Dobre rozwiązanie ogrzewania domu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam wrażenie Martas ,że Twoje wyobrażenie o "paleniu" w automatycznych kotłach CO obarczone jest sporym błędem ale to już nie moja sprawa. :roll:
Myślę ,że na podstawie uzyskanych od nas informacji zainteresowani sami wybiorą optymalne dla siebie rozwiązanie w zakresie ogrzewania.
Przekonywanie ,że "moje jest mojsze niż twojsze"jest bardzo subiektywne ponieważ nie uwzględnia ważnych czynników (możliwości technicznych,pojemności portfela itp.)
Dla mnie wątek jest skończony ,ewentualne zapytania proszę kierowac na priv.
martas

Post »

Rzeczywiście nie miałam do czynieia z piecem groszkowym - wiem tylko, że jest dużo wygodniejszy od takiego tradycyjnego na węgiel. Za wygody trzeba jednak płacić :)
W moich okolicach ludzie używają raczej tych tradycyjnych pieców (sama miałam "przyjemność" w takim palić) i wychodzi ich około 300-400 na m-c za jakieś 150m. Za te sto złotych naprawdę nie chciałabym się męczyć.

No i jeszcze koszt pieca - drogi jest taki groszkowy? Bo gazowy raczej tak.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ostatnio słyszałam, ale tylko słyszałam o jakieś nowej metodzie ogrzewania "POMPY ZIEMNE".
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pompy ziemne i cały system u nas dopiero raczkuje.Ale nie jest nowy.
A tak dla informacji powiem,że w Szwajcarii i
Niemczech-tereny alpejskie,generalnie podgórskie, już od 10lat/ja tak wiem!/ zastosowano system w ogrodach na zboczach. Fakt,że słoneczko mają bliżej na wysokościach ale i spadki temperatur większe.
Oj,...... :roll: gdybym coś nowego robiła na swoim ogrodzie to kto wie? czy nie pokusiłabym się o taki lokalny systemik :P /miałabym dla szklarenki.,zimą/

Generalna zasada, najprostsza w sumie,to nie z odwiertów i wody a z ziemi pozyskujemy ciepło.Jest tam jak bum-bum :P Obydwie metody są dobre,kwestia kosztów.
Wykorzystuje się ciepło----> z ziemi z poziomu poniżej zmarzliny
średnio1,5 ,max.jak teoria mówi 1.8m -poniżej już powietrze jest znów oziębione!!!
--->Z wody,jest bardziej skomplikowane,kwestia głębokości dużej odwiertów i ilości wody przepływowej b.ważna,a koszty wysokie.

Ziemne,to system na rurach pcv ,na głebokości 1,5-1,8 /zależnie od strefy klimatycznej/ułożonych jak ...ogrzewanie podłogowe,poziomo.Obieg powietrza prawie zamknięty-kwestia ilości paneli.szybkości przepływu itp......
Miałam okazję obejrzeć takie usprawnienia,dodatkowo ,żeby było wykorzystanie
systemu, sprytnie połączone to było ze zbiornikiem wodnym.Nagrzewana woda
z południowych godzin, w nocy krążyła w obiegu jak centralne ogrzewanie/inne rurki/ogrzewając podłoże.
Fajne rozwiązanie i nie było problemu z kwitnącym zboczem ciekawych i cennych
roślin,charakterystycznych dla pejzażu alpejskiego.,wcale na dziko nie prowadzonych ;:111

Moze pomysł dla majsterkowiczów taki mini system.Pomp,rur i ziemi u nas dostatek ;:88
Temat dla domu jest już duży, w mniejszym rozmiarze może łatwiej zrobić.

pozdrawiam Jovanka :P
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

niech no tylko potanieją baterie słoneczne...
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

H ehe he..dokładnie.
Ja widziałam w tv samochód na wodór - jakiś prototyp 8)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
martas

Post »

nemo56 pisze:niech no tylko potanieją baterie słoneczne...
oj tak! Idę na to od razu

Chyba, że państwo dorzuci zaraz jakiś podatek za używanie energii, to może się przestać opłacać ;)
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Onak pisze:H ehe he..dokładnie.
Ja widziałam w tv samochód na wodór - jakiś prototyp 8)
A ja wczoraj oglądałam program o najnowszym wynalazku pewnego obywatela Japonii - BATERII NA WODĘ. :)
Awatar użytkownika
Sony100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 kwie 2007, o 20:56

