsadzone! Gdy minęły mi "mroczki" przed oczami..dotarło do mnie ile roślin rozkwitło!
To są tulipany od sąsiadki, z cebulek przybyszowych...Zakwitło więcej niż z tych kupionych...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więc zwiedzałam działkę, jak nieznaną zupełnie...Dziwiłam się, że tak ...beze mnie natura sama z małych cebulek sparwia, że tak cudnie rozkwitają...To mnie ucieszyło, że nie muszę się co dzień martwić o rośliny. To zupełnie inaczej niż te w mieszkaniu...zdane na nas.

Postanowiłam zakończyć sprawę tarasu, skoro minęło zagrożenie powodziowe...

Zasypałam go ziemią i wyrównałam, jest stabilny i cieszę się, że jakkolwiek wytrzyma mniej, to na ten rok jest w porządku. Jeszcze rozbabrane kafle, ale teraz wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

Po uporaniu się z kaflami, trzeba było urządzić dalsze, omijające drzewa ścieżki, aby nie ucinać gałęzi, która zawsze trafiała mnie w oko.
Postanowiłam powtórzyć motyw ściżki półokrągłej.

Obrazek

Wraz z tarasem widok:
Obrazek

Jak na moje wizje z zeszłego roku, to przeszło moje oczekiwania. Od razu zrobił się jakiś porządek, i tak gościnnie... Miałam już naprawdę dość rozwalonych kafli, dzwigania, gliny w butach...Teraz mam nadzieję przede mną leżak...i drzemki w półcieniu..:)

Poza tym, przed domkiem jednak ostatecznie bedzie ogródek ziołowy...Ze starego korzenia będą promienne ścieżki z cegiełek i desek, na wzór koła od wozu...

Obrazek

Najgorsze jest o, że to co wysiałam przed Świętami, niemal nie wzeszło, bo nie podlałam, a było b.sucho. Mam nadzieję, że jak dziś podlałam, to nasionka jeszcze się obudzą...? marchewka, rzodkiewka. Tylko sałata wychodzi...po listeczku...
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Nasionka wzejdą, pod warunkiem, że nie puściły kiełków. Nasionka przyzwyczajone są do suchości. Jeśli jednak puściły kiełki i wtedy miały suszę, to już po nich.

Taras extra! Jednak nie okorowałaś pieńków? To będziemy porównywać doświadczenia, z korą i bez kory :;230

Ja też nigdy nie lubiłem tego bolącego kciuka i zimnych mokrych palców przy podlewaniu. I wiesz, co zrobiłem w tamtym roku? Kupiłem szybkozlączkę. Pieniądze żadne, kosztuje najwyżej 3 zł i do tego podlączam sobie co mi pasuje. Pistolet, zraszacze do wyboru. I podlewa się samo, ja tylko stoję :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak! Szybkozłączka to świetny wynalazek! Potwierdzam z autopsji.
Aguś - jak pięknie u Ciebie! Aż dech zapiera. Twoje pomysły świetnie sprawdzają się w praktyce! Jak tylko rośliny przykryją ziemię będzie bossssko :!: Z tulipanami tak już jest, że te stare odmiany są bardziej żywotne. Poza tym weź pod uwagę, że są odmiany wczesne i późne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”