Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że też sadzisz pomidory w cylindrach.
Ja w tym roku też spróbowałam.
Zobaczymy jaki dadzą efekt.
Koleżanka w zeszłym roku też sadziła w cylindrach
i była zadowolona z tej metody uprawy.
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Corindo - niestety nie mam opisu do tego gatunku, ale kilka lat temu posadziłem w/w odmianę.
Zalety: b. duże owoce o doskonałym smaku.
Wady: duża podatność na pękanie owoców w czasie chłodów.
U mnie już w sierpniu występowały pęknięcia, które w konsekwencji doprowadziły do znacznych strat w zbiorach. Mała tolerancja na szarą pleśń.
Jeśli nie wystąpią w/w problemy, będą duże zbiory. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p
Od: 29 wrz 2006, o 09:53

Post »

Na czym polega taka uprawa w cylindrach? Bo pierwszy raz w życiu coś takiego widzę ;)
I czym się róźni od tradycyjnej?
pozdrawiam
M.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Piszemy trochę o uprawie w cylindrach tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=186&start=0
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ktoś zna odmianę pomidora "Kivelli". Nie mogę nic na ten temat znaleźć.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p

Post »

Dziękuję ;)

Ale macie niesamowitą wiedze na temat pomidorków ;)
pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p
Od: 28 kwie 2006, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wszystko o uprawie pomidorków ciąg dalszy

Post »

Witam................ :D
Nawiązując do przedmówcy, to uprawa w cylindrach ma swoich zwolenników ale również, może, nie powiem przeciwników co raczej konserwatystów tradycyjnych metod uprawy.
Ja metodę uprawy w cylindrach stosuje już od szeregu lat. Widzę w niej wiele korzyści. Jeden może mankament to częste podlewanie, ale temu tez można zaradzić stosując np. nawadnianie kropelkowe.
Są również bardziej proste metody utrzymywania stałej wilgoci w cylindrze nie nastręczające problemów z budowaniem instalacji wodnej. Wszystko zależy od inwencji twórczej no i oczywiście zasobów w portfelu. Każdy sposób uprawy dający dorodne plony moim zdaniem jest skuteczny.
Ale nie o tym chciałam pisać. Chciałem się pochwalić, że swoje pomidorki już pierwszy raz podwiązałem. Sposób przedstawiam na załączonej fotce.
Obrazek
http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal23.jpg
Jak widać stosuje podwiązanie sznurkiem i do niego podwiązuje główny pęd. Wspominam o tym bo są różne metody prowadzenia głównego pędu. Można o tym wyczytać na forum. Jak widać nie jestem zwolennikiem palikowania, czy okręcania pędu wokół sznurka. Sadze, że w późniejszym owocowaniu ciężar kiści pomidorów powoduje zaciskanie go na głównym pędzie. Ale wybór należy do każdego z nas. Zapyta ktoś dlaczego stosuje kolorowe szmatki do podwiązywania ? Ano chce pomóc naturze....żartuje. ;:25
Obrazek
http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal24.jpg
Jednak logicznie rozumując można zadać sobie pytanie dlaczego wokół nas jest tyle pięknych kwiatów? Chyba po to by przyciągać owady w celu ich zapylania. Umyśliłem więc sobie iż kolorowe szmatki tez mogą spełniać tą funkcje. Niech tylko zakwitną pomidorki to się przekonamy......
Pozdrawiam...... :D
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

wszystko o pomidorkach ciąg dalszy

Post »

Witam ponownie :D .... zapomniałbym o najważniejszym........meteorolodzy zapowiadają przymrozki....i to nawet nie tylko tzw. przygruntowe. Co robić z pomidorkami w tunelach...czy je przykrywać, czy są inne sposoby utrzymania dodatniej temp. Słyszałem, że skutecznym sposobem jest postawienie w różnych punktach tunelu zapalone znicze. Ponoć utrzymują temp. dodatnią. Co sadzicie Państwo o tym......?.
pozdrawiam.........
:D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz zapalić znicze albo nakryć je agrowłókniną. Ja wtedy robię drugi tunel (w środku) z listewek i nakrywam agrowłókniną pomidory. Jak na razie zdaje to egzamin. A kiedy mają być te przymrozki?
Markwal po co te kropki ...
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

