Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
Dziś dokupiłam towarzystwo do mojej żółtej prymulki- dwie sadzonki Primula denticulata Alba.
W Leroy Merlin( zresztą w innych marketach pewnie też, ale do tego akurat mam najbliżej) rozpoczęli już sezon wiosenny i pełno ślicznych sadzonek. Zieloniutkich, podlanych, soczystych, jeszcze nie zdechlaki
.
Siłą rozpędu dokupiłam jeszcze sasanki, stokrotki, sadzonki chryzantemek, trochę nasionek i sprzętu.
Jeśli chodzi o pierwiosnki to mieli doniczkowe, kwitnące, jakie można kupić w kwieiciarniach oraz małe sadzoneczki ułożone między innymi bylinami. Wybrałam te drugie- mam nadzieję, że dobrze zrobiłam

W Leroy Merlin( zresztą w innych marketach pewnie też, ale do tego akurat mam najbliżej) rozpoczęli już sezon wiosenny i pełno ślicznych sadzonek. Zieloniutkich, podlanych, soczystych, jeszcze nie zdechlaki
Siłą rozpędu dokupiłam jeszcze sasanki, stokrotki, sadzonki chryzantemek, trochę nasionek i sprzętu.
Jeśli chodzi o pierwiosnki to mieli doniczkowe, kwitnące, jakie można kupić w kwieiciarniach oraz małe sadzoneczki ułożone między innymi bylinami. Wybrałam te drugie- mam nadzieję, że dobrze zrobiłam
Pozdrawiam, Ewa
- Aisyrk
- 1000p

- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przestudiowałam cały wątek i nadal nie jestem mądrzejsza. Zawsze wiosną dostaję w prezencie doniczki z prymulkami. Cieszę się nimi dopóki kwitną, a potem wyrzucam, przekonana, że już się do niczego nie nadają. Teraz też mam jeszcze jedną doniczkę z białymi kwiatkami na wysokich szypułkach. Stoi w normalnej pokojowej temperaturze i ma się dobrze. Czy mam ją wysadzić do ogrodu? Czy jest szansa, że za rok też mi zakwitnie?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ania22 Babopielka- przecudne te wasze prymulki.
Co do sadzenia pogoda wybrała za mnie
.
Dziś od samego rana biało, co chwilę zamieć śnieżna, albo deszcz ze śniegiem, na jakieś 30 sec pokazało się słońce 8) . Mimo ogromnej ochoty będę sadzić w przyszłym tygodniu- podobno pogoda ma być o niebo lepsza ( o co zresztą nie trudno
).
Tymczasem moje prymulki na parapecie mają się świetnie, rosną i pojawiają się pierwsze kwiaty
Co do sadzenia pogoda wybrała za mnie
Dziś od samego rana biało, co chwilę zamieć śnieżna, albo deszcz ze śniegiem, na jakieś 30 sec pokazało się słońce 8) . Mimo ogromnej ochoty będę sadzić w przyszłym tygodniu- podobno pogoda ma być o niebo lepsza ( o co zresztą nie trudno
Tymczasem moje prymulki na parapecie mają się świetnie, rosną i pojawiają się pierwsze kwiaty
Pozdrawiam, Ewa
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj kupiłam nasiona pierwiosnka wyniosłego, mieszanka, na odwrocie torebki jest instrukcja jak siać. Zaleca się wysiać do skrzynek i wystawić na 6 tygodni na mróz, następnie przenieść do szklarni. No i mam zagwozdkę, skąd mam wziąć ten mróz i to tak długo? Co zrobić, jak postępować, bo chciałabym mieć pierwiosnki.
Pozdrawiam, Danuta
Pozdrawiam, Danuta
- TAJGA 2008
- 1000p

- Od: 5 sie 2008, o 09:44