Ogród OLI - na działce budowlanej cz.1
- Olusia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie wróciłam.Wstawiłam samochód do garażu , wsiadłam w pociąg i pojechałam sobie
do Poznania.Jak się zmęczyłam chodzeniem ulicami miasta to sobie poszłam na
owoce z bitą śmietaną do restauracji.
Jestem teraz tak zmęczona , że tylko odpowiem na pocztę i idę spać.
Jutro będzie NOWY DZIEŃ !!!!
Lajkoniku - wiąz holenderski już czwartą zimę spędza na mojej działce.Jak go kupowałam
to wyglądał jak wrzosy.Rozrósł się .Aby nie zasłaniał tego co za nim to konary mu ogołociłam
a wierzchołki mają mieć kształt kulki.

Odmiany rojnika po prostu nie znam.
Jeżeli chodzi o agapant to kupiłam go w doniczce już kwitnący dwa lata temu.
Zeszłą zimę w donicy przezimował pod folią . Teraz jeszcze nie mogę stwierdzić czy
zmarzł czy nie. Wszystkie części nadziemne obmarzły .
do Poznania.Jak się zmęczyłam chodzeniem ulicami miasta to sobie poszłam na
owoce z bitą śmietaną do restauracji.
Jestem teraz tak zmęczona , że tylko odpowiem na pocztę i idę spać.
Jutro będzie NOWY DZIEŃ !!!!
Lajkoniku - wiąz holenderski już czwartą zimę spędza na mojej działce.Jak go kupowałam
to wyglądał jak wrzosy.Rozrósł się .Aby nie zasłaniał tego co za nim to konary mu ogołociłam
a wierzchołki mają mieć kształt kulki.

Odmiany rojnika po prostu nie znam.
Jeżeli chodzi o agapant to kupiłam go w doniczce już kwitnący dwa lata temu.
Zeszłą zimę w donicy przezimował pod folią . Teraz jeszcze nie mogę stwierdzić czy
zmarzł czy nie. Wszystkie części nadziemne obmarzły .
- Olusia

Jak prezentowałam książkę pana W. Czuksanowa "Wpływ Księżyca 2009"
Pytano : co ma Księżyc do ogrodu.
Piszę za autorem.
Księżyc występuje w 3 fazach.
1. Od pełni do nowiu - gdy Księżyca ubywa - przyroda robi wtedy WYDECH - oddaje
energię.Dobry to okres na prace pielęgnacyjne;cięcie roślin,zwalczanie chorób i szkodników,
nawożenie, spulchnianie, pielenie - czas ok. 2 tyg. W tym czasie należy siać i sadzić rośliny
dające plony w ziemi jak korzeniowe , cebulowe , kłączowe.
2. Okres pełni i nowiu
Trwa on 1 - 2 dni .W tym czasie należy glebie i roślinom dać spokój .Wyjąć leżaki i odpoczywać.
3 . Okres gdy Księżyca przybywa- w tej części miesiąca księżycowego przyroda
robi WDECH. Szybko kiełkują nasiona, intensywnie rozwijają się łodygi,liście,kwiaty.
W tym czasie rośliny mają wigor i chęć do życia.Nie należy im przeszkadzać - nie
spulchniać gleby i nie ciąć roślin.Należy siać i sadzić rozsadę.
Zbieramy rośliny na przetwory i do przechowywania.
Autor apeluje o rozsądek.
Gdy w kalendarzu NIEBIESKO - sadzimy i siejemy
Gdy w kalendarzu BRĄZOWO - przekopujmy i spulchniajmy
Gdy BIAŁO - odpoczywajmy
Wysyłam przykładowo MARZEC I KWIECIEŃ

Pytano : co ma Księżyc do ogrodu.
Piszę za autorem.
Księżyc występuje w 3 fazach.
1. Od pełni do nowiu - gdy Księżyca ubywa - przyroda robi wtedy WYDECH - oddaje
energię.Dobry to okres na prace pielęgnacyjne;cięcie roślin,zwalczanie chorób i szkodników,
nawożenie, spulchnianie, pielenie - czas ok. 2 tyg. W tym czasie należy siać i sadzić rośliny
dające plony w ziemi jak korzeniowe , cebulowe , kłączowe.
2. Okres pełni i nowiu
Trwa on 1 - 2 dni .W tym czasie należy glebie i roślinom dać spokój .Wyjąć leżaki i odpoczywać.
3 . Okres gdy Księżyca przybywa- w tej części miesiąca księżycowego przyroda
robi WDECH. Szybko kiełkują nasiona, intensywnie rozwijają się łodygi,liście,kwiaty.
W tym czasie rośliny mają wigor i chęć do życia.Nie należy im przeszkadzać - nie
spulchniać gleby i nie ciąć roślin.Należy siać i sadzić rozsadę.
Zbieramy rośliny na przetwory i do przechowywania.
Autor apeluje o rozsądek.
Gdy w kalendarzu NIEBIESKO - sadzimy i siejemy
Gdy w kalendarzu BRĄZOWO - przekopujmy i spulchniajmy
Gdy BIAŁO - odpoczywajmy
Wysyłam przykładowo MARZEC I KWIECIEŃ

