Mam pytanie czy osteospermum ecklonis to jest inaczej dimorphotheca? W polskim uproszczeniu dimorfoteka. Wygląda na obrazku z opakowania nasion identycznie jak te, które pokazane są na zdjęciach.
Nie to dwa rożne gatunki, choć na przykład mnie na początku też zmylił wygląd. Mają za to podobne zapotrzebowania i obydwie rośliny zamykają się jak pada na nie deszcz. Różnią się też nasionami . Ale też mają wspólną cechę są z rodziny Astrowatych
Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale nasiona tej roślinki kupiłam właśnie w sklepie LIDL. Miałam 3 lata temu kupione w Czechach - wzeszły wspaniale, Teraz też na to liczę!!!
Anna
Mi też bardzo pięknie się rozkrzewiły, niestety jednak za późno kupiłam odmianę o rurkowanych płatkach (w ogrodniczym sprzedał mi ją 2szt. za 5zł, bo była wysuszona na wiór) i do końca nie zdążyła mi zakwitnąć i wytworzyć nasinek.
Też jestem bardzo zainteresowana nasionkami osteospermum. Żaden sklep ogrodniczy ich nie miał.
W Lidlu w Białymstoku także nikt jeszcze nasionek nie widział, a tu już druga połowa marca. Pozwoliłam sobie na interwencję w centrali LIDLA, panienka obiecała sprawdzić.
Dotarły do Lidla nasionka osteospermum. Kupiłam i dziś wysiałam.
A to wysiane 12 dni temu nasionka stokrotek afrynańskich sprowadzone z USA. Wzeszło 100%, rosną jak szalone, mają być ciemno różowe. http://img516.imageshack.us/img516/3323/p3210091.th.jpg
Czy ktoś ma nasionka o rurkowanych płatkach????, albo wie gdzie można kupić. W zeszłym roku kupiłam 2 kwiaty po 2,5zł ale były na tyle poschnięte i zniszczone że nie zdążyły wytworzyć nasionek.
Proszę o podzielenie się doświadczeniami na temat ilości sadzonek osteospermum do skrzynki balkonowej, a także w jakich odległościach sadzić je w gruncie.
Pozdrawiam.
Osteospermum nie nadaje się do skrzynki balkonowej. Silnie się rozrasta, potrzebuje dużo miejsca w korzeniach, można posadzić w dużej donicy, albo skrzyni drewnianej.W zeszłym roku kupiłam sadzonkę wys.20 cm, a wyrósł krzew ok.60-70cm wysokości Jak wyciągałam jesienią to cała donica była silnie przekorzeniona.
Do gruntu można posadzić pod warunkiem, że ma się przepuszczalna ziemię( nie lubi cięższej) i bardzo słoneczne miejsce, dobrze rośnie na podwyższonej rabacie.Można sadzić w odległości co 40 do 50cm.
Nadaje się do skrzynki jak najbardziej. Tu akurat mam dwa krzaczki a pośrodku astry i żałuję że nie posadziłam sobie więcej (jeszcze przynajmniej dwa ), skrzynka 80cm, wiadomo przesadzać z ilością też nie można.
W gruncie to można co 40-50 cm, ale ja osobiście wole jak roślinki gęsto rosną.