Ogródek Przemka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na razie w szkółce spokój. Nasz szpieg jak tylko pojawią się sasanki, pierwiosnki i przylaszczki lub jeszcze coś ciekawszego ma się uaktywnić. Myślę, że w przyszłym tygodniu pojedziemy.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

:lol: :lol: :lol: Przemku , sąsiadka Cię pewnie nie zastrzeli , ale oby na zawał nie zeszła!Aleś jej opie......ył tę jabłonkę!Czyżbyś sumienia nie miał???? :lol: :lol: :lol:
Aż mi się wierzyć nie chce ,że rano miałeś - 7 stopni!Horror! Ale wiosna się , jak widać , nie poddaje .....nawet orliki "wyłażą" :P ( bo na ostatnim zdjęciu są chyba orliki?)
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgosiu. Ten orlik to od p. Basi. W zeszłym roku wyglądał marniutko ale teraz wygląda całkiem, całkiem. Za to dyptam jesionolistny zgłupiał kompletnie. Zamiast wybić kilka-kilkanaście pąków wybił kilkadziesiąt a może i więcej. Źle widzę jego kwitnięcie.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyżby Twój dyptam w tym roku nie chciał nas zaszczycić pięknym widokiem swoich kwiatów? :cry: :cry: :cry: I obie odmiany "oszalały"? Na szczęście zawsze możesz wstawić fotki z lata 2008!Nie oszczędzaj nam, w razie "W" ,tych wrażeń , proszę!Jak dla mnie , zdjęcia mogą być "stare" , ważne ,żeby pooglądać te wspaniałe rośliny w pełnej krasie! :P

Sąsiadkę widziałeś?Jest cała i zdrowa? :lol: :lol: :lol: Dzielnie zniosła "przycięcie " jabłonki?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku,obejrzałam dzisiaj , jak wygląda śnieżyca wiosenna i letnia.Posadziłam je koło siebie (tymczasowa rabatka),więc mogłam bez kłopotu porównać..... i wściekłam się po prostu!Wyglądają identycznie! Aż mi się wierzyć nie chce ,że w sklepie mogli tak pomylić oznaczenie cebulek!Okrutna prawda jest na 99% taka , że mamy śnieżycę letnią , a nie wiosenną! :twisted: :twisted: Przecież wiosenna już dawno by zakwitła!A tak na nią czekałam.... :oops:

A z radosnych informacji - powojniki , które przywiozłeś mi w tamtym roku przeżyły zimę.Były zadołowane, dzisiaj postawiliśmy pergolę i sadziłam je na miejsce docelowe.Chociaż tyle dobrze!No cóż - podobno nie można mieć wszystkiego!
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, ja kupując swoje pierwsze śnieżyce nawet nie zwracałem uwagi na nazwę gatunkową. Po prostu nawet nie wiedziałem, że istnieją śnieżyce letnie i jesienne. Ale na etykiecie było wyraźnie napisane, że jest to śnieżyca letnia. Było nawet zdjęcie. Widocznie historia musi się co jakiś czas powtarzać. W moich doniczkach też już powoli zaczynają się pokazywać roslinki lub ich pędy. Powojnik (NN?) też wypuścił pędy. Zaczynają budzić się krokusy. Ale iryski stoją dalej w miejscu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te dwa iryski kwitną u p. Basi. Ale 60 irysków, które dostała ode mnie też jeszcze nie kwitnie. A teraz coś żółtego.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dzisiaj pochmurny dzień więc krokusy w pąkach. Ale jest cieplutko i nadchodzący tydzień zapowiada się rewelacyjnie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dwie rabatki do odbioru. Na pierwszej rosną floksy i liliowce a na drugiej (to eksperyment) astry alpejskie. Pojawiły się wreszcie pierwsze iryski. Jutro powinny się rozwinąć. Opóźnienie w stosunku do ubiegłego roku wynosi 2 tygodnie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No toś mnie Jacku załatwił! Ja kojarzę raczej łacińskie nazwy i aż musiałem zajrzeć do mądrej książki by nie palnąć głupoty. Nie mam zielonego pojęcia jaki on ma kolor. Przestał cały sezon w doniczce i nawet nie pamiętam czy kupowałem go kwitnącego czy nie? Jego trzej kumple trafili na skalniak ale też nie kojarzę ich kwiatów. Na pewno pochodzą ze szkółki Zygmunta ale on ma kilka ich odmian. Raczej nie mają pełnych kwiatów i coś mi się wydaje, że będą bordowe z żółtym środkiem ale to nie na 100%.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeden dzień opadów i jutro znowu będę wypompowywał wodę. Irysy toną w wodzie a na grządce z krokusami oczekiwanie na słońce. Wybija pustynnik - jak na okaz za 1,50zł wygląda na bardzo wypasionego. Pierwsze tulipany pokazują pąki kwiatowe, te rosną co prawda na działce pani Basi ale kupowaliśmy razem opakowanie 10 szt. i dokonaliśmy sprawiedliwego podziału. U mnie jeszcze ich nie zlokalizowałem.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemek mógłbyś zrobić akcję ratunkową tym irysom i wyjąć je z tej wody...mam miejsce na nie :lol:
W tym roku pierwszy raz zobaczyłam, że o tej porze mogą kwitnąć jakieś irysy :oops: :D

A ja przyszłam wedle marchewki, a zasadniczo nasion. Mówiłeś, że musisz rozpatrzeć się, jak stoisz z nasionami...i co?..mam kupować czy nie?

A wody do pompowania mam po kolana..w piwnicach..wszystkich..trzech!!! :evil: :evil: :evil:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z nasionami marchwi zobaczymy w czwartek. Co do irysów to dopiero zobaczysz jak zaczną kwitnąć. Teraz z ich przesadzaniem to bym nie ryzykował, Chociaż na ścieżce kiełkuje jakieś z 50-100 malutkich drobnocebulowych (wśród nich i iryski) i będziesz je mogła w czwartek usynowić. Wody mogę troszeczkę odstąpić bo i tak jutro popłynie do rowu melioracyjnego.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No !
Chyba już jest lepiej ?
Tylk onie wiem czy to zasługa Przemka czy słoneczka ? :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”