Witam. Proszę Was o pomoc w identyfikacji tej rośliny. Mam ją od niedawna (2 rok). Rośne na wilgotnej ziemi, kwitnie 2 razy w roku. Wys 50-60cm, jesienią 80-100cm. Lubi dużo wody, jak tylko nie podleję, to liście więdną.
Dodam, że jest podobny do naszego rdest wężownik. Ten też mam, ale jest mniejszy.
Wygląda mi to na rdest ziemnowodny (Polygonum amphibium), forma lądowa. Tworzy w wodach bogatych w składniki odżywcze gęsty "dywan" ze sterczącymi, ponad powierzchnię wody na ok 10 cm, różowymi, kwiatostanami zebranymi w walcowate "kolby". Kwitnie od czerwca do września. Kwiaty w południe są nierzadko obsiadane przez błękitnoniebieskie ważki z rodzaju Coenagrion, które składają tutaj swoje jaja Liście niebieskawo zielone z czerwonawymi ogonkami. Preferuje wody stojące i wolno płynące, bogate w składniki odżywcze. Rdest ziemnowodny jest tzw. rośliną ziemnowodną, forma żyjąca w wodzie ma część liści pływających, eliptycznych zaś forma żyjąca na lądzie ma liście wąskie. Roślinę w oczkach, sadzimy koniecznie w pojemnikach, na głębokości od 30 cm do 1 m i oddaloną od brzegu oczka, aby forma wodna nie wydostała się na brzeg, gdzie utworzy formę lądową, trudną do zwalczenia. Jest ekspansywny. Polecam sadzić ją tam, gdzie istnieje potrzeba wspomagania oczyszczania oczka z nadmiaru składników odżywczych, jest ona rośliną bardzo "żarłoczną" i stwarza konkurencję pokarmową dla glonów i rzęsy.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski "MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo. "PORADNIK" - Oczko Wodne
Też tak myślę, a nawet jestem na 100% przekonany. Myślę że wielkością rośliny z tego samego gatunku, nie trzeba się sugerować, to zależy od warunków w jakich rośnie.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski "MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo. "PORADNIK" - Oczko Wodne
Dziękuję za pomoc. Za tą propozycją przemawia wrażliwość na suszę. Rzeczywiście bardzo podobna ta roślina. Różnica jest w wysokości i kolorze liści (kwiaty to inna sprawa). W gatunku P.bistorta, liście są z nalotem woskowym, talie siwe na spodniej stronie. U odmiany P.bistorta superbum liście są zielone.
W tym sezonie dokładnie się przyjrzę, sprawdzę te różnice.
Jak sądzicie, czy do lepszej, pełniejszej identyfikacji powinienem posadzić obie te rośliny obok siebie w jednakowych warunkach. Chodzi o dziki gatunek P.bistorta + ta odmiana. Może jak będą razem rosły, to różnice wyjdą bardziej wyraźnie. I kiedy zrobić stosowne foty?
Myślę że w okresie kwitnienia, jeśli się nie mylę to kwitnie tak mniej więcej od czerwca. Zrób fotki kwiatów i liści, dobrze gdyby były to fotki makro +całej rośliny.