Leśny ogród Moni68 cz.2
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniś również wpadłam przywitać się i życzyć miłego dnia. We Wrocławiu również zimno, wietrznie, wieczorem i w nocy padało, więc mokro.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Witam Moniś z rana. Czy już odpoczęłaś? Kawka wypita?
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochane, witam Was serdecznie
Dziękuję za miłe powitanie i kawę, chętnie wypiję nawet kilka
Mam chyba pecha z tą nieszczęsną pogodą
Wczoraj było bardzo ładnie i miałam nadzieję, że dzisiaj zacznę coś robić w ogrodzie. Niestety, w nocy lało, znowu jest bardzo mokro i zimno, więc chyba niewiele da się zrobić
Na jutro zapowiadają tylko +2 st. i opady śniegu- zastanawiam się, czy w ogóle warto sprzątać już rabaty...Jednak liście chronią rośliny... W każdym razie wyjdę i przyjrzę się im dokładniej
Nie ma sensu robienie oprysku z asahi, skoro zaraz może lunąć...jak widać pogoda mnie nie rozpieszcza
Liczę się z tym, że tak będzie do końca marca, a potem w pośpiechu trzeba będzie wszystko na raz zrobić.
Trochę się zmartwiłam liatrą, bo mam w tej chwili 50 cebulek
i piachy w różnych odcieniach żółci
Będę chyba musiała kupić ze dwa worki cięższego podłoża. Szkoda, żeby marnie rosła, bo to ładna roślinka.
Lucy, liatry są tanie, może M nic nie powie
Grażynko, trochę odpoczęłam i pora wziąć się do roboty
Ostatnio przez nawał pracy zaniedbałam wątek afrykański, może dzisiaj uda się coś napisać 
Miłego dnia

Dziękuję za miłe powitanie i kawę, chętnie wypiję nawet kilka
Trochę się zmartwiłam liatrą, bo mam w tej chwili 50 cebulek
Lucy, liatry są tanie, może M nic nie powie
Grażynko, trochę odpoczęłam i pora wziąć się do roboty
Miłego dnia
Aha! a ja też wsadziłam liatrę...Tess pisze:u mnie liatry rosną byle jakpodłoże niestety nie gliniaste.
Moniko
miłego dnia w ten szary bury i deszczowy dzień, no chyba że u Ciebie piękne słoneczko jest?
i chyba gucio z tego, bo u mnie nie gliniasto
Monia, ja tez chce dokupić liliowców.
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Agnieszko, może z liatrą nie będzie tak źle - kupisz worek ciężkiego podłoża i wymieszasz z tym, które masz. Na jakiś czas powinno wystarczyć. Ja mam leśne piachy, więc substrat kupuję niemalże tonami
Do tej pory miałam tylko trzy lilie i cztery liliowce- dokupiłam sporo, bo kwiaty piękne i kwitną latem. A takich roślin miałam niewiele. Chcesz gdzieś zamówić liliowce?
Do tej pory miałam tylko trzy lilie i cztery liliowce- dokupiłam sporo, bo kwiaty piękne i kwitną latem. A takich roślin miałam niewiele. Chcesz gdzieś zamówić liliowce?
- mariasen

- Od: 10 paź 2006, o 21:58
U mnie liatry rosną, kwitną ale nie są takie piękne
Wyczytałam, że liatra potrzebuje gleby żyznej i przepuszczalnej oraz słonecznego stanowiska, niezbyt wilgotnego, gleba powinna być bogata w składniki pokarmowe, pięknie kwitnie jeżeli jest nawożona na wiosnę.
Wynika z tego że podłoże gliniaste nie powinno być dla niej dobre ale widziałam na własne oczy jak wyglądają rośliny u mojej znajomej. Zasilę moje liatry i napiszę później co z tego wyszło. Z jednej cebulki jest całkiem spora kępka, nie sadźcie za gęsto. Na opakowaniu chyba powinna być inrormacja o odległościach w jakich należy sadzić.
Miłego dnia

Wyczytałam, że liatra potrzebuje gleby żyznej i przepuszczalnej oraz słonecznego stanowiska, niezbyt wilgotnego, gleba powinna być bogata w składniki pokarmowe, pięknie kwitnie jeżeli jest nawożona na wiosnę.
Wynika z tego że podłoże gliniaste nie powinno być dla niej dobre ale widziałam na własne oczy jak wyglądają rośliny u mojej znajomej. Zasilę moje liatry i napiszę później co z tego wyszło. Z jednej cebulki jest całkiem spora kępka, nie sadźcie za gęsto. Na opakowaniu chyba powinna być inrormacja o odległościach w jakich należy sadzić.
Miłego dnia