Mój ogród - moja pasja.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kalmio, super i na wsi, i w mieście. Ja w sprawie piwonii krzewiastej, czy kwitnie na pąkach wyrosłych ze zdrewniałych pędów, czy też możliwe jest to również na pędach wyrosłych z ziemi. Pytam, bo moja zakupiona z jednym kwiatem w roku ubiegłym, po kwitnieniu została złamana przez psa. Teraz z ziemi wyrasta kilka dzióbków
(już myślałam, że przepadła). Pewnie masz jakieś obserwacje. Oczko - moje marzenie, ile m3 ziemi wywieźliście?

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Lilu, Elu, witajcie!
Cieszę się, że mnie odwiedzacie, zapraszam ponownie. Planuję w tym sezonie zrobić więcej zdjęć i z pewnością pokażę je na forum.
Elu, wiesz, może to i dobrze, że tak się stało, bo to pobudziło p.d. do wypuszczenia nowych pędów, dzięki czemu będziesz miała pięknie rozkrzewioną p.d. Czytałam na forum, ze niektórzy mają jeden pęd i nie wiedzą, co z tym fantem zrobić. Trzeba ciachnąć
, ale nie każdy ma odwagę... U mnie w zeszłym roku też pes (prawdopodobnie) złamał p. drzewiastą/krzewiastą, niestety nie kwitła, a na pewno by zakwitła, bo jesienią miała piękny pąk kwiatowy. Odrosła z pod ziemi, ale wg moich obserwacji nie zakwitnie jeszcze w tym roku
, chociaż z tymi piwoniami różnie bywa
. Myślę, że te kilka dzióbków na Twojej piwonii jeszcze nie zakwitną w tym roku, ale w następnym to na każdym z nich będzie kwiat, tylko teraz chroń je przed psem. Co do oczka to wywieźliśmy kilka wywrotek ziemi, ile, to już nie pamiętam... może 5 ? może więcej ... muszę zapytać męża, on ma pamięć do liczb, u mnie z tym gorzej

Cieszę się, że mnie odwiedzacie, zapraszam ponownie. Planuję w tym sezonie zrobić więcej zdjęć i z pewnością pokażę je na forum.
Elu, wiesz, może to i dobrze, że tak się stało, bo to pobudziło p.d. do wypuszczenia nowych pędów, dzięki czemu będziesz miała pięknie rozkrzewioną p.d. Czytałam na forum, ze niektórzy mają jeden pęd i nie wiedzą, co z tym fantem zrobić. Trzeba ciachnąć

Elu, wracając do tych dzióbków... jeżeli te dzióbki wyglądają tak, jak u mnie na tym pierwszym zdjęciu z piwonią (3-cie od góry), to po lewej stronie zobaczysz pęd, który wyrósł z pod ziemi w zeszłym roku i na pewno zakwitnie na wiosnę, to już dobrze widać. Jeżeli Twoje młode dzióbki wyglądają tak samo, to z pewnością też zakwitną. Nie zapomnij tylko później pochwalić się zdjęciami 

-
Moje jednak chyba nie zakwitną, zobacz sama, wkleiłam zdjęcie w swoim wątku na stonie 8, chciałabym nie mieć racji. Faktycznie jest szansa na rozkrzewienie piwonii, bo ma kilka czubków. Nie jest proste zabezpieczyć rośliny przed moim psem, bo to zawodnik wagi ciężkiej (60kg) i czasem zboczy ze ścieżki - przez te wspólne 9 lat zdarzyło się to tylko kilka razy, ale jednak. Unikam sadzenia roślin w ryzykownych miejscach, albo je zabezpieczam.Kalmia pisze:Elu, wracając do tych dzióbków... jeżeli te dzióbki wyglądają tak, jak u mnie na tym pierwszym zdjęciu z piwonią (3-cie od góry), to po lewej stronie zobaczysz pęd, który wyrósł z pod ziemi w zeszłym roku i na pewno zakwitnie na wiosnę, to już dobrze widać. Jeżeli Twoi młode dzióbki wyglądają tak samo, to z pewnością też zakwitną. Nie zapomnij tylko później pochwalić się zdjęciami
Wydaje mi się, że moja wiosna młodsza

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Wydaje mi się, że moja wiosna młodsza
, minionej nocy było -10. Oczary super, myślałam o nich, a czy kwiaty nie wymarzną na mroźnych przeciągach? Przy zacisznej ścianie już nie mam miejsca
.[/quote]
Elu, rzeczywiście, u nas nie było aż tak zimno.
Zacisznych miejsc w ogrodzie ja też mam coraz mniej, niestety. Ale może uda się jeszcze coś znaleźć. Dla jednego mam miejscie, gorzej z tym drugim...
Już idę do Ciebie oglądać zdjęcie piwonii.
grazka_j, zobacz tutaj:
http://www.krzewyozdobne.pl/nowa/p/main.php

Elu, rzeczywiście, u nas nie było aż tak zimno.
Zacisznych miejsc w ogrodzie ja też mam coraz mniej, niestety. Ale może uda się jeszcze coś znaleźć. Dla jednego mam miejscie, gorzej z tym drugim...
Już idę do Ciebie oglądać zdjęcie piwonii.
grazka_j, zobacz tutaj:
http://www.krzewyozdobne.pl/nowa/p/main.php
-
Dziękuję Ci Kalmio/Łano ? za ocenę mojej piwoni. Moja wprawdzie nie zakwitnie w tym roku (to taka różowa - bez kleksa - pachnąca różą
), ale będę oglądać Twoje, mam nadzieję, że zakwitną następne odmiany po raz pierszy.

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Kalmia dziękuję za linka. Pozdrawiam Cię wieczorkiem.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Witam Was dziewczyny!
Dzisiaj szalałam z sekatorem
Nareszcie fajna pogoda, oby tak dalej!
Cała jestem w oczekiwaniu na zamówienie z cebule.pl. Paczka została wysłana, pewnie przyjdzie w poniedziałek. Mam nadzieję, że otrzymam to co zamawiałam.
W poniedziałek mam wolne i planuję wyjazd na wieś. Czeka mnie tam sporo pracy...
Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnej pracy w Waszych ogrodach!
Dzisiaj szalałam z sekatorem

Nareszcie fajna pogoda, oby tak dalej!
Cała jestem w oczekiwaniu na zamówienie z cebule.pl. Paczka została wysłana, pewnie przyjdzie w poniedziałek. Mam nadzieję, że otrzymam to co zamawiałam.
W poniedziałek mam wolne i planuję wyjazd na wieś. Czeka mnie tam sporo pracy...
Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnej pracy w Waszych ogrodach!