Partenokarpia

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
justine91
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 mar 2009, o 19:47

Partenokarpia

Post »

Zakładam ten temat z prośbą o pomoc.

Robię pracę badawczą na temat wpływu auksyn i giberelin na wywołanie partenokarpii.
Czy mieliście z tym do czynienia?
Czy kiedykolwiek sami ją wywoływaliście?
Proszę o informacje w jaki sposób i kiedy mam opryskiwać rośiny (np. pomidora, ogórka, dynię....) i gdzie mogę kupić te fitohormony? Oraz jakie gatunki byłyby najlepsze w tym doświadczeniu. W internecie jest mało informacji praktycznych.

Z góry dziękuję :)
vicky_pollard
---
Od: 27 gru 2008, o 16:56

Post »

Nie spotkałem się z wywoływaniem partenokarpii auksynami. Natomiast gibereliny stosuje się doś powszechnie w tym celu. Na rynku kupisz Gibrescol w kilku gramowych opakowaniach, na opakowaniu powinno być napisane jakie stężenie preparatu przygotować. Po prostu moczysz kwiaty/kwiatostany w tym roztworze, ewentualnie pryskasz. Nie powinno przeprowadzać się tego zabiegu w temperaturze poniżej 16 st. C.
Auksyny natomiast charakteryzuje zdolność wywoływania wzrostu wydłużeniowego komórek łodygi. Są ogólnie dostępne w ukorzeniaczach lub w chemicznych przerzedzaczach stosowanych w sadach do przerzedzania kwiatów drzew owocowych.
Możesz kupić preparat Pomonit 505 SL, zawiera on kwas 1-naftylooctowy, jest stosowany w sadownictwie do polepszania jakości jabłek, nie wiem jak zadziała na rośliny warzywne. Poczytaj artykuły w Haśle Ogrodniczym, tam w wyszukiwarce wpisujesz czego szukasz.
Przejrzyj też strony producentów środków ochrony roślin. U nas ciężko niestety takie rzeczy kupić. Chyba, że masz znajomości na jakimś uniwersytecie rolniczym.
Pozdrawiam
justine91
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 mar 2009, o 19:47

Post »

dzięki za odpowiedź. czyli mam pryskać/moczyć kwiaty... czy to oznacza, że na jednym drzewie uzyskam owoce partenokarpiczne i "normalne" ?

czytałam, że np. u pomidorów właśnie auksyny wywołują partenokarpię.

ponawiam prośbę o informacje, bo potrzebuję ich troszkę więcej :)
vicky_pollard
---
Od: 27 gru 2008, o 16:56

Post »

Pomonit możesz (musisz) stosować razem z Gibrescolem. Poszukaj w googlach "regulatory wzrostu" itp. Poczytaj etykiety preparatów. Sięgnij po fachową literaturę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”