Wyrównanie terenu pod ogród

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
baldtom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2009, o 15:52

Wyrównanie terenu pod ogród

Post »

Witam Wszystkich serdecznie:) Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc proszę o wyrozumiałość :D Od trzech lat jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami własnego domu i ogrodu tylko ze ten nasz ogrod bardziej przypomina pastwisko trawnik wyglada jak wzburzony ocean
Na powierzchni widać również potężne łańcuchy górskie, długie doliny i głębokie wawozy
I tu mam pierwsze pytanie: Kto wie jak najprościej wyrównać taką powierzchnie?
Pytanko nr 2 Czy teraz jest dobry okres na sadzenie iglakow tuje choinki i tym podobne
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj na Forum , nie napisałeś na jakiej powierzchni są te łańcuchy górskie, długie doliny i głębokie wąwozy. Jeżeli Ci tak pofałdowany teren nie odpowiada, a masz trochę tego pastwiska, robiącego za ocean, najlepszym wyjściem by było, założyć trawnik od nowa. Jeżeli masz tylko problem z nierównością, a nie masz problemu z niechcianą na trawniku roślinnością, ,do wyrównania należałoby użyć sprzętu mechanicznego jak ciągnika z narzędziami rolniczymi. Gdybyś znalazł taka osobę- rolnika ze sprzętem, to ona by na miejscu oceniła czy do wyrównania potrzeba tylko glebogryzarki i bron, czy też najpierw orki pługiem, później, grubera i bron .

Jeżeli by powierzchnia Twojego oceanu, okazała się morzem Bałtyckim , i chciałbyś trochę popracować fizycznie, to nic innego nie zostaje niż łopata, i grabie .

Gdybyś się zdecydował na zakładanie nowego trawnika, proponuję trochę poczytać na Tym Forum , co zrobić by Trawnik przeżył w dobrej kondycji co najmniej sto lat, ja sam wiele na ten temat napisałem, wystarczy tylko wpisać do wyszukiwarki temat jaki chcesz znaleźć lub autora którego posty chcesz poczytać.

Co do drugiego pytania to , najpierw należało by się zastanowić czy posadzone rośliny nie utrudnią Ci mechaniczne burzenie łańcuchów górskich , jeżeli masz zamiar ręcznie podjąć walkę, to posadzone roślinki nie będą Ci przeszkadzać podczas prac ziemnych.

Jako że wiosna od kilku dni, to czas na sadzenie wszelkich roślin znakomity, dla pewności poczekaj jeszcze kilka dni na zapowiadane ocieplenie, i...................... do roboty. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zastanów się ,czy nie da sie w ciekawy sposób wykorzystac tych nierówności terenu w formie np.tarasow,pagorków,wgłębników,jako posiadaczka płaskiego terenu zazdroszczę Ci tych gór i dolin.
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
baldtom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2009, o 15:52

:-)

Post »

Szczerze powiem że przypuszczalem ze tak to trzeba zrobic wjechać jakimś sprzętem i zryc wszystko i zacząć od nowa mysle ze nie da się tego wykorzystać to zwykle nierownosci trawnika wygląda to okropnie dziękuję i zycze milego weekendu
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ten wąwóz to na pewno nie jest rów melioracyjny?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”