Platan - rozmnażanie, z nasion,ukorzenianie

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Po przesadzeniu do lepszej ziemi chyba padnie. Liście mu usychają... ;:145 ;:145 ;:145 ;:145
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Platany można hodować łatwo z gałązek do 30 cm. Można je obciąć teraz (marzec-kwiecień) zanim wypuszczą listki (to ważne) i po prostu wsadzić do słoika z wodą, już po tygodniu wypuszczają korzeni a korzeni. Potem tylko do ziemi i patrzeć jak ładnie rośnie:) a te Platany z nasionek to są z nasionek kupnych czy zebranych z drzew? i drugie pytanie: czy one przeszły jakiś proces przed posianiem? czy prosto z owocostanu tak do ziemi?
cebullka
100p
100p
Od: 20 mar 2008, o 07:00

Post »

Tomek_MM pisze:Platany można hodować łatwo z gałązek do 30 cm. Można je obciąć teraz (marzec-kwiecień) zanim wypuszczą listki (to ważne) i po prostu wsadzić do słoika z wodą, już po tygodniu wypuszczają korzeni a korzeni. Potem tylko do ziemi i patrzeć jak ładnie rośnie:)
tak mnie to zainspirowało, że pomimo śnieżycy odwiedziłam dziś park, obcięte gałązki stoją w słoiku...oby im tak łatwo poszło jak piszesz Tomku :wink:
Może Ktoś wie czy lepiej przykryc je jakąś folia, czy tak zostawić ?

pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja również w ten sposób ukorzeniam. Zobaczymy co z tego będzie. :P :P
Tomek_MM
500p
500p

Post »

:) nie, nie trzeba niczym przykrywać tych gałązek, u mnie korzonki wypuszczało 100% , niech sobie po prostu stoją w słoiku z czystą wodą na parapecie, ważne żeby to zrobić zanim wypuszczą liście czyli teraz, potem już raczej się nie da ich tak ukorzenić. Powodzenia:)
Tomek_MM
500p
500p

Post »

jeszcze jedno co zauważyłem, w Polsce są różne platany, są z korą oliwkową , żółtą i inne i są także takie które mają korę wyłącznie szarą i białą bez żadnej zieleni ani koloru oliwek-te najtrudniej było mi ukorzenić, owszem korzonki pojawiały się bez problemu ale po wysadzeniu do ziemi ginęły (szkoda bo właśnie te z białą korą najbardziej mi się podobają) ale może to tylko wina niewystarczającej pielęgnacji
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gałązki stoją już 3 tyg. Wypuściły listki ale korzonków nie. :cry: :cry: :cry:
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak ktoś będzie na ponidziu to w Chrobrzu w parku kolo palacu rośnie taki duuuzy platan wisi na nim milion owoców i mnóstwo ich wala się też na ziemi :idea: :wink: W sezonie wyglada tak: http://www.panoramio.com/photo/3345695
Tomek_MM
500p
500p

Post »

spokojnie:) może przesadziłem jak napisałem że po tygodniu wypuści pełno korzonków ale na pewno wypuści, jeśli oczywiście gałązki są dobre - minimum takie 20-30cm. u mnie się jeszcze nie zdarzyło żeby nie wypuściły. może mają chłodno bo stoją przy oknie czy coś to czas się wydłuży ale spokojna głowa:)
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Tyle ze te z gałązek rosną mniejsze od tych z nasion a platany najfajniejsze sa te wielkie :idea: :wink:
Tomek_MM
500p
500p

Post »

i jak tam wasze platany? coś jest nie tak w tym roku, moje stoją już miesiąc i tylko im kora dopiero popękała że widać że tam wychodzą korzonki ale to jakoś zbyt wolno idzie:/ w sumie to bym się już załamał ale powtarzam sobie tylko że jeszcze się nie zdarzyło żeby się nie ukorzeniły. raz nawet wpadła mi malutka gałązka platana do wanny z deszczówką, po jakimś czasie patrzę a tam korzonki:) więc i tym razem się musi udać:)
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja gałązka puściła listki, które już zdążyły zwiędnąć. Korzonków ani widu ani słychu. Wyrzuciłam wszystko. :roll:
Tomek_MM
500p
500p

Post »

moje wypuściły korzonki, dłużej to trwało niż zwykle ale już powoli je sadzę do ziemi :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pabi1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2011, o 22:34

Platan,wysiew nasion,ukorzenianie

Post »

Witam Serdecznie.Jako ze jestem żółtodziobem na tym forum to prosze o lagodne opinie.Mam pytanie do uzytkownikow.Jestem z Wadowic w wojewodztwie małopolski 40 km od krakowa na południe.W moim miescie rosnie platan na ktorym znajduje sie teraz bardzo duzo tzw.szyszek z nasionami.Chciałbym je zebrac i wysiac i tu moje pytanie.Czy to ma sens? Czy ten plan moze sie wypelnic czy nasiona sa jeszcze nie gotowe ? Pomozcie i podpowiedzcie mi.
Pozdrawiam
PaBi1990 :)
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Re: Nasiona Platana

Post »

Witaj :) powiem Ci, że nie mam doświadczenia z Platanem ale skoro masz nasionka to myślę, że watro spróbować, eksperymentować :) nic nie stracisz a możesz zyskać. Koniecznie podziel się swoimi efektami. Powodzenia :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”