Zła wiadomość o klimacie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Zła wiadomość o klimacie

Post »

Niestety złe wiadomości dla osób zajmujących się ogrodnictwem ekstremalnym - koniec ocieplenia klimatu:

http://wiadomosci.onet.pl/1939257,12,item.html
pozdrawiam
tomek
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam:)
Te całe globalne ocieplenie(ostatnio bardzo modne) to jedna wielka niewiadoma(po prawdzie nikt nic nie wie a niektórzy za dużo ludzi straszą).W efekcie ma być zimniej.Przynajmniej ja tak wywnioskowałem .Klimat staje się coraz bardziej wilgotny i zimny.Tylko latem upał nie do zniesienia.Ale koniec końców w moich stronach zauważyłem że częsciej pada ( nie ulewny deszcz ale częsciej) silniejsze i częstsze wiatry , mniej słońca.
Jest inaczej (gorzej) jak kiedyś-pogoda bardziej kapryśna.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Przez to ocieplenie miałem spustoszenie w ogrodzie jak nigdy dotąd.
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A oto prognoza pogody na wiosnę 2009 roku według dawnych reguł.
Wiosna dosyć chłodna, opóźniona i dosyć sucha.
Wiosny roku Marsa odznaczają się z reguły zimnem i posuchą, przez to opóźnia się wegetacja roślin. Sporo bywa nocnych przymrozków,szronów i ostrych, nieprzyjemnych i chłodnych wiatrów. Jeżei nawet w drugiej połowie marca pojawi się większe ocieplenie i odczujemy pierwszy podmuch prawie wiosennego ciepła, to będzie on na pewno przejściowy i chłody powrócą. Przymrozki i susze szkodzić mogą zbożom i opóźniać ich wzrost. Zimna, przymrozki pojawiać się będą w największej ilości w kwietniu, ale obawiać się ich trzeba jeszcze w pierwszej połowie maja. Przymrozki mogą bardzo zaszkodzić drzewom, krzewom owocowym i roślinom ciepłolubnym.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Zobaczyłam na stronie
http://new.meteo.pl/ ,że 26 marca w nocy w niektórych rejonach Polski zapowiadają mróz nawet do -12 stopni.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Czemu nie, jeśli nawet w ciepłym Opolu prorokują -6.
Waleria
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Macie rację,że to ocieplenie przejawia się ciągłym deszczem i wichurami. Czytałam gdzieś,że w naszej strefie klimatycznej skutki ocieplenia będą właśnie odwrotne, czyli będzie zimniej i gwałtowne wichury będą na porządku dziennym. Zauważyłam ostatnio taką tendencję, że jak rusza wegetacja, robi się zawsze sucho, właśnie wtedy, gdy wszystko potrzebuje wody do życia. U mnie w woj. pomorskim śnieg jak za Gierka (wtedy było to normalne o tej porze ) Możemy się założyć,że za tydzień- dwa zacznie się susza, i te tony wody w glebie szybko wyparują. :evil: Przydał by się mega zbiornik na deszczówkę !. :twisted: Pozdrawiam.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Najgorsze to jak jest zimno i sucho, a do tego wiatr :? Czasem takie okresy bywają nawet w lecie, podlewać wtedy trzeba, ręce marzną, a wodę wiatr rozpryskuje na twarz :twisted:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Pelargonia, mój mąż zbiera wodę do zbiornika 1m3. Woda spływa z dachu rynną. Postaram się zrobić zdjęcie i pokazać. To zdjęcia z wczesnej wiosny. Obrazek Obrazek
do tego jeszcze mamy 200 litrową beczkę do której też z rynny spływa woda z dachu. Ale latem gdy jest gorąco lub wietrznie wody nam brakuje, a glebę mamy piaszczystą. Więc możesz sobie wyobrazić co ja wówczas przeżywam. ;:145
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”