Nie doszukałam się nigdzie wyjaśnienia określenia "rozstawa"...
Czy jeśli zalecana rozstawa jest 30 x 50 cm, to znaczy, że na 50 cm2 mam posadzić nie więcej niż 30 sadzonek?
Z góry dziękuję za uświadomienie
Dziękuję Amlos ! Czyli przy nasturcji pnącej, na standardową "balkoową" skrzynkę o długości 30 cm powinnam posadzić tylko jedną roślinę... To w życiu bym na to nie wpadła (posadziłabym dużo gęściej)
Prawdę mówiąc, przy kilku roślinach nigdy nie przestrzegam tak dokładnie tych wytycznych i sadzę gęściej.
Do takiej skrzynki posadziłabym dwie rośliny , ale nie więcej.
Czym więcej mają miejsca, tym ładniej się rozrosną.
Mam jeszcze jedno pytanko - czy na doniczki z wysianymi nasionkami położyć folię, by powstała mini-szklarenka, czy nie ma takiej potrzeby? Będę siała wilca, groszek, fasolkę ozdobną, uczep, lobelię i nasturcję. Jeśli położyć, to po jakim czasie zdjąć? Jak wykiełkują czy później?
Moim zdaniem, jak wykiełkują- to tak dzień, dwa po. Ja zdejmowałam folię na dzień, aby miały jak najlepsze światło. A potem przez te dwie noce przykrywałam, aby nie wysychały.
Potem zobaczyłam, że woda zaczęła się skraplać na folii, i aby zapobiec rozwojowi ewentualnych pleśni-przestałam przykrywać...Rosną ładne i zdrowe.Powodzenia!