Spiralis ze szmaragdem

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Spiralis ze szmaragdem

Post »

Znowu muszę prosić o radę. Wymyśliłam sobie żywopłot z tych roślin, ale nie mogę znależć w necie informacji o spiralis, takich jak szerokość, czy tempo wzrostu. Proszę o pomoc :D
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

'Spiralis' jest nieco węższa od 'Smaragd', bardziej kolumnowa niż stożkowa (tak jak 'Smaragd') Rośnie szybciej i osiąga też znacznie większą wysokość.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nasza 'aniawoj' ma rację co do tempa wzrostu i szerokości. w zeszłym roku posadziłem Spiralisy. Szkółkarz uczulał mnie, że Spiralis lubi bardziej jak inne żywotniki podlewanie. a informacje o tempie wzrostu i szerokości są pod linkiem:
http://www.ibro.pl/Pliki/wynik.php?id=125&ref=p_alf
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p

Post »

Mirku, a jaką odległość między spiralisami zalecił Ci szkółkarz?
Mi polecono sadzić je co 100 cm mimo, że mają być węższe ;szmaragdy (szersze) zaleca się sadzić co 60 cm. Trochę niepokoi mnie ta rozbieżność
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

posadziłem wg zaleceń szkółkarza co 80cm - mają być wtedy zrośnięte do wys. ok.2,5-3m. widziałem u niego taką ścianę - ale efekt ciemnozielony mur.od razu zdecydowałem się na nie.tyle, że trzeba pamiętać (jak już wspominałem) o podlewaniu.
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Thuja spiralis osiąga znacznie większe rozmiary niż smaragd.Rośnie nie tylko duzo wyższa
ale równiez znacznie szersza tak,ze ktos was wprowadził w błąd twierdzac,ze spiralis jest węższa niż smaragd. Największa thuja spiralis jaką widziałem miała ok 7m wysokości i trochę ponad 2m szerokości. Na żywopłot to ja bym zalecał minimum 1,3m dla spiralis. Niektóre źródla podaja,ze w dobrych warunkach rosnoca swobodnie spiralis może osiagnąc nawet ponad 10m wysokości i 3m szerokości.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

4m 'Spiralis', który ostatnio widziałam ma na dole ok. 60 cm. :wink:

Nie zgodzę się absolutnie, żeby 'Spiralis' sadzić co 1,30m , jeśli chcemy mieć zwartą ścianę!
Zgadzam się, że ' Spiralis' ( a także np:' Smaragd') może osiągnąć dołem 1,5m ,ale nikt raczej nie będzie czekał 30 lat, aby raczył mu się utworzyć żywopłot :wink:
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p

Post »

Mi zalecono sadzić spiralisa co 1m. Pani dodała, że dorasta do 1,3m na dole. Wydawało mi się to sensowne, przecież im mniejsza odległość sadzenia tym większy zysk szkółkarza :wink:
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

aniawoj pisze:4m 'Spiralis', który ostatnio widziałam ma na dole ok. 60 cm. :wink:

Nie zgodzę się absolutnie, żeby 'Spiralis' sadzić co 1,30m , jeśli chcemy mieć zwartą ścianę!
Zgadzam się, że ' Spiralis' ( a także np:' Smaragd') może osiągnąć dołem 1,5m ,ale nikt raczej nie będzie czekał 30 lat, aby raczył mu się utworzyć żywopłot :wink:
To nie wiem czy mówimy o tej samej thui byc może są różne pododmiany(nie wiem jak to fachowo określic) tej odmiany thui. Niedawno widziałem ok 2m sadzonki do kupienia i przy takiej wysokosci miały ok 80cm szerokości a była to na pewno thuja spiralis. A co do do masksymalnych rozmiarów to myśle,ze po 40 albo wiecej latach rosnący swobodnie i w optymalnych warunkach spiralis może osiągnąc ok 3m na szerokośc. Według mnie bardzo ładnie się prezentuje taki spitralis posadzony pojedyńczo aby z czasem mógł osiągnąc takie duże rozmiary. A na żywopłot to może i 1m wystarczy jeśli zalezy nam na tym aby jak najszybciej utworzyła się zwarta sciana żywopłotowa. jeśli taki zywopłot ze spiralisów mamy zamiar utworzyc na granicy z sąsiadem to myśle ,że nalezy miec równiez na uwadze to czy nie będzie to stanowiło problemu z jego strony. Bo te thuje w takim dużym zwarciu będa rosły głównie na wysokośc i po osiągnięciu 5m lub nawet więcej mogą zbytnio zacieniac działke sąsiada.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Bartosz prawdę pisze... 'Spiralis' będzie zdecydowanie "grubszy" niż 'Smaragd'.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A w jakich odległościach zalecałbyś ją sadzić Mirku? Tak, aby utworzyły zwarty żywopłot?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Co metr... powinno "styknąć".
Jedna uwaga. Ta odmiana na lichej glebie (piaszczystej) i w okresach niedoboru wody potrafi w lato się "czyścić" do gołych pędów. Robi się ażurowa i mało atrakcyjna. A i tak jest luźniejsza, niż 'Smaragd'
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A tak przy okazji...Dziś byłam u znajomej, która ma 'Smaragd' posadzone co 1m, bo tak jej projektant zalecił. Między tuje ( wsadzone ok. 10 lat temu) powsadzała "uzupełnienia", bo wkurzyła się, że jej się nigdy 'Smaragdy' nie zejdą :roll: Gdy ten sam projektant zalecił jej koleżance wsadzenie 'Brabantów' co 1m przekabaciła ją na wsadzenie co 70 cm. Projektantowi już nie wierzy :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”