Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję, gieniu1230, jesteś kochana. Bardzo się cieszę, że Twojej piwonii się polepszyło. Ale ponieważ nie ma pewności, czy to jest to samo choróbsko, co u Twojej, wykorzystałam środek antygrzybowy, który akurat miałam w domu... Ale jeśli Paweł się nie wypowie, zrobię opryski wg. Twojego planu.
Serdecznie pozdrawiam,
Jag
Serdecznie pozdrawiam,
Jag
Okazuje się, że jednak istnieją róże bez kolców ;)
-
Kasiu, piwoniom po przekwitnięciu wyłamuję tylko kwiat żeby nie zawiązywały owoców, liście obcinam dopiero jak całkowicie zżółkną, piwonia zimuje w gruncie i może rosnąć na jednym miejscu i z 10 lat a czasami i dłużej. Można ją przesadzać i dzielić karpy na przełomie sierpnia i września (jak liście żółkną). Jeżeli chcesz uzyskać więcej informacji to Xipe ( Paweł) świetnie się na tym zna i na pewno Ci udzieli bardziej fachowych porad.
Przesadzanie piwonii - co z liśćmi przy przesadzaniu?
Witam serdecznie,
Wiem już (prawie) wszystko o przesadzaniu piwonii, ale mam jeszcze jedno pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi. Zmuszony jestem przesadzić na nowe miejsce 9 sztuk piwonii. Problem polega na tym, że nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - czy przed wykopaniem ściąć im liście? Przełom VIII/IX to najlepszy termin ich przesadzania, ale mają jeszcze całkiem okazałe liście. Pomóżcie!!!
Pozdrawiam,
Wiem już (prawie) wszystko o przesadzaniu piwonii, ale mam jeszcze jedno pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi. Zmuszony jestem przesadzić na nowe miejsce 9 sztuk piwonii. Problem polega na tym, że nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - czy przed wykopaniem ściąć im liście? Przełom VIII/IX to najlepszy termin ich przesadzania, ale mają jeszcze całkiem okazałe liście. Pomóżcie!!!
Pozdrawiam,
-
Janton, są różne zdania na ten temat. Jedni przesadzają dokładnie 1 września a inni kiedy liście zżółkną. U mnie na działce piwonia majowa ma juz liście prawie brązowe , późniejszej (Festiva Maksima) dopiero zaczęły żółknąć, a najpóźniej kwitnąca sorbetka ma jeszcze całkiem zielone liście. Liście przy przesadzaniu obcinam. Ale może Xipe jest innego zdania.
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Ja pokusiłam się w ubiegłym roku ( korzystając z mocnej złotówki) o sprowadzenie piwonii z USA i z Anglii. Trochę było z tym kłopotu(Amerykanie pomylili się w rachunku zawyżając watość roślin 10-krotnie i celnicy chcieli ze mnie zedrzeć skórę a paczka z Anglii szła cztery tygodnie i myślałam, że przepadła) ale ogólnie jestem bardzo zadowolona bo sadzonki przepiękne
. Z tej francuskiej szkółki nie korzystałam . Ania