Nalewka - cała prawda o ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Naleweczko, ogromnie miło mi się czytało Twojego pełnego energii i entuzjazmu posta. Zaciekawiło mnie koszenie barwinków. Czy możesz wyjasnić co masz na myśli, bo i u mnie barwinku jest sporo.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nalewko dzisiaj pierwszy raz spacerowałam po twoim ogrodzie.Jestem
pełna podziwu.Bardzo mi się u Ciebie podoba.Będę tutaj wpadać.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak tam zabaweczka ? I działka ?
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nalewko mnie też marzy się wędzarnia, mam dosyć chemii w wędlinach. Będę podglądać Twoje poczynania
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
x-d-a

Post »

Naleweczko,
plany co do ogrodu masz bardzo ambitne, będę Ci kibicować!

Napisz i pokaż też zabaweczkę, jeśli to jest to, co myślę, to już Ci zazdraszczam.

Miłego wieczoru :lol:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jestem na końcu świata, bez łączności telefonicznej przez dwa dni, bez netu przez dwa dni, bez forum przez dwa dni!!! :shock:

Ale po 40 minutowej pogaduszce z BOKiem (biuro obsługi wkurzonego klienta) panowie coś pomajstrowali i sieć się pojawiła. Jakie to nudne, znowu klientka pomarudziła, a sama sobie winna, bo mieszka daleko od BTSa (to taka wieżyczka, co to stawiają operatorzy gsm). I jeszcze ma nierealne wymagania, bo co z tego, że płaci za dostęp do sieci miesiąc w miesiąc, skoro wiadomo, że operator nie ma żadnego wpływu na działanie tej sieci :lol:

Ale już jestem. Zdjęcia jednak będą później, bo dziś nie przejdą, nawet te najlżejsze...

Na Warmii śnieg już zszedł, w niedzielę było jakieś 10 stopni, ale lało, dziś było już tylko pochmurno, ale za to ok. 3 stopni, a w nocy ma być mrozek. Wiosna? No niby jest, bo nawet trzy łabędzie widziałam nad głową, żurawie drą się całe dnie od świtu, a niektóre rośliny mają już całkiem spore pączki :) Jezioro jednak jeszcze zamarznięte i zasnute mgłą, takie bardziej zimowe, niż wiosenne. nawet resztki śniegu widać...

Obrazek

Na razie, odpukać, wszystkie rośliny żyją. A zima była solidna, ale na szczęście 1. śnieżna i 2. roślinki były, a niektóre nadal są nieźle zabezpieczone. Większość krzewów albo ma pączki, albo chociaż zdrowy kolor na przekroju łodygi. Mam więc nadzieję, że wszystkie z wiosną ruszą :) Chociaż szkody jednak są...

Wiadomo, że świnki świetnie tropią trufle, prawda? Wygląda na to, że dzikie świnki świetnie tropią różne bulwy. Miałam ci ja topinambur... Teraz mam brzeg działki równo zryty na długości jakichś stu czy więcej metrów, tam gdzie miały wyjść i zakwitnąć topinambury... A pseudo-skalniak dookoła ma fale i wertepy, a czasem dziury jakby tam stado dzików ryło. Czego one tam szukały? Pędraków? Smacznych i jędrnych korzonków? No cóż, albo płot, albo goście. Płot będzie, może, kiedyś, a więc godzę się na gości, bo nie mam innego wyjścia...

Obrazek

A zabaweczka?
Jest!!!!
Mała, czerwona, kompaktowa, przyjechała na przyczepce aż z gór, została wyładowana przez Sz.M. i mnie :shock: Daliśmy radę, serio!
I działa!
Sz.M. już skręcił, wlał co trzeba, przekręcił kluczyk i ... pojechał. Skosił całą działkę, łącznie ze żwirowym podjazdem :lol: Zajęło mu to niecałą godzinę, ale trzeba odliczyć czas na piruety, sprawdzanie, czy rzeczywiście ma wsteczny, na odszukanie w grubej księdze gdzie ukrył się hamulec i takie tam inne przyjemne rzeczy związane z poznawaniem nowego kumpla :D

Obrazek

To, co czytacie, to mój post w wczorajszego poranka, kiedy udało mi się wejść na FO, napisać co nieco, ale już wysłać nie było jak :( Tam łączność naprawdę jest koszmarna. Dziś już jestem w domu i wszystko działa jak należy. Nawet odpowiedź dostałam z BOKu, że z ich strony wszystko jest w porządku (jak zwykle, oczywiście), że powinnam siedzieć przy północnym oknie (tak właśnie ma ustawiony laptok), że powinnam mieć antenę zewnętrzną (szkoda, ze modem nie ma dziurki na włożenie takiej anteny...), a właściwie znowu wnioskuję, że robię kłopot operatorowi, bo nie jestem modelowym klientem, co to płaci i nie korzysta z usług, więc nie zawraca głowy i nie generuje kosztów...