- Olusia

Moja droga !!! Nie mam pojęcia ile w donicy było cebul.Jak przesadzałam do większej
to widziałam jedną wielką kępę.Nie próbowałam oczyszczać z ziemi i dzielić aby nie uszkodzić.
Miał bardzo grube i mięsiste korzenie.
Wróciłam z działki . Biały agapant który był drobniejszy od niebieskiego jak go kupowałam .
i po przezimowaniu w ubiegłym roku nie kwitł , teraz wypuszcza nowe zielone liście.
Z niebieskim jeszcze nic się nie dzieje.Stare części nadziemne musiały być całkowicie usunięte.
Będę obserwować i na bieżąco informować.
to widziałam jedną wielką kępę.Nie próbowałam oczyszczać z ziemi i dzielić aby nie uszkodzić.
Miał bardzo grube i mięsiste korzenie.
Wróciłam z działki . Biały agapant który był drobniejszy od niebieskiego jak go kupowałam .
i po przezimowaniu w ubiegłym roku nie kwitł , teraz wypuszcza nowe zielone liście.
Z niebieskim jeszcze nic się nie dzieje.Stare części nadziemne musiały być całkowicie usunięte.
Będę obserwować i na bieżąco informować.
- Olusia

Przedstawiam oznaki wiosny na mojej działeczce.
Łączka ranników, początki kwitnienia cebulicy niebieskiej i różowej gęsiówki.
Muszę zademonstrować pełen przebiśnieg który myślę , że rozrośnie się tak jak ten zwyczajny.

Myślę , że lewisja ma się dobrze. Obudziły się też rybki.Muszę im w oczku posprzątać.

Martwi mnie tylko zimozielony krzew osmanthus stracił wszystkie liście.Trochę go przycięłam
może odbije.Brzydkie liście dostała też trzmielina.

Łączka ranników, początki kwitnienia cebulicy niebieskiej i różowej gęsiówki.
Muszę zademonstrować pełen przebiśnieg który myślę , że rozrośnie się tak jak ten zwyczajny.

Myślę , że lewisja ma się dobrze. Obudziły się też rybki.Muszę im w oczku posprzątać.

Martwi mnie tylko zimozielony krzew osmanthus stracił wszystkie liście.Trochę go przycięłam
może odbije.Brzydkie liście dostała też trzmielina.

- zielono mi
- 500p

- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U Ciebie wiosna całą gębą
,wszystko juz kwitnie, masz chyba bardzo słoneczną działkę. Olu czy tego Osmantusa miałaś okrytego na zimę?
Ja 4 lata wstecz kupiłam w pażdzierniku na Poalgrze i po mimo tego że jeszcze długo było ciepło i lekko go nakryłam gałązkami zmarzł, a może spryskaj go Asahi , u Hani dziewczyny zachwycają sie tym preparatem.
Narobiły apetytu i wczoraj kupiłam w Brico takie małe opakowanie, ale dzisiaj oddałam bo był 2m-ce po terminie przydatności, muszę poszukać w internecie.
Ja 4 lata wstecz kupiłam w pażdzierniku na Poalgrze i po mimo tego że jeszcze długo było ciepło i lekko go nakryłam gałązkami zmarzł, a może spryskaj go Asahi , u Hani dziewczyny zachwycają sie tym preparatem.
Narobiły apetytu i wczoraj kupiłam w Brico takie małe opakowanie, ale dzisiaj oddałam bo był 2m-ce po terminie przydatności, muszę poszukać w internecie.
Pozdrawiam Jola
- zielono mi
- 500p

Olu jest to biostymulator który pomaga w ratowaniu przemarzniętych roślin , nasza Hania dużo u siebie pisała zajżyj do niej
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... start=1666
Ja chcę spróbować znalazłam właśnie ten preparat w Hortico op.25ml. 10zł. ale w tej chwili nie ma, są w 1l. butelkach za ok. 129 zł. ale to za dużo na jedną osobę, fakt że jest dużo taniej , ja w Brico 5 ml. kupiłam za 4,99zł
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... start=1666
Ja chcę spróbować znalazłam właśnie ten preparat w Hortico op.25ml. 10zł. ale w tej chwili nie ma, są w 1l. butelkach za ok. 129 zł. ale to za dużo na jedną osobę, fakt że jest dużo taniej , ja w Brico 5 ml. kupiłam za 4,99zł
Pozdrawiam Jola
- zielono mi
- 500p