Mam nadzieję ,że i u Ciebie się wypogodzi i będziesz miała piękny weekend
Mój ogród moje spełniające się marzenie - iwonaxp cz.2
- hal1959
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwonko dobrze przykryłaś bulwki calli,ja leciutko przykryłam,moje zeszłoroczne,latem kwitły po 1 kwiatku,to chociaż je mogłam zobaczyć,bo nie znałam tych roślinek,pisałam Ci u mnie ,że calle lubią ciepło i dużo wody w gruncie,ja podlewam ,nie zraszam,nasionka tylko zraszam ,cebulowe podlewam,no i stoją w ciepłym na parapecie 
- Ania Kropelka

- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- iwonaxp
- 1000p

- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Witaj Anusia 
U mnie pochmurno i opada deszcz ja przez weekend tez nic nie zrobiłam w ogrodzie tz prawie nic bo przycięłam tylko clematisy i zdjęłam otulinę z róż. W piątek byłam w OBI bo była oferta wiosenna od 27.03 ale nic ciekawego nie mieli.Przynajmniej mnie nic nie zaciekawiło .Kupiłam tylko pierisa i wrzościa . Potem pojechałam do Castoramy i tam kupiłam kilka roślinek ale większość to bardziej domowe niż ogrodowe.

Azalia

Gerber(obecnie w domu potem do ogrodu)

Wrzosiec ( obecnie w domu potem do ogrodu)

Skimia

Kwiatostan Skimi

Storczyk Dendrobim nobile

kwiat Dendrobim nobile

A to wierzchołek - ciekawa jestem czy będzie rósł wyżej

Cyprysik Wima( teraz w domu potem do ogrodu - taras-)

Lawenda ( teraz w domu potem do ogrodu - taras-)

Lawenda

Śniadek ornithogalum dubium

Aucuba Rozannie ( teraz w domu potem do ogrodu - nie wiem czy zimuje w ogrodzie ale chyba nie jeszcze nie czytałam w necie)

To było by tyle nie zrobiłam fotki pierisa bo jest na dworze.Zdjęcia może nie pierwsza klasa bo robione późną nocą ale w miarę widać jak roślinki wyglądają .
U mnie pochmurno i opada deszcz ja przez weekend tez nic nie zrobiłam w ogrodzie tz prawie nic bo przycięłam tylko clematisy i zdjęłam otulinę z róż. W piątek byłam w OBI bo była oferta wiosenna od 27.03 ale nic ciekawego nie mieli.Przynajmniej mnie nic nie zaciekawiło .Kupiłam tylko pierisa i wrzościa . Potem pojechałam do Castoramy i tam kupiłam kilka roślinek ale większość to bardziej domowe niż ogrodowe.

Azalia

Gerber(obecnie w domu potem do ogrodu)

Wrzosiec ( obecnie w domu potem do ogrodu)

Skimia

Kwiatostan Skimi

Storczyk Dendrobim nobile

kwiat Dendrobim nobile

A to wierzchołek - ciekawa jestem czy będzie rósł wyżej

Cyprysik Wima( teraz w domu potem do ogrodu - taras-)

Lawenda ( teraz w domu potem do ogrodu - taras-)

Lawenda

Śniadek ornithogalum dubium

Aucuba Rozannie ( teraz w domu potem do ogrodu - nie wiem czy zimuje w ogrodzie ale chyba nie jeszcze nie czytałam w necie)

To było by tyle nie zrobiłam fotki pierisa bo jest na dworze.Zdjęcia może nie pierwsza klasa bo robione późną nocą ale w miarę widać jak roślinki wyglądają .
- Ania Kropelka

- Od: 19 lut 2009, o 08:11
Noooo zakupy imponujące!!!!
Ta roślinka która była nieopisana to Skimia
Rośnie w cieniu, jest zimozielona
i zimuje bez problemów.
Bardzo mi się spodobała ta lawenda. Aucubę też mam ale tę z nakrapianymi liściami. POnoć zimują jak są łagodne zimy. Dala ma i przezimowała jej, ale ja chyba nie zaryzykuję i posadzę ją w donicy.
A ciemiernika dla Ciebie już wykopałam w sobotę, dawaj na PW adres to jutro Ci wyślę.
Ta roślinka która była nieopisana to Skimia
Rośnie w cieniu, jest zimozielona
Bardzo mi się spodobała ta lawenda. Aucubę też mam ale tę z nakrapianymi liściami. POnoć zimują jak są łagodne zimy. Dala ma i przezimowała jej, ale ja chyba nie zaryzykuję i posadzę ją w donicy.
A ciemiernika dla Ciebie już wykopałam w sobotę, dawaj na PW adres to jutro Ci wyślę.
- iwonaxp
- 1000p

