Co nowego u jol_ki - 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu wrzoski mają się dobrze, dziś ze względu na zimny i silny wiatr zostawiłam je też na dzień przykryte włókniną... sprawdzam je co dzień i na razie mają wilgoć, jeszcze ich nie podlewałam od czasu przywiezienia od Was. Stoja w kącie na tarasie, na skrzynkach i czekają na ładną pogodę :roll: mam nadzieję, że wiatr ich nigdzie nie porwie :evil:

Od Bożenki przytachałam pierwiosnki, słonecznika wierzbolistnego (a nawet dwa ;) ), omieg, złocienie niski i wysoki, siewki ligustra i irgi i jeszcze na pewno coś, o czym zapomniałam ;) przy sadzeniu będzie inwentaryzacja, choć niestety obawiam się, że nie uda mi się ich dziś posadzić -właśnie przez ten urywający głowę wiatr..
dodatkowo od mojej mamy przywiozłam dwie reklamówki przebiśniegów :;230 mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą (są z ziemią, w której rosły) do czasu aż je wysadzę :roll:

O wirusie host czytałam, kilka tych roślinek dostałam od kuzyna, kilka kupiłam w ubiegłym roku (też min w biedronce), do tej pory nie zauważyłam niepokojących oznak - będę je bacznie obserwować, no i oczywiście postaram się zachować ostrożność przy przesadzaniu i obcinaniu kwiatostanów..

w sobotę trochę ogarnęłam ogród, wycięłam suche resztki bylin (oprócz trytomy), przycięłam powojnik.. wysadziłam też ostatnie zakupy do donic i wysiałam trochę nasion 'marcowych' :roll: :D
na przyszły weekend zapowiadają ładną pogodę, więc jak dobrze pójdzie to nastąpi cd porządków - ale to w niedzielę, gdyż w sobotę jedziemy (ja i Lucky jako kibice, M jako sędzia) na rajd 4x4 :lol:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli Joluś startujesz od niedzieli z pracami ostro. :wink:
Żeby tylko słoneczko było. :roll:
Ja też nie mogę się już doczekać i siedzę jak na szpilkach.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Jolu, chyba dobrze, że swoich wrzosów nie podlewałaś. Ja chyba trochę przesadziłam. Czekam już z niecierpliwością na przesadzanie do większych doniczek, bo wtedy nie będą aż tak wrażliwe na przesuszenie czy przelanie. Intensywnie też się doszkalam, kupiłam sobie książkę (a raczej mąż mi kupił na swoje urodziny :) ) Azalie, różaneczniki, wrzosy i inne wrzosowate autorstwa Ewy i Mariusza Chojnowskich. Bardzo ciekawa pozycja i mnóstwo pięknych zdjęć.
Piękne zdobycze przywiozłaś od Bożenki. Czekam z niecierpliwością na dokumentację roślin i ich nowych miejsc w ogrodzie :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
jol_ka
1000p
1000p

Post »

kogra pisze:Czyli Joluś startujesz od niedzieli z pracami ostro. :wink:
Żeby tylko słoneczko było. :roll:
Grażynko już się nie mogę doczekać!! oby nam tylko to słoneczko dopisało :D

Aniu ja też już chciałabym przesadzić wrzoski do większych doniczek, ale zanim to zrobię to należy je opryskać sarfunem, prawda? jak na razie pogoda na to nie pozwala, miejmy nadzieję, że prognozy się sprawdzą i od weekendu zagości już u nas wiosna...
czy u Was też w nocy padał śnieg?? :roll:
na potwierdzenie, że wrzoskom jest ok, wczorajsze zdjęcia ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

przebiśniegi i prymulki przywiezione od mamy
Obrazek

Obrazek

Lucky przeprowadza kontrolę roślinek od Bożenki :D
Obrazek

i troszkę wiosny - niestety za mało słonka było i krokusy nie chciały pokazać całego swojego piękna..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

powojnik
Obrazek

czosnek
Obrazek

hiacynt
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

o jeju ... toż to pół ogrodu samymi wrzosami obsadzisz ... tyle ich masz że szok - normalnie jak w ogrodniczym :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
jol_ka
1000p
1000p

Post »

k-c pisze:o jeju ... toż to pół ogrodu samymi wrzosami obsadzisz ... tyle ich masz że szok - normalnie jak w ogrodniczym :)
Karol moja z tego jest 1/4 = całe 50sztuk :D zajrzyj do Ani (kubanki) ona u siebie będzie sadzić 700 !! to dopiero będzie wrzosowisko!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

50 to jeszcze można posadzić ale 700???? o matko ... nie wiedział bym już w jakiej pozycji wkopywać te roślinki :D
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

;:202
Joluś, przyszłam Ci zameldować, że kanny siedzą już w doniczkach, a ja przy nich i czekam.....aż się puszczą..ale opadła mi szczęka po obejrzeniu Twoich zdobyczy ;:111

Przebiśniegi sadziłam w tym roku kwitnące i dobrze się mają pomimo, że zaraz po posadzeniu miały zaszczyt być przysypane przez śnieg.

Zapowiada się u Ciebie wzorcowe wrzosowisko :shock: jest co sadzić!! To będzie potężna rabata kwasówek!! Czy przewidujesz na niej dosadzenie Rh i azalii?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

judyta pisze:Czy przewidujesz na niej dosadzenie Rh i azalii?
oczywiście, że TAK :D

Judi, to czekam z Tobą na te kanny - moje czekają razem z daliami w piwnicy na maj :;230 :;230 w weekend sprawdzę, czy się aby za bardzo nie puszczają ;)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jolu, czeka Cię sporo sadzenia, ale pewnie powstanie piękne wrzosowisko.

Ps. kany mogą się puszczać, będziesz miała wcześniej kwiaty. :wink:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Joluś,ale szkółka i ta masa przebijśniegów :;230
A te wielkie kępy krokusów są po prostu boskie :D
Koniecznie musisz je pstryknąć, jak wyjdzie słońce i się rozwiną :D
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

A mnie wprawiły w osłupienie wrzosy :shock:
Piękny będziesz miała ogród jesienią ;:215
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj sąsiadko :D
Widzę ,że wrzosowisko będziesz robić :lol: i przebiśniegi jakie śliczne rodzicom podebrałaś :D
A mój M powiedział ,że Wasza psina nawet całkiem fajna jest, mimo tego ,że na niego szczekała :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Obrazek
ta firma ma tez stronę internetową :)

A krokusy są cudne!!! Ja mam tylko garstkę :(

ps. jakby ktoś chciał się ich pozbyć to ja z chęcią przygarnę te małe cudeńka ;)
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny, rzeczywiście sadzenia będzie sporo, rozłoży się to jednak w czasie - wrzosy na razie trzeba przesadzić w doniczki a na stałe miejsce dopiero latem, jak podrosną.
Wczoraj otrzymałam paczkę z cebule.pl - za jedną sztukę, której nie otrzymałam zwrócono mi kasę, plus dołożono 3 gratisy - to lubię ;:215

niestety, roślinki przywiezione w niedzielę wciąż czekają na tarasie :oops: najpierw było za zimno + śnieg, z kolei dziś jest już cieplej, za to pada deszcz :evil:

Bożenko Lucky stara się wyglądać na groźnego psa :;230 cieszę się, że Twój M się jej nie wystraszył :D

Przemku - na stronce byłam kilka razy, ceny w sklepie, gdzie kupiłam te lilie są co prawda wyższe niż w sklepie netowym producenta, jednak i tak wychodzi taniej (odpada koszt przesyłki) ;)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”