Ogródek Przemka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Minął równo tydzień od moich pierwszych wysiewów. Zdecydowanie najlepiej radzi sobie kapusta pekińska a najsłabiej rośnie brokuł.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Szałwia po 7 dniach od wysiewu a bób po 6 dniach. Dzisiaj wysiałem pory, cebulę, selery i sałatę. A na działce zima w 100%.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miała być wysiana w gruncie jesienią i przezimować. Los spłatał jednak figla i sałata zimowa "Zina" została wysiana dopiero 21.02.2009r. Nasion nie przykrywałem podłożem (lepiej kiełkuje na świetle) ale jak pokazały się wschody to troszeczkę przykryłem siewki podłożem.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A miałem już nic nie kupować! Ale cyklameny... Szałwie niecałe 2 tygodnie od wysiewu. Tylko fioletowe słabo wschodzą. Z reszty jestem zadowolony. Po 6 dniach od wysiania kiełkuje por "Varna" oraz selery: "Albin" i "Edward".

Obrazek

Bób w domu miał zbyt cieplarniane warunki i za karę już 3 dzień zimuje w tunelu ogrodniczym.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hehe, bób skazany na banicję!!..ale rośnie jak na drożdżach!!
Przemku czym można jeszcze zabezpieczać siewki przed zgorzelą-tylko Previcurem??
Chciałam zapytać także o olki-kiedy tniesz te swoje piękności-to wedle tych obiecanych zaszczepek.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcie bobu jeszcze z pobytu w domku, teraz nie ma już "Ameryki". Rozumiem, że nie pytasz czym odkażać podłoże przed rozpoczęciem uprawy tylko o to czym podlewać już rosnące rośliny. Nadają się : Polyram 70WG (0,2%-2l cieczy na 1 metr kw.), Previcur Energy 840SL (0,15%-2-3l na 1 metr kw.), Sadoplon 75WP (ale nie w rozsadzie pomidora i nie wiem jakie dawki). Dla roślin ozdobnych można pryskać podłoże mieszaniną Rovral Flo 255 SC(0,15%)+Sarfun 500SC (0,07%) lub Rovral + Topsin M500SC (0,07%). Kiedyś stosowano Dithane M45. Ze środkami ogólnie jest duże zamieszanie na rynku. Część wycofano a część zarejestrowano tylko w wąskim zakresie działania i na opakowaniu nie podają już innego zastosowania niż to do jakiego zarejestrowano środek. Może jeszcze ale nie jestem pewien Alliette 80WP (raczej chyba tylko do odkażania podłoża-zresztą wycofywany jest ze sklepów).Z innych zaleceń nie siać zbyt gęsto i zapewnić dobre warunki-zwłaszcza światło!!! Oleandry opryskam jeszcze raz w poniedziałek(przędziorek) i w środę zrobię trochę sadzonek. Na powitanie wiosny będzą jak znalazł.
Doczytałem, że można jeszcze podlać mieszaniną dwu fungicydów Spinaker 607 SL (0,15%) +Rovral Flo 255SC (0,1%) można zamiast Spinakera dać Alliette 80WP (0,2%). Do podlewania można także zastosować biopreparat Biochicol 020PC (1%) 2-4l na metr kw uprawy.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kłurde..to nie obejdzie się bez poniedziałkowej wizyty w sklepie, myślałam, że coś znajdę u siebie w zapasach i prysnę jutro te siewki. Ale Topsin wychlapałam latem. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam- najpierw Topsin a potem powtórzyć Rovralem, czy zrobić mieszankę :shock: (kłurde nigdy nie mieszałam środków i pierwsze słyszę- stąd moja niepewność).
Nie będzie problemu z zakupem Previcuru w Lubartowie?
Cieszę się, że pamiętasz o olkach!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszaniny środków czyli 2 środki razem. Koło dworca powinni mieć a jak nie to próbuj w ogrodniczym przy targu.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku serdeczne dzięki za wykład. Jest sporo ewentualności jak widzę, więc coś znajdę stosownego na tę zarazę :evil:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli będziesz jeszcze coś siać i przesadzać to może jednak warto pomyśleć o odkażeniu ziemi albo o kupnie gotowego podłoża. Z tego co pamiętam to Previcur tani nie jest. Do odkażania gleby stosunkowo niedrogo wychodzi Sadoplon ale ja wolę gotowe podłoże do siewu i pikowania. W sklepie przy dworcu są worki 50l. Koszt takiego worka to ok 14-15zł.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę przesadzać..przecież jeszcze mam nie pikowane pomidory i paprykę..więc cała zabawa dopiero się w sumie zaczyna.
Myślisz, że kupno podłoża zmieni sytuację? Musiałabym wszystko odkażać..doniczki, skrzynki. tunel..no wszystko :cry: Dlatego pomyślałam, że najlepiej byłoby zabezpieczyć-chronić te zasiewy. Z moich obserwacji z ubiegłego roku wynika, że zgorzel najbardziej atakuje siewki tuż po wykiełkowaniu lub sadzonki w niedługim czasie po przepikowaniu.
Tu na forum fachowcy od pomidorów (Erazm) zaleca obowiązkowo oprysk Previcurem zaraz po przepikowaniu.
Ja do ubiegłego roku nigdy nie miałam problemu ze zgorzelami. A teraz mam do czynienia z ogólną infekcją-nie wiem skąd toto się przypałętało do mnie..pewnie jak to grzyby...z powietrzem
:roll:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę Judyto, że zarodniki przywędrowały nie z powietrzem ale z glebą. Choć oczywiście zarodniki grzybów mogą być wszędzie. Previcur służy głównie do podlewania a nie do oprysków. Ja bym jednak do pikowania kupił gotowe podłoże i podlał dodatkowo. Przecież samo podlanie rozsady też nie odkazi Ci tunelu?! Jesienią się przypomnij to odkazimy tunel siarką.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Masz rację Przemku,że nasiona należy zaprawiać.Ja się już przekonałam o tym w tym sezonie.
Niewiele wysiałam,ale już mi padły siewki częściowo lub całkowicie.Dotychczas zdarzało mi się
owszem zaprawiać zaprawą T tylko niektóre warzywa przed sianiem. Dzisiaj kupiłam Dithane NeoTec 75 WG i następne siewy już zaprawię . Tobie gratuluję udanych siewów .
pozdrawiam.
Maria. :(
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”