Aniu dziękuję za informacja co do nazw i hodowli kwiatów
jestem cała heepy że już wiem co to za roślinka ta - skimia
)) duży całus dla ciebie!!!!
Aniu no mnie też te zakupy się podobały choć przyznam szczerze że obiecałam sobie ze do domu już na razie nie kupuję nic ale pocieszyłaś mnie że nadają się na zewnątrz
nie będę miała do siebie żalu że pieniążki które chciałam przeznaczyć do ogrodu wydałam na wyżej przedstawione okazy 
Aniu no mnie też te zakupy się podobały choć przyznam szczerze że obiecałam sobie ze do domu już na razie nie kupuję nic ale pocieszyłaś mnie że nadają się na zewnątrz
- iwonaxp
- 1000p

Jadziu piękne zakupy i cieszę się ze udało ci sie zakupić wymarzone roślinki .Ciekawa jestem czy tek kwitnące prymulki które teraz sprzedają w marketach nadają się do ogrodu i są wieloroczne ? No i jak tam pogoda dzisiaj u ciebie ?JAKUCH pisze:Iwonko zakupy zrobiłam ,bo Cynthia podesłała mi słoneczko ,a już myślałam ,że nici ze zakupów będą . Kupiłam 3 róże 10 bulw lilijek ,bratki i prymulki . Już wszystko wsadzone do 15 siedziałam na ogródku . Na moim wątku zobaczysz fotki z ze zakupów . MIŁEGO DZIONKA
- iwonaxp
- 1000p

Jadziu ja przeczytałam to :
Dendrobium nobile
Po przekwitnięciu, gdy wszystkie kwiaty opadną, pędy kwiatowe można wyciąć blisko pseudobulwy, ma to jednak wyłącznie znaczenie estetyczne. Jak w wypadku większości storczyków o sympodialnym typie wzrostu, te storczyki zwykle nie kwitną drugi raz z tej samej pseudobulwy - łodygi kwiatowe wyrastają wyłącznie z nowych pseudobulw dojrzałych w danym sezonie. Okazyjnie stare pseudobulwy mogą powtórzyć kwitnienie na niższych węzłach, ale nie zdarza się to często. Normalnie stare pseudobulwy nie są już aktywne i w kolejnym roku zrzucają liście. Ponieważ stanowią jednak magazyn wody i pożywienia dla nowych przyrostów, więc w miarę możliwości (uwzględniając rozsądną pojemność doniczki i estetykę) nie należy ich odcinać. Stare pseudobulwy dendrobium mogą posłużyć do wegetatywnego rozmnożenia rośliny. W tym celu odciętą pseudobulwę należy położyć płasko na warstwie wigotnego, ale nie mokrego, mchu torfowca i zamknąć szczelnie w foliowym worku lub plastikowym pudełku. W razie potrzeby wodę należy okresowo uzupełniać (np. raz na miesiąc), utrzymując w ten sposób odpowiedni poziom wilgotności. Po kilku miesiącach (czasem nawet po roku) z węzłów mogą wyrosnąć nowe rośliny.
Autor: Jerzy Dziedzic
więcej informacji :
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... _nble.html
Dendrobium nobile
Po przekwitnięciu, gdy wszystkie kwiaty opadną, pędy kwiatowe można wyciąć blisko pseudobulwy, ma to jednak wyłącznie znaczenie estetyczne. Jak w wypadku większości storczyków o sympodialnym typie wzrostu, te storczyki zwykle nie kwitną drugi raz z tej samej pseudobulwy - łodygi kwiatowe wyrastają wyłącznie z nowych pseudobulw dojrzałych w danym sezonie. Okazyjnie stare pseudobulwy mogą powtórzyć kwitnienie na niższych węzłach, ale nie zdarza się to często. Normalnie stare pseudobulwy nie są już aktywne i w kolejnym roku zrzucają liście. Ponieważ stanowią jednak magazyn wody i pożywienia dla nowych przyrostów, więc w miarę możliwości (uwzględniając rozsądną pojemność doniczki i estetykę) nie należy ich odcinać. Stare pseudobulwy dendrobium mogą posłużyć do wegetatywnego rozmnożenia rośliny. W tym celu odciętą pseudobulwę należy położyć płasko na warstwie wigotnego, ale nie mokrego, mchu torfowca i zamknąć szczelnie w foliowym worku lub plastikowym pudełku. W razie potrzeby wodę należy okresowo uzupełniać (np. raz na miesiąc), utrzymując w ten sposób odpowiedni poziom wilgotności. Po kilku miesiącach (czasem nawet po roku) z węzłów mogą wyrosnąć nowe rośliny.
Autor: Jerzy Dziedzic
więcej informacji :
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... _nble.html