Quercusowa kolekcja

Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Quercus :wit
Quercus pisze:Cymbidium tak kwitło, aktualnie ma około 15 nowych pędów, więc szaleje:
Obrazek
Jeden z moich falków:
Obrazek
Czy ja dobrze widzę? :shock: Cymbidium na 15 nowych pędów?! ;:154 Ale to musi być widok ;:111 Oczywiście, gratuluję do doprowadzenia do takiego kwitnienia ;:215

A phalaenopsis równie cudny ;:138
Quercus
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 13:43
Kontakt:

Post »

Kupiłam je jako bardzo rozrosnięte. I sie źle wyraziłam ale chodziło mi o nowe bulwy, a nie pędy kwiatowe :oops:
Pozdrawiam
Danka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Jolusia pisze:Grazynko a jak z nia postepujesz ?
Podobnie jak Danusia, nawożenie od zakupu było dwa razy, podlewanie jak Phalaenopsis, może ma zbyt jasno, albo ciemno? Albo jednak zbyt ciepło? Najważniejsze, że ma młode przyrosty, to znaczy, że nie jest jej całkiem źle.
Zastanawiałam się ostatnio, czy nie przesadzić jej w nowe podłoże, to które ma, jakoś starawo wygląda, ale jeszcze od zakupów jej nie ruszałam, bo się boję i czytałam, że tego chyba katlejaste zbytnio nie lubią.
A to moje to chyba jest bardziej B x L x C, bo niby podobne do Danusinej, ale kwiaty węższe.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak na tak krótki czas zbierania masz bardzo dużo storczyków. ja zbieram od 2004 roku i mam zaledwie 50-55, ale wtedy storczyki nie były tak dostępne jak teraz.
Quercus
50p
50p
Kontakt:

Post »

śnieżka pisze:Dzięki Danusiu za informację, chodzi mi o coś takiego.
Moją kupiłam chyba jesienią, ale po tym jak okwitła to wypuściła 3 młode przyrosty, jeden większy i dwa maluszki, za to o kwitnieniu nie ma mowy.

Obrazek Obrazek
Grażynko ta Twoja Cattleya to mi przypomina Epicattleye Don Herman.
Pozdrawiam
Danka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Danusiu, obejrzałam Epicattleyę D.H, faktycznie jest podobna, ale nie do końca- moja ma kwiaty pomarańczowe i bardzo przypominające kwaty, Dendrobium Stardust ,Fire Bird', choć reszta rośliny zupełnie inaczej wygląda, aktualny wygląd w moim wątku, żaby nie zaśmiecać Twojego.
Quercus
50p
50p
Kontakt:

Post »

Tak wyglądały moje początki
Obrazek
Cambria , którą kupiłam jako ogromną, tak, że nie stała sama w doniczce, pachniała anyżkowo
Obrazek
Obrazek
Dendrobium phalaenospis
Obrazek
I Zygi zwany Ludwikiem chociaż powinien być Louisą :wink:
Obrazek
Pozdrawiam
Danka
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

;:111 ;:111 ;:111

Wow !

Same największe cudeńka ! Pogratulować pięknej kolekcji !
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widać, że początki od razu były z rozmachem, tyle pięknych storczyków i takich różnorodnych. Czy one kwitną u Ciebie regularnie? A Zigi jest piękny ja go zwę Zygusiem, a w sumie mam trzy różne Zygusie i jedną Ludwiśkę (Ludisia)
Quercus
50p
50p
Kontakt:

Post »

Zygi szalał z kwiatami do grudnia, teraz ma przestój, kwitł nieprzerwanie od lipca, wypuszczając ciagle nowe pędy kwiatowe z młodych bulw. Generalnie teraz większośc moich storczyków odpoczywa/puszcza młode bulwy więc późną wiosną powinny kwitnąć. Na pewno będę się chwalić :D
Pozdrawiam
Danka
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

;:7 Quercus masz piękną kolekcję, a i zdjęcia są równie wyjątkowe :)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Quercus pisze:Zygi szalał z kwiatami do grudnia, teraz ma przestój, kwitł nieprzerwanie od lipca, wypuszczając ciagle nowe pędy kwiatowe z młodych bulw. Generalnie teraz większośc moich storczyków odpoczywa/puszcza młode bulwy więc późną wiosną powinny kwitnąć. Na pewno będę się chwalić :D
No, no, zadziwił mnie ten Twój Zygi, że tak długo kwitł, moje nie kwitły tak długo, potem jednego rozdzieliłam, bo się z doniczką przewracał i teraz czekamy na coś- nowe przyrosty są, może wiosną zakwitną ponownie?
Quercus
50p
50p
Kontakt:

Post »

To nie tak, że tak długo się kwiaty utrzymywały, wypuszczał 2 pędy na bulwie, kwitł, w miedzy czasie z kolejnej bulwy wypuszczał kolejny pęd kwiatowy i tak przez 5 miesięcy. Nie pamiętam ile się utrzymywały pojedyncze kwiaty, ale aktualnie tez jest po przesadzeniu bo wyłaził z doniczki. I odpoczywa :D
Pozdrawiam
Danka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale i tak długo w sumie wypuszczał nowe pędy. U mnie wypuścił dwa pędy jednorazowo, które kwitły w sumie z 6-7 tygodni, a teraz po podziale rośnie i chyba jest zbyt młody, żeby zakwitnąć. Liczę raczej na kwitnienie Z.mackaii, bo Z., Blue Angel' kupiony z kwiatmi jeszcze kwitnie, a ma 4 pędy kwiatowe.
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Danusiu :wink: Kolekcja piekna :shock:
Dostalam PW. Juz zapisalam w watku o zamowieniach jest lista. Chcialas 3 szt. tak?
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”