Agawa zimą
-
kobietka1982
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 28 lut 2009, o 11:23
Moj szfagier - osttanio opowiadał,ze z przed budynku na okres zimy wnosili go w 10 chłopa
Taki olbrzym, al eokrecili go wazeliną woliową- bo starsznie kuł!!!!! Słyszałm te,że jednak mimo ich olbrzym,ich wielkosci- trzeba je chowac na zime- żadne osłony nieochronia. Piwnice- pokoje zadko urzywane- itp. pomieszczenia duze. A mam pytanko- co z ich podlewaniem- jakis dokładny przepis co i jak i jakie nawozy- mo mi liscie dolne strasznie porzyłkły. Jak się podlewa od teraz---
czekam na pommoc!!!!
buziaki
Agawa
Agawę w zimie podlewa się oszczędnie ,czyli rzadko doniczki też nie musi mieć wielkiej w warunkach naturalnych agawa rośnie w warunkach ubogich ,ziemie potrzebuje o odczynie kwaśnym do sukulentów odrosty należy wywalać gdyż osłabiają roślinę główną .Mój problem z agawą polega na tym że liście nie przechodzą przez drzwi ,strasznie kują i mam problem gdzie trzymać w zimę .Jedyna nadzieja że zakwitnie w tedy roślina umiera bo kwitnie raz w życiu .
-
kobietka1982
- 0p - Nowonarodzony

Dzięki za pomoc- i odpowiedz- moje agawy są młode. Ale nawóz do pomidorow- hmhm i im to nieprzeszkadza? Podasz nazwę- z góry dzięki.Wyprubuję - a zalecenie podlewania..........
A mam pytanko- kiedy mozna je wogole wystawiać na balkony na tarasy itp. ponieważ ja juz bym chciała ale te przymrozki trwające w marcu
mogą zaszkodzic według mnie. I jeszcze mam pytanko- czy ustawianie pod gołym niebem - nie jest zadną przeszkodą dla ich "zycia"- promienie slońca, strugi deszczu- bo te ich liscie tak moze nazwę lekko mi podżułkly niektóre.
Zamierzam je teraz przesadzic ze względu na to, iż jest juz mała doniczka- i teraz zastanawiam się w jak bardzo duża przesadzić- bo to kłujeeeeeeeeeeee
i o jakiej porze bezpiecznie się je przesadza. Mysle o takich skrzyniach :lol. zeby potem znowu za 3-4 lata moc ją przesadzić- tylko ze to juz bedzie lada wyzwanie dla mnie :P .
A mam pytanko- kiedy mozna je wogole wystawiać na balkony na tarasy itp. ponieważ ja juz bym chciała ale te przymrozki trwające w marcu
Zamierzam je teraz przesadzic ze względu na to, iż jest juz mała doniczka- i teraz zastanawiam się w jak bardzo duża przesadzić- bo to kłujeeeeeeeeeeee
-
Krzysztof N
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- kati-1976

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niecierpliwie czekam na fotkę Krzysiu 
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
-
kobietka1982
- 0p - Nowonarodzony

- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
jezuz marja tegoo sie nieda czydac, ot bykuf sie kreci w głowie, czy na prwfte nie morzna czegos zrobi i pisac bes bledufff, K-arolka za bledy dostala upomnienie ,a przecież Ty ją bijasz " na głowę" !kobietka1982 pisze:Moj szfagier - osttanio opowiadał,ze z przed budynku na okres zimy wnosili go w 10 chłopaTaki olbrzym, al eokrecili go wazeliną woliową- bo starsznie kuł!!!!! Słyszałm te,że jednak mimo ich olbrzym,ich wielkosci- trzeba je chowac na zime- żadne osłony nieochronia. Piwnice- pokoje zadko urzywane- itp. pomieszczenia duze. A mam pytanko- co z ich podlewaniem- jakis dokładny przepis co i jak i jakie nawozy- mo mi liscie dolne strasznie porzyłkły. Jak się podlewa od teraz---
czekam na pommoc!!!!
buziaki
Kobietko , zajrzyj na pw.
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iguniu, napisz proszę o historii swojej mega agawy - ille ma lat, itp. Może faktycznie udało by się przechować ją w mini szklarni z okien ? Moja agawa jest po babci, ma ze 30 lat, ale jest nieduża ( chorowała, musiałam dużo zewn. liści usunąć ) Każdemu zdarzają się błędy, ale to nie konkurs ortograficzny --na szczęście. ;:10 Pozdrawiam.
Agawa
Moja agawa ma około 10 lat wyhodowałam ją od małej sadzonki ale sprawia trudności w wnoszeniu do pomieszczenia poza tym zajmuje mnóstwo miejsca dolne liście i tak się usuwa więc nie przejmuj się nimi ,moja właśnie ma teraz mnóstwo odrostów które muszę powyrywać nie zamierzam rozszerzać hodowli już ta jedna daje mi popalić . :P
-
Nicegarden
- 200p

- Od: 5 sie 2009, o 23:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Agawa zimą
Jaki gatunek agawy polecacie ?Pytam bo przymierzam się do kupna i nie mogę się zdecydować.Chciałam trzymać w donicy ,tylko po to by zabezpieczenie przed wilgocią w zimie było łatwiejsze.Wiem że agawy nie rosną zbyt szybko ,więc się zastanawiam jaki właśnie gatunek zakupić.Będę wdzięczna za rady.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates