Hosty - doświadczenia z wysiewem.

Hosty
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Własciwie dlaczego to ma być drogie,skoro produkuje sie masowo?
http://www.hostalibrary.org/seed/indoors/seed.html
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 12:19

Post »

Nasion streaked właściwie nie można dostać w Europie. Sprowadzam je z USA od zaprzyjaźnionych kolekcjonerów , czasem dostaje w podarunku.W Stanach ceny nasion ( zazwyczaj 25 szt) zaczynają się od 10-12 $ , a kończą na ............granicy nie ma. Zimą widziałem licytację na hostalibrary gdzie cena osiągnęła 130$ za 25 nasion.
Nasiona streaked są tak drogie bo same hosty streaked są drogie.A wynika to z ich charakteru i cech które opisałem w temacie "hosty streaked". Nie ma masowej produkcji host z nasion, a to dlatego że hosty nie przekazują cech rośliny matecznej.Jedynie potomstwo z nasion host "popaćkanych" jest w ogromnej części popaćkane. Wysiewa się je dlatego że to świetna droga do uzyskania nowych niepowtarzalnych odmian (także , a może przede wszystkim poprzez hybrydyzację).
mirzan
---

Post »

Zaskoczyło mnie,że jest tendencja do utrzymywania przy życiu niestabilnych hybrydów.Robię krzyżówki innych roślin i takie niestabilne to raczej odpad z hodowli.
Na załączonym powyżej zdjęciu,widać dziesiątki siewek różnie upstrzonych.
Mam wrażenie,że to taka przyspieszona zabawa w hodowlę.Za kilkadziesiąt dni od
wysiania widać, czy jest łaciate czy zielone.Ale zabawa ładna.
Krzyżuję od lat lilie,muszę wcześnij planować,co chcę otrzymać i do tego dążę przez
dobór rodziców.A skutki widać już po paru latach.
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p

Post »

Oczywiście że można traktować to jako zabawę, ale jest to też część procesu hybrydyzacji i element powstawania nowych odmian.Tutaj też planuje się jakie cechy ma posiadać nowa hosta.Choć oczywiście rzadko osiąga się to w pokoleniu F-1 podobnie jak z liliami efekty widać po kilku latach selekcji i krzyżowania. Hosty streaked to idealni pod parent. Potomstwo z krzyżówek streaked ,pierwotnie popaćkane często stabilizuje się do nowej odmiany. Wystarczy spojrzeć na HL dla ilu nowych odmian mamusią jest np. Dorothy Benedict czy Galaxy.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Hm...jakoś tych pstrych tu nie widzę :( U mnie powschodził His Honor wsio zielone - jak zwykle ;(
mirzan
---

Post »

Wysiałem kilkadziesiat nasion,różnych nieokreślonych,ale zaprawionych różnymi
substancjami,może wyjdzie jakiś mutant.
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Mirzanie, skorzystałam z Twego linku i też zaprawiłam nasiona hostasowe w baźgli z cebuli zimowita i w kawie...i czekam cierpliwie czy cokolwiek popaćkanego się pojawi :)
Beata
mirzan
---

Post »

Też użyłem ziemowita,ale zamiast kawy używałem herbaty,bo ma wiekszą zawartość
teiny.Na próbnych wysiewach rzeżuchy i rzodkiewki,okazało się,ze herbata jest całkiem dobrym nawozem.Roślinki herbaciane są dwa razy większe od kontrolnych.
A może już się zmutowały?
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p

Post »

Tomasz II pisze:Hm...jakoś tych pstrych tu nie widzę :( U mnie powschodził His Honor wsio zielone - jak zwykle ;(
Niewierny Tomasz musi zobaczyć lub dotknąć aby uwierzyć :) Tak jak ja .... Tutaj malutka Marbled Cream.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

..ale to tylko jedna ( a jednak zaczynam...wierzyć ) :)
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p

Post »

Jest i będzie więcej; po pierwsze to próbne wysiewy , a po drugie np. Dorothy Benedict potwierdza swoją opinię o powolnym wzroście,także z nasion :) .Po miesiącu dopiero są pierwsze "kiełki". Podobnie PinStripeSister.
Z innych późniejszych prób widzę że IceAgeTrial da chyba niezłe efekty. Lakeside BlackMama - kilka naprawdę ciemnych maluchów .The Queen jeszcze zbyt malutkie żeby ocenić.
Prawdziwe wysiewy dopiero nadchodzą......................
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie wiem czy to ciekawe rezultaty , ale ta o nr 1 jest żółta jak cytrynka , interesuje mnie czy ona przeżyje ,czy padnie z powodu braku chlorofilu ? Pozostałe jak widać , bardziej różnią się kształtem niż kolorem :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Może paść, jeśli będzie za mało chlorofilu. Jeśli jednak przejdzie w porządny kolor żólty powinna przeżyć.

Widzę tam folię, odkryj i solidnie wietrz.
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p

Post »

Święta Świętami , ale coś trzeba robić co by nie przytyć . Dobry to moment na wysiewy. Oczywiście w inspekcie , który powstał w zeszłym tygodniu.
Jednak najpierw fotka zaprawianych nasion Sally and Bob. Są pozbawione "skrzydełek" które często mogą gnić. Tak swoje nasiona preparuje Ron Livingston.

Obrazek

Podłoże przygotowane zgodnie ze wszystkimi zaleceniami ( osobiście przelewam ją wrzątkiem). Do "piachu" poszło ponad 30 odmian-pół na pół , streaked i non-streaked. Z uwagi na mniejsze ilości oraz ich wartość wszystkie streaked poszły do kuwet wysiewowych.Pozostałe "zagrzebałem" bezpośrednio w ziemi w inspekcie.

Obrazek Obrazek

Zasiewy umieszczone zostały w inspekcie-szklarence.

Obrazek Obrazek Obrazek

Zamykamy i czekamy.:)
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam;
ja nie sieję host,ale jedna sama mi się wysiała.W ubiegłym roku listki miała okrągłe,a w tym wydłużone i pofalowane.Wysiała się prawdopodobnie z nasion Blue Umbrellas

Obrazek
Pozdrawiam Marzena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”