Post »

Witam.
O prognozie usłyszłem w którymś z dzienników tv.
A co do kropek..hmm.to taki nawyk z czata. Czasmi stosowało się to wielkropkowanie. zmieniejąc myśl w zdaniu. Fakt - mała niepoprawność.

pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nie pamiętasz na kiedy je zapowiadają. Będę sadził w przyszłym tygodniu we wtorek lub środę pomidory do tunelu.
A co do wiązania pomidorów do sznurka za pomoca szmatek to ja owijam pęd wokół sznurka. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

Post »

Witam....
Gwałtowne załamanie się pogody zapowiadają od jutra tj. środy do soboty. W sobotę ma wrócic ciepełko....
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p

Post »

Kolorowo jest przy użyciu tych szmatek ;)
Masz zamiar za każdym razem podwiązywać szmatkami?
pozdrawiam
M.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Ja owijam pęd pomidora wokół sznurka. Oczywiście trzeba go co jakiś czas luzować. Z tymi szmatkami to za dużo roboty. :D
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

Ranne przymrozki

Post »

Witam... :D
Ktoś może powiedzieć, że facet ma obsesję.
Może jest w tym coś prawdy, ale do rzeczy. We wcześniejszym poście pisałem o przewidywaniach meteorologów o spadku temp. Niestety sprawdziło się już drugi dzień, przynajmniej u mnie (w Wielkopolsce) zanotowałem temp. poniżej 0 stopni C. Wczoraj w nocy z piątku na sobotę o godz. 6.00 było -3 stopnie C i dzisiaj o godz. 5.15 termometr wskazywał -4 stopnie C.
A ja mam posadzone już pomidorki..
Sądzę jednak, że udało mi się uratować sadzonki. Sprawdził się sposób utrzymania dodatniej temp. wewnątrz tunelu. Zastosowałem prosty sposób pozostawienia na noc zapalonych zniczy. Na powierzchni prawie 39 m2, bo takiej wielkości mam tunelik ustawiłem 10 zniczy, tunel wyglądał jak wielki lampion, udało mi się utrzymać dodatnią temp. Z piątku na sobotę przy temp. zewnętrznej -3 stopnie C, wewnątrz tunelu utrzymała się temp. 3 stopnie C , gorzej było dzisiejszego ranka (hmm... raczej świtania) o godz. 5.15 przy zewnętrznej temp. -4 stopnie C, wewnątrz było 0 stopni C. No cóż w ruch poszedł grzejnik elektryczny (farelek). Ktoś powie szkoda zachodu, trzeba było jeszcze poczekać i ten ktoś pewnie ma rację. Pospieszyłem się w tym roku pierwszą partie pomidorów posadziłem 11 kwietnie drugą zaś dosadziłem 18 kwietnia. Razem mam ich 40 stuk. Szkoda by było by zmarzły, już się przyjęły. Na swoją obronę powiem, że w roku ubiegłym sadzonki wysadziłem już 1 kwietnia, no ale nie było mrozów.
Mam cicha nadzieję, że przetrzymają soki temp. A swoją drogą jestem ciekaw jaki wpływ mają takie drastyczne skoki temp. np. w dzień w południe w tunelu panuje temp. powyżej 20 stopni C i muszę już stosować wietrzenie w nocy spada do zera. Czy ktoś z Państwa mawiał już podobny problem, czy miało to wpływ na późniejsze owocowanie?
Zdaje sobie sprawę, że można się tak bawić jeśli ktoś ma tunel przy miejscu zamieszkania, gorzej jeśli trzeba dojechać na sporą odległość, praktyka pokazuje, że lepiej wyczekać na znaczne ocieplenie.

pozdrawiam ale, się rozpisałem....
:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”