Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:
eleka pisze:
Ponawiam moje zapytanie o goryczkę żółtą.Czy ktoś wie gdzie ją można nabyć?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeśli nie pomyliłaś roślin, to goryczki żółtej -roślinki- raczej u nas nie kupisz. Jest trudna w uprawie, nie występuje w Polsce . Używana w przemyśle farmaceutycznym pochodzi wyłącznie z importu( głównie z Albanii ! )Szukasz w celach leczniczych?
Elu ...Kupisz ..kupisz - Ewelino - dużo interesujących roślin kupisz w naszym kraju :D

W Arboretum w Rogowie - za 4 lub 3 zł nabyłam Gentiana lutea
na niedzielnym kiermaszu.

Obrazek
Zdjęcie pochodzi z WIKIPEDII
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Dzięki KaRo.Na taką wiadomość czekałam.Do Rogowa niedaleko, a tam pewnie zaczyna być rododendoronowo.
Ewelinko, to już 4 azalia i tak właśnie zamierzam je umieścić("w kupie").Tylko podpowiedz mi jakie odległości powinnam zachować, bo podane na metkach trochę mogą kłamać,a Ty pewnie już najlepiej wiesz jak daleko je sadzić.
Napiszę jakie to są te moje cudeńka:
1A.Fridoline
2.A.Maruschka
2.A Karmesina rosea
4.A.Canzonette
Czerwono-różowo to będzie wyglądało, jak myślisz Ewelino, czy należałoby dodać jakiś kontrast?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Jurek pisze: Ewelino-masz może fotki kwitnących powojników?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Jurku , wklejam zdjęcia powojników (z ub. roku oczywiście :) )
Kolejno są to :Powojnik alpejski " Willy"/1.i2./, wielkokwiatowy "Guernsey Cream "/3.4.i5./ , "Gipsy Queen" /6.i7./i "Lady Betty Balfour"/8./

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Oprócz nich mam jeszcze odmianę " Jan Paweł II"- w ub roku wcale nie zakwitł :( więc nie ma zdjęcia i został wiosną przesadzony w inne, może lepsze miejsce; a także" Lech Wałęsa"- niebiesko-fioletowe kwiaty z bledszym paskiem, "Generał Sikorski" - niebieskie , "Rouge Cardinal"- purpurowe, nie mogę znaleźć ich zdjęć.Tej wiosny dosadziłam 3 nowe odmiany:"Sylwia Denny"-białe pełne, ""Błękitny Anioł"-jasnoniebieskie i clematis bylinowy "Arabella"- niebieskofioletowe. Zdjęcia z pewnością wkleję, gdy tylko zakwitną.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Elu, wydaje mi się ,że zestawienie czerwono-różowych kwiatów nie będzie razić( choć da mocny, odważny akcent kolorystyczny),ale jeśli nie masz do niego przekonania, możesz dosadzić akcenty białe- pomiędzy- śliczny jest niziutki różanecznik " Dora Amateis"( wys. do 30-40cm. po 10 latach).Co do odległości między roślinami, to przy tych niskich odmianach wystarczy ok. 50cm.,chyba że chcesz , aby za kilka lat " zlały się " w jedną całość"- wówczas nawet mniej .
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za zdjęcia-powojniki to moje najulubieńsze pnącza.W tym roku też powiększyłem kolekcję o dwie odmiany-Mazowsze,Omoshiro i zastanawiam się nad Barbarą Dibley-ciekawi mnie ona ze względu na ponoć bardzo duże kwiaty.Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będzie moja :wink: .
A może masz ochotę na jesienną wymianę tych odmian,które posiadamy "na stanie" ?

ps.Też posiadam Lady Betty Balfour,jednak u mnie kolor jest zgodny z tym,co prezentuje na swojej stronie p. Marczyński-kolor płatków jest ciemnoniebieski i żółte pręciki.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Ewelinko białe powojniki są prześliczne ,kupiłam w tym roku kilka pnączy -myśle że jak kupię jeszcze jednego to może humor mi sie poprawi :D :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jurku- tak naprawdę to on jest bardziej niebieski-widać niedoskonałość kolorów zdjęcia. Zwróć uwagę ,że trzy ostatnie zdjęcia sugerują identyczny kolor kwiatów , a to dwie różne odmiany.A powojników , o których napisałeś nie znam :( Pokażesz nam , mam nadzieję , gdy zakwitną?

