Moje skarby
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agitko, Pink Panter oraz jeszcze jednego storczyka dostałam w sierpniu ub. roku od sąsiadki do reanimacji. Oba były totalnie zalane, siedziały w błocie. Jednego niestety, nie udało się uratować. Pink Panter wydawał się być w lepszym stanie, ale najwidoczniej proces gnilny już się rozpoczął od dołu. Góra, czyli liście były w dobrym stanie i wydawało mi się, że będzie dobrze. Wypuścił nawet młody listek. Ale zaczął tracić dolne. Żółkły i odpadały. Dlatego postanowiłam obejrzeć go dokładnie. W rękach został mi właściwie środek roślinki z jednym dużym i jednym nowym listkiem. Na dodatek od spodu z czarną mazią. Wyczyściłam, posmarowałam Topsinem i pozostaje mi tylko czekać, co będzie dalej. Teraz stoi w niewielkim wazoniku, do którego na dno wlałam trochę wody. Roślinka jej nie dotyka, ale ma parowanie. Jeśli padnie całkiem, to trudno.
- Wanda

Dziś przytargałam z kwiaciarni kolejne 2 Phalaenopsisy przecenione po kwitnieniu. Za całe 20 zł. Trochę przesuszone, ale w dobrym stanie. Kolor niewiadomy. Napojone, odstawione i sobie poczekam, aż będą miały ochotę zakwitnąć. Zostało tam jeszcze kilka bidulków. Wprost nie mogę patrzeć, jak stoją w kącie. Zostały też 2 Cambrie i 1 Cymbidium, ale za nie winszują sobie 90 zł.
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Trzymam kciuki
niedługo zrobi się cieplej, wystawisz na zewnątrz na wakacje i zakwitnie na bank
swoją drogą też myślę coraz poważniej o dendrobium nobile, ale jako s nie mogę spotkać nigdzie 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Wanda

Właśnie dlatego, że nie mogę spotkać, to chwytam się różnych innych sposobów. Z Koraliną wymieniłam młode Oncidium na młode Nobile, podobno pomarańczowe. Daj panie, by to było Fire Bird, ale każde inne i tak mnie ucieszy. Białe Nobile z lekko różowymi brzeżkami kwiatów udało się wylicytować na Allegro. Obejrzałam dokładnie i coś mu z boczku jednej psb wychodzi. Czy kwiat to, czy keiki, to dopiero się okaże. Od połowy maja, jeśli pogoda pozwoli, wszystkie Dendrobia, razem z Oncidium, Encyclią i oboma Cambriami powędrują na loggie. Jedna z Cambrii i bez tego rośnie, jak szalona. Naliczyłam już 5 nowych psb. A Phalaenopsisy? Pąki, pączusie - czekam nadal na kwiaty. Dwa już rozwinęły po kwiatku. Reszta jeszcze nie ale....maluczko, a będzie tropik na parapecie.
- Wanda

Dziś przytargałam kolejnego Phalaenopsisa z kwiaciarni. Oczywiście przecenionego, bo ma ułamany czubek pędu głównego i jednego z bocznych. Wielki jest, korzenie i liście zdrowe. Kolor nie wiadomy, ale pąki są już duże, więc na pewno niedługo się rozwiną i tajemnica się wyjaśni. To ten z dużymi pączkami bliżej Monestery. 

- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ma ładne duże pączki więc i kwiaty zapewne okazałe. ;:13
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Pączki już jak balony
lada dzień okaże się co też za pięknosć udało Ci się zdobyć 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Wanda

Reszta towarzystwa zaczyna rozkwitać. Dziś pierwszego kwiatka rozwinął żółty kanarkowy.

Niespodzianek okazał się biały i dziś do wieczora chyba pokaże się w pełnej krasie.

Zrobiłam im chyba ze 20 fotek i tylko te wyżej wyszły jako tako, ale też nie jestem z nich zadowolona. Ech, staram się, a nie wychodzi.

Niespodzianek okazał się biały i dziś do wieczora chyba pokaże się w pełnej krasie.

Zrobiłam im chyba ze 20 fotek i tylko te wyżej wyszły jako tako, ale też nie jestem z nich zadowolona. Ech, staram się, a nie wychodzi.
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kanarkowy jak malowany- super. Czekam na fotki, by podziwiać wiosnę na Twoich parapetach. Ania
Początek mojej przygody.
))
- Wanda

Właśnie to zauważyłam, ale mimo wielu prób ciągle wychodzi mi tak samo. Może to kwestia światła? Okna w pokoju dziennym, gdzie stoją, mam na południowy zachód i wielkie balkonowe od południa. Latałam z doniczkami jak głupia w różne miejsca i ciągle to samo. Aparat też mam w spadku po wnuczce, zwykłą cyfrówkę Kodaka. Antytalent jestem i tyle.