Zdjęcia są z telefonu, byle jakie, szare, zamglone, zadeszczone, ale są! Może będą też nieco lepsze, ale najpierw załatwię inne zaległości forumowe, zdjęcia muszą poczekać.

(Operatorze gsm, już ja cię załatwię!!! Ty wiesz, że do ciebie mówię!!! Wrrr!!!)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

No zabaweczka prima sort, :D teraz bedziesz miała tak wygolone trawniki, że odrastać nie będą miały kiedy... i każdy kopczyk ahojków (krecików) będzie widoczny z odległości kilometra... ;:113

Mojej siostrze (antytalent techniczny) założyliśmy internet radiowy (tylko poza dużym miastem) i działa super :)

Ja w tym roku zakładam siatkę leśną - lepsza taka jak żadna ... :) dość już mam zadeptywania (dzikie ścieżki, przejazdy ciężkich samochodów, traktorów), a nawet kradzieży (np. drewna) :evil:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Leśna siatka to super pomysł, pod warunkiem, że nie sprzątną jej złomiarze.
Ale serio to byłoby całkiem niezłe wyjście i skuteczne na zwierzynę.
Nowy nabytek ekstra. ;:333
Tylko teraz uważaj, żeby z rozpędu szanowny M nie kosił również twoich grządek z kwiatami.
Bo panowie tak mają - dać im nową zabawkę, to świata poza nią nie widzą. :wink: :lol:
Mimo przeszkód o których piszesz nadal czekam na dalsze fotki z placu boju. :wink: :lol:
Pozdrówki i ;:168
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Hehe... tak się domyśliłam, że taka zabaweczka przyjedzie. :D
Gdybyśmy mieli gdzie przechować, pewnie też jakąś używaną kupilibyśmy.

Ja mam działkę ogrodzoną leśną siatką. Cudo toto nie jest, ale spełnia
swoje zadanie. Raz tylko jakieś zwierzę (sądząc po wysokości, musiał być to dzik)
zrobiło nam w niej dziurę.
Przed złodziejami niestety nie chroni ... :evil: Sprawdziłam w zeszłym roku. :evil:
Nalewka pisze: skosić barwinek
Kosisz barwinek, Beatko?! :?

aha! ja na działce korzystam z bezprzewodowego internetu (Orange) i w sumie jestem
zadowolona.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A oto wczesna wiosna na Warmii. Jakoś tak się złożyło, że od ustąpienia mrozów cały czas jest jednolicie zimno i mokro, ale nawet ta dość paskudna pogoda nie zatrzymała wegetacji. Może bardzo rozbuchana to ta warmińska wiosna jeszcze nie jest, ale pierwsze oznaki już widać :)

Obrazek Dereń już pęka

Obrazek Cosie wyłażą spod ziemi

Obrazek Wiciokrzew rwie się do puszczania liści

Obrazek Leszczyna ma kilka kotów!!! Hurrra!!!

Obrazek Jakieś pączki pęcznieją

Obrazek Inne pączki pracowicie obrastają puchem

Obrazek Żurawie wrzeszczą ile sił, gęsi lecą już nie kluczami, a całymi eskadrami, a i łabędzie i bociany ponoć widziano

Obrazek I pierwsze kwiatki wylazły na świat :shock:

Obrazek Wiosna na pewno przyjdzie, chociaż jeszcze słabo ją widać i tylko wiara bez specjalnych dowodów zostaje...
A więc na wszelki wypadek nie rozebrałam jeszcze krzewów z zimowych ubranek, chociaż niektóre już się o to proszą. Ale jeszcze poczekamy, może już niedługo...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

O!, jak to pięknie :o , jak już na Warmii ruszyła wiosna to nie jest tak źle, zawita wkrótce wszędzie :D .
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Nalewko - mam taką pogiętą leszczynę i jak w tym roku , po 3 latach czekania, pokazały się
koty to cieszyłam się jak dziecko.

Miłego dnia życzę i proszę o więcej wiosenny w przyrodzie Warmii .
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

każdy listek i to co wychodzi z ziemi cieszy,
bo to zapowiedz wiosny :lol:

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłego dzionka!

A to na poprawę humoru!

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj :) A więc zaczęłaś już kolejny ogrodowy sezon ! Gratuluję " zabaweczki" - tylko nie wiem czyjej?- Twojej , czy mężowej ? Ale ważne , że jest , bo znacznie ułatwi pracę.Pilnuj tylko ,żeby odtąd dosiadający jej kosiarz nie kosił WSZYSTKIEGO , co znajdzie się w zasięgu jego wzroku ! :wink:
Pozdrawiam , E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”