Grażynko , pewnie że kup powojnik. Ja mam je na prawie każdym fragmencie płotu, gdzie jest trochę słońca. Nie wszystkie miejsca im służą...Ale dlaczego musisz poprawiać sobie humor? Pogoda się w końcuzmieni , a spodziewanymi przymrozkami się nie martw- ja i tak nie dam rady " okryć " na noc całego ogrodu...
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelino,jesteś szczęściarą.Nie dość,że Rh piękne jak mało gdzie to i moje ulubione powojniki cudnej urody.Tylko zastanawiam się czy ten biały to nie 'Matka Urszula Ledóchowska'.Często się nad zakupem jej zastanawiałam lub ew.nad zakupem 'Moonlight', tylko jakoś nie widziałam kwitnących białych powojników.A te kwiaty to naprawdę tak duże?
Ewelino mnie nie przeszkadza ta kolorystyka, tylko chciałam poradzić sie experta czy to ładnie będzie wyglądać.Zresztą 2 jeszcze nie wsadziłam, a wkrótce zaczną kwitnąć to się ropatrzę.Dzięki.
Zauważyłam,że Jurek jest wielbicielem Clematisów, ciekawe czy znajdę Jego okazy na forum.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Elu, Matka Teresa...- białe kwiaty, ciemnoczerwone pylniki
Guernsey Cream-kwiaty białe z odcieniem seledynku, stopniowo całkiem białe, pylniki żółte.( To mój !)
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Ach Ewelinko, działka daleko ,nic nie przykryte a zapowiadają przymrozki a ja jestem chora i na antybiotykach.Może nie sprawdzi im sie ta pogoda ,dziś słyszałam że po tej majówce idzie ocieplenie :cry: :cry: :cry:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

No to kuruj się , Grażynko, a ja za Ciebie trzymam kciuki ! ;:41 Ja mam ogród pod domem ale nic nie okryłam, nawet nie wiem jak, bo rośliny już takie duże. Wczoraj okryłam lekko daturę , która została już wywleczona na taras, skutek-złamały się dwa największe pędy :cry: Wcale mi się nie podoba ta pogoda!
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zmylił mnie ten ciemny środek.Więcej nie będę poprawiać nie upewniwszy się dokładnie.
Na zdjęciach Twoje powojniki są równie zdrowe jak różaneczniki.Czy też traktujesz je czymś co je chroni?Moje mają powyżerane co roku liście i poobgryzane młode pędy.Bardzo mnie to wkurza, bo spowalnia wzrost i osłabia kwitnienie.
Jeszcze dopiszę,że u mnie podobnie działo się z 'J Pawłem'.W tym roku znalazłam mu inne miejsce i na razie pięknie sie rozwija. Oby tak dalej.Czego i Tobie życzę.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Elu, właśnie że powojniki , podobnie jak róże , tak średnio u mnie rosną - obawiam się ,że nie we wszystkich miejscach mają dość słońca. Ale na szczęście nic ich nie podjada. Padł mi dotychczas jeden z pierwszych, po prostu cały usechł i już , reszta jakoś żyje...A "Jan Paweł..."chyba był źle posadzony- zobaczymy w tym roku, czy po przeprowadzce odwdzięczy się kwiatami?
A co do nazw roślin i ew. pomyłek-po to jest to forum, by się wzajemnie uczyć , prawda? Przyznam, że od lutego (kiedy tu zawitałam) bardzo wiele się nauczyłam. ;:37
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Taaak!
A ja przez kilka dni, wiem jak nic nie wiem!Ale też się nauczę.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie wiem, co pozostanie po przymrozkach z kwitnących już tak pięknie kwiatów...może nic ? Chwilowo zajmę się więc drzewami i krzewami, bo przecież one tworzą podstawowy zarys każdego ogrodu. A rosną u mnie( poza prezentowanymi wcześniej ):

Jodła kaukaska, Leszczyna turecka, Cis- z tyłu Świerki serbskie,Chojna kanadyjska , Świerk serbski, Jałowiec "Stricta",Sosna " Nigra"- z tyłu Kalina ,Brzoza " Youngii"

Sosna himalajska/3x/przed nią Ostróżki, Klon palmowy, nowy nabytek- Dereń cousa(podobno ma pięknie kwitnąć), Dereń biały"Elegantissima"/2x/ i Dereń biały "Aurea",

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Złoty Berberys, Ostrokrzew(są w ogrodzie dwa i oba obsypują sie jesienią masą czerwonych kuleczek), bluszcz Hedera na jednej z 7-u starych sosen, Jałowiec (w głębi laurowiśnia u stóp sosny) , z lewej glicynia biała- magnolia - Świerk " Biały"-u jego stóp jałowce płożące,Berberys i Trzmielina oskrzydlona, Bukszpan,

Wystarczy na dziś. C.D.N. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”