Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

Jak na złość ja nie mogłem znaleźć żadnego nawozu do cytrusów. Byłem w Realu, Carefourze i w jednym centrum ogrodniczym. Pytanie teraz czy używać jednak do podlewania cytrusów tego mojego nawozu do roślin zielonych ( w mniejszej dawce), czy raczej nie robić tego a kupić nowy nawóz.
Oprócz tego mam pytanie, czy można nawozić cytrusa, który owocuje?
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p
Od: 29 wrz 2006, o 09:53

Post »

Nie używałabym nawozu do roślin zielonych, bo tego nie praktykowałam. Dobrze by było, gdyby wypowiedział się ktoś, kto to sprawdził.
Cytrusa w czasie owocowania nie tylko można, ale trzeba nawozić. Zaprzestać nawożenia należy w okresie spoczynku.
Przy małych cytrynkach, jeśli zależy Ci na rozroście rośliny można obrywać kwiaty i malutkie owocki, wtedy całą swoją siłę kierują na rozrost liści i gałązek.
Tak właśnie robię.
Na początku cytryna wypuściła na wiosnę kilka listków i kilkanaście pąków kwiatowych. Wszystkie pąki oberwałam, teraz uderzyła w liście.
Głupio wyglądała - łyse gałązki i kwiatki ;)
pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Ja mam dwa drzewka cytryny skierniewickiej. Jedna z nich owocuje. Ma jeden dość duży już owoc. Niestety obie roślinki nic nie rosną. Stoją w miejscu.
Czyli zrobię jak radzisz. Nawozu do roślin zielonych użyje do kaktusów i spróbuje znaleźć nawóz do cytrusów.
Postaram się dziś wrzucić zdjęcie mojego cytrusa.
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Oto moje cytrusy.

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p

Post »

Ładna cytrynka, a to maleństwo to co? Też skierniewicka? Bo nie widzę.
pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

No ładna, tylko, że w ogóle nie rośnie, a do tego coś jej się końcówki liści zaczynają robić mocno żółte i wysuszać się. Martwi mnie to, że tak przyczaiła się.
Te małe to pomarańcze z pestek.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jest niedożywiona to widać nawet na zdjęciu.
Jeśli nie dostaniesz nawozu specjalistycznego to proponuję szybciutko użyć nawozu do pomidorów ale w wersji dolistnej .Wtedy bardzo szybko i łatwo ja dożywisz.
Rób to połową zalecanej na opakowaniu ilości ale rób to codziennie.Bardzo wcześnie rano lub późnym wieczorem.
Druga sprawa bardzo ważna - zwiększ wilgotność ,ustaw doniczkę w innej osłonce dużej na spodzie której może być wiecznie mokry keramzyt lub inny żwirek lub też odwróć do góry dnem podstawek na którym ustawisz cytrynę a w koło niego woda. :D
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

No właśnie póki niedostane nawozu do cytrusów będę używać tego do roślin zielonych jak już go mam. Producent zaleca wlanie na 2 litry wody zakrętkę nawozu. Ja dałem pół. Producent zaleca, aby podlewać nawozem raz w tygodniu i też tak robie.

Co do wilgotności to nie wiem czy dobrze rozumiem.

Mam cytrusa w doniczce i podstawce. Znajduję inną większą doniczkę lub jakiś pojemnik większy niż doniczka, w której mam cytrusa.
A teraz albo wsypuje do tej większej doniczki żwirek (np. keramzyt), który jest oczywiście mokry i na to daje doniczkę z cytrusem, ale bez podstawki. Albo do większej doniczki kładziemy odwróconą podstawkę na to kładziemy doniczkę z cytrusem i wlewamy wodę do większej doniczki (ile? Do połowy większej doniczki?).
Potwierdź lub zaprzecz.
Czytałem jednak, że cytrusy nie lubią jak im woda stoi w podstawce, a oba te sposoby wiążą się z obecnością nadmiaru wody ( zwłaszcza drugi sposób)
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p

Post »

Zaczarowany, chodzi o to, aby doniczka z cytrusem nie stała w wodzie, tylko żeby woda od dołu parowała na listki.
Ja swoje spryskiwałam wodą codziennie, po kilka razy, ale wtedy, gdy słońce na nie nie padało. Obecnie nie robię tego, bo mam mieszkanie o dość dużej wilgotności.
Możesz znaleźć dużą głęboką podstawkę, wysypać ją keramzytem, wlać wodę i postawić na tym doniczkę z cytrynką. Woda będzie parowała. To wystarczy.
pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Wobec tego, iż cytrusy nie lubią „mokrych stóp” rozumiem, że na ten mokry żwirek w podstawce kładziemy naszego cytrusy w doniczce z podstawką.
Jak tylko kupię keramzyt to zastosuję się do zaleceń.
Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p

Post »

No tak ;)
Poza tym, parowanie wody może skutecznie odstraszyć przędziorki - zimową zmorę moich cytrusów.
pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Trochę mi głupio, ale potrzebuje pomocy. Gdzie mogę kupić ten żwirek keramzyt. A jeśli nie on to jaki? Robi się coraz cieplej i muszę szybko zwiększyć wilgotność powietrza moim cytrusom.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Dobra keramzyt znalazłem w Praktikerze. Pan powiedział, że kiedyś były takie małe paczuszki po 15 złotych (chyba 1 litr).
Kupiłem tą podstawkę. Zdjęcie poniżej. Póki nie dorwę tego żwirku będę tam wlewać wodę. Mam nadzieje, że to poskutkuję. W ta brązową podstawkę wleje wodę, ale mała żeby nie było jej w podstawce cytrusa.

Obrazek Obrazek

Kupiłem też nawóz do cytrusów. Ciężko było znaleźć. Ale mam!! Niestety instrukcja jest po niemiecku. I żeby wiedzieć, w jakiej ilości wody to rozrobić muszę przysiąść ze słownikiem. Ale dam radę!!
Obrazek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mandarynka powinna mieć żyzną lekko kwaśną ziemię(pH ok.6) i powinno być dosyć wilgotne (ale bez przesady) -wystarczy jeśli będzie podlewana co 3 dni ale to też zależy od temperatury. Latem powinno się także zraszać roślinę, ale jak większość roślin nie należy tego robić w pełnym słońcu ponieważ możemy przepalić liście. Natomiast jeśli chodzi o nawozy dla cytrusów to można je znaleźć w każdym dobrym sklepie ogrodniczym. Słyszałem także że można dodać do ziemi węgiel drzewny.
Sam przez kilka lat hodowałem mandarynkę i 3 pomarańcze ale pewnego razu wystawiłem je na balkon i wyjechałem na kilka dni. Nic by się im nie stało gdyby nie to że w tym czasie był duży wiatr i je poprzewracał. Niektóre gałązki się połamały całe rośliny były uschnięte.
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

ja posadziłam sobie manadarynkę z pestki ale jakoś nie chciała urosnąć, chyba było za zimno. Za to grapefruity to rosną mi pięknie - chyba im nasz klimat odpowiada. a mandarynkę może kupię sobie gotową w palmiarni taką już z owockami
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”