Tulipanów nie trzeba wykopywać co roku. Do trzech lat mogą spokojnie rosnąć w jednym miejscu, nie wykopywane. Po trzech latach jednak kwitnienie słabnie, dlatego dobrze je wtedy wykopać i posadzić na nowo.
broniusz pisze:Tulipanów nie wykopuje się na zime!!!! Po kwitnięciu czeka się aż liście zaschną, poczym cebulki wykopuje się by na przełomie października i listopada z powrotem ją umieścić w ziemi.
No tak, sama się zdziwiłam co napisałam, przecież na jesieni wsadzam swoje do gruntu. Chodzi mi o to wykopywanie po przekwitnięciu. Te w trawniku są tam już od wielu lat i wcale nie wyglądają gorzej niż dawniej.
Waleria pisze:Ojczyzny tulipana szukałabym raczej w zimnych azjatyckich stepach.
Wiekszosc tulipanów pochodzi z Azjii, nieliczne z Europy i płn. Afryki.
Pauzalka pisze:
No tak, sama się zdziwiłam co napisałam, przecież na jesieni wsadzam swoje do gruntu. Chodzi mi o to wykopywanie po przekwitnięciu. Te w trawniku są tam już od wielu lat i wcale nie wyglądają gorzej niż dawniej.
Cebule warto wykopywać, ale nie trzeba. Można wtedy sprawdzić ich stan, czy nie są chore oraz odziela się cebule przybyszowe w celu rozmnażania
Kiedy uschnie łodyga należy wyciągnąć z ziemi cebulkę i ją oczyścić a następnie przechować do następnej wiosny żeby zakwitła ponownie, lub jesienią wsadzić do ogrodu.
Czy wyjmowanie cebul z ziemi jest konieczne ? nie można dać im spokój niech sobie siedzą do wiosny w ziemi ? Jaka jest różnica w efektach ? Strasznie się wygłupiłam tym pytaniem ?
Nie jest konieczne, ale daje to możliwość oczyszczenia cebul, sprawdzenia ich kondycji, rozmnożenia. Cebule w ziemi sa bardziej narażone na choroby grzybowe w czasie wiglotnego lata.
Nawet ścinając tulipany trzeba zostawic jak najwięcej liści Jak dobrze zżółkną wykopac i zostawic cebulki do jesieni. Cebulki rosną iwzmacniają się poprzez liście. Bądzmy cierpliwi ,nie obcinajmy liści zbyt szybko. Pozdrowionka
Witam również z lublina,niestety musisz zaczekać do czerwca aż liście zaczną zasychać-ten okres pozwoli cebulkom nabrać sił na przyszłoroczne kwitnienie
Zapytałam bo w ogrodzie obok rosły piekne tulipany a teraz jest tam pusto i sadzone sa nowe rośliny i nie wiem czy wykopane czy tylko liście pościnane.
Nie powinnaś teraz wykopywać tulipanów - poczekaj aż wyschną. A wokół sklepów są wykopywane i najczęściej wyrzucane - jak ktoś ma dużo kasy i nie zależy mu na roślinach to tak robi:(