Co może "dolegać" moim tujkom

Nie wiem co to za szkodnik, ale kolega miał podobne objawy i pomógł oprysk Mospilanem 20 SP + Superam (środek na przyczepność)Krzyk80 pisze:... nie znalazłem nic o szkodniku wygryzającym pędy od środka a to głównie mój problem, trudno z czymś walczyć jeśli nie ma się pojęcia co to jest!?
Zdjęcia oczywiście postaram się zamieścić jak najszybciej.
Krzyk80
 sprawa jest na tyle poważna że dotyczy ponad 70 tujek (żywotnik zachodni oraz szmaragd)
 sprawa jest na tyle poważna że dotyczy ponad 70 tujek (żywotnik zachodni oraz szmaragd)

w internecie ! no i jak sięgnąć pamięcią to wygląda to tak jakby w ten sposób na nią zareagowały - czy to możliwe?
 w internecie ! no i jak sięgnąć pamięcią to wygląda to tak jakby w ten sposób na nią zareagowały - czy to możliwe? 

jeżeli nie wiesz to chociaż nie wprowadzaj ludzi w błądAnku pisze:To jest prawdopodobnie choroba (nie szkodnik) a mianowicie zamieranie drzew i krzewów iglastych (Pestalotiopsis funera). Trzeba to bezpośrednio zobaczyć aby być pewnym diagnozy.
Choroba ta wystepuje w niesprzyjajacych warunkach dla roślin, jak: silne przesuszenie podłoża, przemrożenia lub przenawożenia roślin.
Jeżeli moja diagnoza jest trafna to należałoby wyciąć uszkodzone pędy poniżej nekrozy oraz opryskać Topsin M 70 WP lub innym o podobnym działaniu (kiedyś był Sportak Alfa oraz 380 i Topaz MZ 61 - wycofane).
Zapewnić roślinom dostateczną wilgotność gleby i nie nawozić.
..