Rośliny zadarniające na stanowiska cieniste
Rośliny zadarniające na stanowiska cieniste
Witam,
Czy mógłby mi ktoś doradzić jakieś gatunki bylin lub krzewinek lub krzewów, które mógłbym posadzić w miejscach gdzie z powodu zacienienia "wypada" mi trawa i powstają gołe placki, będące źródłem pyłu i kuwetą dla kotów...
Chodzi o miejsca cieniste i półcieniste.
Gleba słaba piaszczysto-pylasta. Są miejsca kwaśne, ale i takie gdzie rosną pokrzywy. Ogólnie najważniejsze to permanentna susza...
Placki są spore tak 20-30 m2.
Pozdrawiam
Łukasz
Czy mógłby mi ktoś doradzić jakieś gatunki bylin lub krzewinek lub krzewów, które mógłbym posadzić w miejscach gdzie z powodu zacienienia "wypada" mi trawa i powstają gołe placki, będące źródłem pyłu i kuwetą dla kotów...
Chodzi o miejsca cieniste i półcieniste.
Gleba słaba piaszczysto-pylasta. Są miejsca kwaśne, ale i takie gdzie rosną pokrzywy. Ogólnie najważniejsze to permanentna susza...
Placki są spore tak 20-30 m2.
Pozdrawiam
Łukasz
- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grandiflora pisze:poziomkówka indyjska (Duchesnea indica)też potrafi zaszaleć,
Nie jestem pewna czy poziomkówka aż tak się nadaje. U mnie przynajmniej wcale tak gęsto nie rośnie, chwasty bez problemu kiełkują obok niej. Na suchych i cienistych obok barwinków dobrze się sprawdza marzanka wonna, niektóre odmiany jasnoty plamistej.
-
- 100p
- Od: 5 mar 2009, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Karmnik raczej na pewno sobie nie poradzi, bodziszek jak najbardziej. U mnie pod ok 80-letnią gruszą latem jest taka susza, że również trawa wypada, karmniki próbowałam tam uprawiać, ale wyschły. Dobrze o dziwo radzi sobie ułudka wiosenna. Rewelacyjnie natomiast (wprawdzie to nie byliny ale...) rośnie najzwyklejszy bluszcz i i trzmielina Euonymus fortunei w odmianie 'Emerald Gaiety', lepiej nawet od barwinków.LilkaB pisze:Karmnik na suchym i w cieniu nie rośnie zbyt dobrze. Bodziszek korzeniasty nieźle tam sobie poradzi.
Pozdrawiam, Marta
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24