Składy używanych materiałów?
Składy używanych materiałów?
Oglądając przeróżne programy w tv na temat urządzania i rewitalizacji ogrodów, przy użyciu m.in. tanich rozwiązań zauważyłam, że w Wielkiej Brytanii rozpowszechnione są takie składy budowlane, gdzie można kupic np. tanią cegłę z rozbiórki, "używany" kamień, drewno czy chociażby betonowe płyty chodnikowe, które już komuś są nie potrzebne. Wszystkie te materiały są o wiele tańsze niż w sklepach, a moim zdaniem o wiele bardziej urokliwe, takie z historią i klimatem. Próbowałam znaleźc takie miejsca w internecie, ale jakoś z marnym skutkiem.
Czy może ktoś z Was o czymś takim słyszał? Czy w ogóle są takie miejsca/składy u nas w Polsce?
Czy może ktoś z Was o czymś takim słyszał? Czy w ogóle są takie miejsca/składy u nas w Polsce?
Kasia
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja znalazłam na allegro...ale nie jako jedno miejsce, tylko po prostu pod tematem np. okna używane- na inspekt, albo szyby, szkło.
Z kamieniami się chyba nie opłaca wysyłkowo, dlatego nie ma.
Jest też taki portal "graty z chaty" - tam można oddać lub wziąć coś za darmo, jest tam dział budownictwo (gruz, płytki, beton)oraz gospodarstwo rolne, ale też inne z recyklingu używanego.
Z kamieniami się chyba nie opłaca wysyłkowo, dlatego nie ma.
Jest też taki portal "graty z chaty" - tam można oddać lub wziąć coś za darmo, jest tam dział budownictwo (gruz, płytki, beton)oraz gospodarstwo rolne, ale też inne z recyklingu używanego.

Kasia
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie mniej więcej o coś takiego mi chodziło. Wiesz może Haniu, gdzie mogę takie miejsca "spotkac"? Ja mieszkam pod Warszawą, więc najchętniej gdzieś w okolicy, ale jakby była ciekawa oferta to gdzieś dalej też mogłabym się wybrac. Bo jak na razie w internecie znalazłam informacje tylko o jednym takim komisie we Wrocławiu. Ale tam nie ma akurat takich rzeczy których szukam.hanka55 pisze:Taką, nieco połowiczną rolę, pełnią u nas komisy budowlane.
Można tam spotkać i okna z demontażu, i XIXwieczne odrzwia, i koryta z piaskowca.
I resztki pełnowartościowych, nowoczesnych materiałów budowlanych, które już są niepotrzebne inwestorom.
Kasia
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kojarzą mi się jedynie składy złomu
Ale nawet tam nie ma naprawdę ciekawych rzeczy, bo cenniejsze jeśli się pojawią, to natychmiast trafiają na targ staroci (np. w Wawie na Kole) za większe pieniądze...
Przyszło mi jeszcze do głowy, że niemal w każdym mieście odbywają się Targi staroci czy Pchli targ, czy Kiermasze, na których można trafić na jakieś perełki. Zapewne trzeba tam pobobrować, a i to nie zawsze skutecznie, ale zawsze coś
Wstukałam w googla "targ staroci" i całe mnóstwo miejscowości urządza je jako atrakcję turystyczną, albo stały całoroczny punkt programu
Ale marzy mi się tzw. wyprzedaż garażowa... I mam nadzieję, że już jesteśmy społeczeństwem na tyle zasobnym, żeby się nie wstydzić takiej wyprzedaży - ani zorganizować, ani na niej kupować. No i że byłoby co na niej wyprzedawać

Przyszło mi jeszcze do głowy, że niemal w każdym mieście odbywają się Targi staroci czy Pchli targ, czy Kiermasze, na których można trafić na jakieś perełki. Zapewne trzeba tam pobobrować, a i to nie zawsze skutecznie, ale zawsze coś

Wstukałam w googla "targ staroci" i całe mnóstwo miejscowości urządza je jako atrakcję turystyczną, albo stały całoroczny punkt programu

Ale marzy mi się tzw. wyprzedaż garażowa... I mam nadzieję, że już jesteśmy społeczeństwem na tyle zasobnym, żeby się nie wstydzić takiej wyprzedaży - ani zorganizować, ani na niej kupować. No i że byłoby co na niej wyprzedawać

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Składy używanych materiałów?
ojjjjjj taaaaak....ja też się naoglądałam tych programów- aż mi się oczy świeciłyKathrina pisze:Oglądając przeróżne programy w tv na temat urządzania i rewitalizacji ogrodów, przy użyciu m.in. tanich rozwiązań zauważyłam, że w Wielkiej Brytanii rozpowszechnione są takie składy budowlane, gdzie można kupic np. tanią cegłę z rozbiórki, "używany" kamień, drewno czy chociażby betonowe płyty chodnikowe, które już komuś są nie potrzebne. Wszystkie te materiały są o wiele tańsze niż w sklepach, a moim zdaniem o wiele bardziej urokliwe, takie z historią i klimatem