Mój ogród - Józef cz.1
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
najłatwiej jest formować jałowce..tam za tymi tujami jest taki ale mało widoczny..to był duży krzew..wystarczyło z głównych gałęzi usunąć boczne a na końcach pozostawić pompony..no..troszkę je porozszerzać żeby się nie stykały..początkowo były to małe kulki..z czasem coraz większe i kilka musiałem usunąć zeby zrobić miejsce pozostrałym.W tamtym roku wracając z Wrocławia w jakimś ogrodzie zobaczyłem podobnie uformowany krzew tyle że zamiast kul miał płaskie "tralerze" i tak teraz przerabiam swojego jałowca.oczywiście znów upłynie trochę czasu zanim zazielenią się całe płaszczyzny..leda16 pisze:Napisz chociaż Józefie, jak stworzyć takie piękności. Chętnie bym swojej tui zrobiła chociaż ze trzy pomponiki.
gorzej jest z tujami bo tego nie można robić tak od jednego razu..te były formowane od sadzonki ...chyba 5-6 lat..mam jeszcze kilka innych nad którymi dopiero pracuję..
- Józef
- Kontakt:
nie pomyliłem się Ewelinko..żabki trzymam w orchidarium..na dole tej gabloty jest odzzielona część w której jest woda żeby zapewnić dostateczną wilgotność..a zeby woda nie była "martwa" więc zasiedliłem ją żabkami,krabem,krewetkami..Ewelina pisze:A żabki trzymasz w orchidarium ? Chyba w terrarium . Ale śliczne te maluszki, gdziekolwiek byś ich nie trzymał. Zastanawiam się tylko, gdzie Ty mieszkasz, bo dom pełen żabek ,modliszek, roślin wszelakich, no , niezły z Ciebie pasjonat !
a w domu jest jeszcze z dziesięć papug.kilkanaście koliberków.akwarium i podrzucany nam przez syna pies Bobo..

a tak pies Bobo...

- Józef
- Kontakt:
na razie to one jeszcze się nie rozmnożyły bo to ich pierwszy rok..kupiłem je maleńkie..podobnie jak modliszki..kupione były wielkości komara ..teraz mająjużjakieś 4-5 cm dłygości..Ewelina pisze:Ok. To ta sprawa jest już dla mnie jasna. Powiedz jeszcze , co dalej robisz z tymi żabkami, hodujesz, rozdajesz, wypuszczasz na wolność? No bo rozumiem,że one się rozmnażają i masz ich coraz więcej?
a to część moich dzisiejszych zakupów..niestety będę musiał szybko mysleć o większym orchidarium..

oczywiście Ismena nie do orchidarium..ale bromelie ..tak
Józefie...
chyba już odzyskujesz siły, skoro nic w domu nie może Cię zatrzymać i siedzisz na działce ;-)
Pisz co tam się dzieje?
Jak Twoja fuksja drzewiasta odbiła po przymrozkach?
Włąsnie sobie zafundowałam takie drzewko na 1,5 m i mam nadzieję, że mamy inne kwiaty - OBY bo to by oznaczało, że na jesień (czy kiedy je się tam odszczepia) będziemy mieć po nowej odmianie ;-)
Proszę o fotkę Twojej...
Moja jeszcze nie otworzyła pączków - więc wiem tylko, że zewnętrzne płatki ma czerone.
chyba już odzyskujesz siły, skoro nic w domu nie może Cię zatrzymać i siedzisz na działce ;-)
Pisz co tam się dzieje?
Jak Twoja fuksja drzewiasta odbiła po przymrozkach?
Włąsnie sobie zafundowałam takie drzewko na 1,5 m i mam nadzieję, że mamy inne kwiaty - OBY bo to by oznaczało, że na jesień (czy kiedy je się tam odszczepia) będziemy mieć po nowej odmianie ;-)
Proszę o fotkę Twojej...
Moja jeszcze nie otworzyła pączków - więc wiem tylko, że zewnętrzne płatki ma czerone.
- Józef
- Kontakt:
Dorcia..na Szpitalnej mają passiflorę ..czerwoną..cena 22 zet..miałem ją kupić ale taką już mam..ale za to kupiłem gunerę olbrzymią..
żona chce przerzedzać floksy na skalniakach bo już się za bardzo rozrosły..znowu musisz wpaść bo szkoda ich wyrzucać

pieknie będą kwitły kaliny

a wczoraj i dziś wyżywałem się na jałowcu przed domkiem..
nie wiem czy efekt będzie widoczny ale ktoś kiedyś pytał ile czasu zajmuje takie cięcie??to teraz odpowiada..prawie dwa dni..wprawdzie teraz jeszcze szpecą rozpórki i odciągi ale po tym sezonie będzie już ładny...za jakiś czas muszę mu jeszcze usunąć korę z gałęzi i będzie jak w ogrodzie japońskim..
żona chce przerzedzać floksy na skalniakach bo już się za bardzo rozrosły..znowu musisz wpaść bo szkoda ich wyrzucać

pieknie będą kwitły kaliny

a wczoraj i dziś wyżywałem się na jałowcu przed domkiem..
nie wiem czy efekt będzie widoczny ale ktoś kiedyś pytał ile czasu zajmuje takie cięcie??to teraz odpowiada..prawie dwa dni..wprawdzie teraz jeszcze szpecą rozpórki i odciągi ale po tym sezonie będzie już ładny...za jakiś czas muszę mu jeszcze usunąć korę z gałęzi i będzie jak w ogrodzie japońskim..

Na szpitalnej?
Ha! to u byłego narzeczonego mojej siostry tzn u jego rodziców ;-) hihi
Też mam czerwone passiflory (tzn jeszcze nie kwitły ale kiedyś). Wiec sobie daruję zakupy... ale i tak tam muszę wpaść po ziemię.
Mówisz masz! To kiedy mam wpaśc po te roślinki??
Myślisz, że jak teraz wezmę odszczepki fuksji drzewiastej to Ci się przyjmie?
Ha! to u byłego narzeczonego mojej siostry tzn u jego rodziców ;-) hihi
Też mam czerwone passiflory (tzn jeszcze nie kwitły ale kiedyś). Wiec sobie daruję zakupy... ale i tak tam muszę wpaść po ziemię.
Mówisz masz! To kiedy mam wpaśc po te roślinki??
Myślisz, że jak teraz wezmę odszczepki fuksji drzewiastej to Ci się przyjmie?