Śliwy i czereśnia - odmłodzenie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Kuba001
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 17:18

Śliwy i czereśnia - odmłodzenie

Post »

Witam! Na początku chciałbym się z wszystkimi przywitać ;)
Na wstępie mówię, że jestem początkującym ogrodnikiem, więc proszę o wyrozumiałość.
Mam w sadzie kilka starych drzew. Rozważam ich odmłodzenie. Konkretnie chodzi mi o 4 śliwy
i jedną czereśnie. Drzewa są stare, nigdy przy nich nie były prowadzone żadne prace, także są bardzo zaniedbane.
Czereśnia ma kilka ran (nie wiem czy poważnych sami oceńcie). Prawdopodobnie pochodzą od słońca, bo są po południowej stronie
(jak już pisałem drzewa nigdy nie były bielone). Niestety nie wiem co to za gatunki, ani nie mogę dokładnie stwierdzić kiedy
owocują, ale mogę je opisać. Śliwy 1, 2 i 3 to chyba ten sam gatunek, bo nie widzie dużych różnic między nimi. Owocują
mniej więcej w tym samym czasie. Owoce średniej wielkości, mało soczyste. Śliwa 4 ma bardzo duże, soczyste owoce.
Proszę o wskazówki dotyczące terminu, jak i sposobu ich cięcia. Z chęcią wysłucham każdej opinii.
Poniżej umieszczam kilka zdjęć. Mam nadzieję, że się przydadzą.

czereśnia
rana nr 1
rana nr 2
rana nr 3
śliwa
śliwa 2
śliwa 3
śliwa 4 (najbardziej mi na niej zależy. Jest w najgorszym stanie wśród tych 4 śliw)
śliwa 4 zdj2
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przyglądając się Twoim zdjęciom.
Czereśnia ma sporo krótkopędów zawiązanych na stosunkowo młodych pędach.
Rany na pniach są najprawdopodobniej wynikiem czynników fizycznych (zmiany temperatury zimą). Warto je oczyścić z rozkładających się tkanek drewna i zabezpieczyć preparatem Lac Balsam (dość drogi ale bardzo dobry – 1kg z wysyłką kosztuje 59,00PLN grudzień 2008r.).
Możesz rozważyć obniżenie koron śliw i odtworzenie niższych koron. Zabieg rozłóż na dwa lata. Przy niższych koronach łatwiej będzie Ci zbierać owoce i wykonywać zabiegi chemiczne o ile chcesz je wykonywać. Nie tnij zbyt mocno za pierwszym razem. Pierwsze cięcie wykonaj teraz (usuń pędy chore, część gałęzi bijących w niebo), przy pogodzie na +. Rany zabezpieczaj Lac Balsam. Drugie cięcie wykonaj po zbiorach owoców (gałęzie bijące w niebo). Trzecie ostateczne za rok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”