Storczyki Storczykowej
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Aha
, fajnie masz 
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusiu, nie wiem dlaczego na Twoim nawozie nie ma składu chemicznego, ale zerknij np. na skład BioponuTUTAJ
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja się nie znam na nawozach. mam w domu 3. 2 z nich kupiłam w zeszłym roku na wystawie. jak na razie używałam 1 z nich, może następnym razem użyję innego. jednego może podleję wodą ze studni zmieszaną z kranówką. nie lubię używania takich niepewnych sposobów, ale chcę, by moje storczyki żyły. ale poza tym wszystkie mają się dobrze. niektóre kwitną. Vandy na razie tylko rozgałęziają korzenie, ale może niedługo puszczą pędy. codziennie zaglądam im między liście. na pewno bardzo się ucieszę, gdy zobaczę pędzik.
- Tulipan998

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
A jaką dawkę nawozu im dajesz ? Bo ja od innych i na forum dowiedziałem się , że 4 razy mniejsza od tej zalecanej przez producenta.... , żeby nie spalić.... Ja robię tak wlewam do dużej plastikowej miednicy 5 litrów wody , miednice umieszczam w wannie... i wlewam nakrętkę nawozu substral ( to nie jest reklama
) . Pózniej wstwiam do miednicy 3 storczyki i biorę kubeczek i wlewam wodę... , woda z powrotem sływa do miski a oczywiście niewielki procent zostaje w doniczce ( bo przeciez one piją
) i storczyki sobie odciekaja obok
i następne... Trochę to praco i czasochłonne.. , ale tak robie raz na 8/9 dni więc mi to nie przeszkadza . No na razie mam 20.. a co będzie jak będzie z 50...
.
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
- Storczykowa

ja podlewam normalnie. stoją na parapecie, ja wlewam wodę butelką i wycieka im na podstawkę. moczę tylko Vandy i Tolumnie, bo są bez podłoża.
Vandy jeszcze niestety nie puszczają pędzików. większość Phalaenopsisów ma się dobrze. ale jednego z tych, co wyniosłam do R. oparzyło słońce. ma białą całą łodygę z której wyrastają liście. nie wiem, czy przeżyje, bo mogło dojść do środka rośliny. ale może tak jak poprzednim razem puści obok keiki. zdjęłam go z tego okna. inne też będę musiała zdjąć. jak będę mieć pewność, że te plamy to tylko z braku składnika w wodzie, to przyniosę je do swojego pokoju.
Vandy jeszcze niestety nie puszczają pędzików. większość Phalaenopsisów ma się dobrze. ale jednego z tych, co wyniosłam do R. oparzyło słońce. ma białą całą łodygę z której wyrastają liście. nie wiem, czy przeżyje, bo mogło dojść do środka rośliny. ale może tak jak poprzednim razem puści obok keiki. zdjęłam go z tego okna. inne też będę musiała zdjąć. jak będę mieć pewność, że te plamy to tylko z braku składnika w wodzie, to przyniosę je do swojego pokoju.
- Storczykowa

większość storczyków ma się dobrze. z tym poparzonym jest bardzo źle. jeśli puści keiki, to przeżyje. 2 lata temu ta sama roślina też została poparzona, puściła keika i teraz jest tylko ten keik, ale on prawdopodobnie uschnie, ale może puści następnego keika. będzie żył, ale z innym stożkiem wzrostu. dlatego jest z nim tak źle, że mu oparzyło nie liście, ale łodygę, z której liście i korzenie wychodzą. inne storczyki mają się dobrze.
- Storczykowa

- Storczykowa

- Storczykowa