Do dobrego zawiązania owoców wymagają zapylaczy . Nie mam w pobliżu żadnej innej śliwki a mimo to ma strasznie dużo owoców.
Średnio wytrzymała na mróz. Mrozy dochodziły do -30kilku ,nic jej nie było.
To są moje spostrzeżenia.

GERTRUDA pisze:Gabriela- ja mam śliwkę President - jest wspaniała ,smaczna ,słodka ,soczysta ma żółto zielony miąższ, odchodzi od pestki - owoc jest b.duży fioletowo-bordowy i nie mącznieje - super polecam [ dojrzewa późno i to jest wada bo nigdy doczekać się jej nie mogę ] ], u mnie to jedna z najlepszych ,dobra tez jest Blufre [ wcześniejsza ]. Obie owocowały mi już w drugim roku [ miały po kilka śliwek ]

Pierwszą rzeczą, która powinniście zrobić przed wyborem odmiany jest degustacja owoców.  Najlepiej owoce kupić (jeżeli macie taką możliwość) na jakimś rynku półhurtowym czy targowisku, gdzie handlują bezpośrednio producenci-sadownicy. I nie raz, tylko kilkukrotnie (nawet po pół kilo, ale od różnych dostawców) - jeszcze lepiej przez dwa, trzy sezony. Co do marketu - tu jest bardzo różnie
 Pierwszą rzeczą, która powinniście zrobić przed wyborem odmiany jest degustacja owoców.  Najlepiej owoce kupić (jeżeli macie taką możliwość) na jakimś rynku półhurtowym czy targowisku, gdzie handlują bezpośrednio producenci-sadownicy. I nie raz, tylko kilkukrotnie (nawet po pół kilo, ale od różnych dostawców) - jeszcze lepiej przez dwa, trzy sezony. Co do marketu - tu jest bardzo różnie  Chociaż są i sieci, które oferują owoce w asortymencie odmianowym i bez krętactw... Jeżeli chodzi o te późniejsze (od Uleny) odmiany - wybór jest spory... zależy od tego, jaki owoc będzie Ci odpowiadał, Bożeno. Zarówno pod względem wielkości ('President' vs. 'Węgierka Zwykła'), smaku czy przeznaczenia (deserowy czy raczej przetwórczy). Wstępnego wyboru dokonaj sama
  Chociaż są i sieci, które oferują owoce w asortymencie odmianowym i bez krętactw... Jeżeli chodzi o te późniejsze (od Uleny) odmiany - wybór jest spory... zależy od tego, jaki owoc będzie Ci odpowiadał, Bożeno. Zarówno pod względem wielkości ('President' vs. 'Węgierka Zwykła'), smaku czy przeznaczenia (deserowy czy raczej przetwórczy). Wstępnego wyboru dokonaj sama   

tu chodzi o liście? może to Prunus cerasifera 'Hessei'? Ona ma pełno kolorów na liściach, w tym wyżej wymienioneliska pisze: śliwa purpurowo-żółto-biała