Post »

Cóż w tamtym roku wybudowałęm domek 270m2 i mam kominek(turbo kominek) z płaszczem wodnym , i elegancko sie nim grzeje nagrzewa i kaloryfery i wode .Dodaktowo piec viessmanna vitodens300. kominek współpracuje z solarem próżniowym .
A efekty całego tego systemu są zadowalające , od marca do października za gaz płace jakies 15-20 zł tyle co za gotowanie :D . ( zasługa solaru) , a w zimie to pale i drzewem i gazem i w tym roku wypaliłem 6 m3 drzewa a miesiecznie placilem za gaz 300zł średnio .
A za kązdym razem gdy sie palło drzewam właczałem podłogówke która dodaje naprawde przyjemny klimat domowi . W domu zawsze ogrzewałem do 23-25stopni.
I mam jeszcze przestroge jeśli by Cie ktoś namawiał an czujniki pogodowe zewnętrzne to nie daj sie zwieść nie kupuj to jest wydatek okolo 1200zł a jest tego nie wart .
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Sony100 pisze:kominek współpracuje z solarem próżniowym .
A co to takiego, możesz nieco rozwinąć temat?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Sony100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 kwie 2007, o 20:56

Post »

Tzn wszystkie te trzy urządzenia(piec kominek solar) współpracują ze sobą to znaczy nagrzewają wodę , i jeżeli piec ma ustaloną temp wody to kominek i solar już nie nagrzewaja . A to że kominek i salar współpracują tzn ze razem nagrzewaja wode do okreslonej temp czyli w moim przypadku do takiej żeby się nie zagotowała ,a ich prace można odpowiednio sobie wyregulować.
Awatar użytkownika
DulfLingren
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 lis 2010, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dobre rozwiązanie ogrzewania domu

Post »

Mam piec na eko-groszek Cichewicza-jednak ma to wiele wad:niepotzrebnie grzeje w nocy anie opłaca się wyłączać na noc-mury za dnia się nagrzewają i w nocy oddają ciepło -więc po co grzać nocą...Worek węgla waży 25 kg i raz na tydzień trza dźwignąć te 6 worków na wysokość 1,80cm,koszt tony ekogroszku ponad 1 tys zł,czyli na sezon wychodzi około 5 tys zł.
Natomiast mam kominek umieszczony w centralnym punkcie domu,i on mi fajnie nagrzewa prawie cały dom-jest bez rozprowadzenia,zwykły -sam go postawiłem i podłączyłem, wubiegłym sezonie udało mi się kupić układany buk po 175zł m3,zużyję w tym sezonie grzewczym około 5-6m3 czyli wychodzi lekko ponad 1tys zł za sezon.Niestety salon zamienia się w niemal 'kotłownię'itd lecz ja lubię palić w kominku,w dzień w salonie mam prawie 30st C,nie nagrzewa mi tylko kominek łazienki oraz kotłowni,chyba ,że lekko uchylę drzwi.Odradzam palenisko otwarte,sprawność energetyczna większa 5 krotnie oraz bezpieczeństwo na korzyść wkłądu kominkowego(mam firmy Kornak)-solidny.żeliwny ,ciężki.
Warto mieć dobrą siekierkę oraz toporek,celem przygotowania drewek na rozpałkę , a potem to im większe polano to tym dłużej trzyma ciepło.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16

Post »

Dokładnie tak jest, kominek czy otwarty czy zamknięty to frajda i kotłownia w jednym, bądź co bądź palenisko w salonie i niech nikt nie opowiada tylko bajek że jest czysto. Przy dokładaniu lub rozpalaniu ponownie zawsze się kurzy. Przynajmniej z popiołem jest co zrobić( nawóz). Kotły nowoczesne na węgiel, groszek, miał itp. dobre są, ale nie za tanie i jednak nie bezobsługowe. Pompy gruntowe to rewela, lecz strasznie droga inwestycja i co z tego że koszty wytworzenia ciepła niskie skoro trzeba zainwestować masę pieniędzy na start, a i tak są duże ograniczenia techniczne przy tego typu ogrzewaniu. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem na dzień dzisiejszy jest ogrzewanie gazowe i to też mogę polecić. Najważniejsza sprawa to odpowiedni dobór pieca do zapotrzebowania na energię. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Czy ma ktoś doświadczenia z pompami ciepła powietrze-woda?
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”