W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani, witam serdecznie :P
Moje roślinki nie zmieniły miejsca ... postaram się jak najdłużej je przetrzymać
Dzisiaj dokupiłam jeszcze aksamitki wąskolistną żółtą i pomarańczową, nooo i z zakupem aksamitek ... koniec :P
Kupiłam szałwię: Ramona i błyszczącą Sangria, a szukałam szałwii błyszczącej , omszonej i muszkatołowej, czyli poszukiwania szałwii cdn
Z warzyw kupiłam:
- rzodkiewkę "Krakowianka",
- koper zwykły i Szmaragd,
- sałatę główkową - krucha, typ lodowy,
- buraki ćwikłowe Okrągły Ciemnoczerwony i Egipski,
- pietruszkę naciową i zwyczajną Cukrową,
- czosnek cięty,
- rzeżuchę ogrodową,
- marchew KARO F1, Amsterdam 3, Dolanka,
- dynie melonową żółtą,
- słonecznik ogrodowy,
- fasolę szparagową karłową Tytania,
- kukurydzę cukrową i pękającą Płomyk,
- bazylie zieloną,
- lebiodę pospolitą,
- pomidor drobnoowocowy iiii pomidor gruntowy "Koralik", ale nie pisze na nim koktajlowy
Iduniu, tak więc nie martw się, jak nasionka nie dojdą, ale jestem przekonana, że niebawem dojdą
Dala, jak spotkam "rącznik czerwonolistny" to kupię, na pewno jest bardziej oryginalny od zielonolistnego
Moniko, dziękuję, jeszcze jutro dzień ostatnich załatwień przedwyjazdowych, a pojutrze gorączka przed podróżna ... uffff
Giguś, z warzyw, to już nic więcej nie kupię, bo boję się, że nie pomieszczę na grządkach
.. a moja męczennica podobnie jak Twoja ... ani myśli ruszyć hihihi
Grzesiu, "Grzesinki" też wysieję ... nasionka już zakupione
Moje roślinki nie zmieniły miejsca ... postaram się jak najdłużej je przetrzymać
Dzisiaj dokupiłam jeszcze aksamitki wąskolistną żółtą i pomarańczową, nooo i z zakupem aksamitek ... koniec :P
Kupiłam szałwię: Ramona i błyszczącą Sangria, a szukałam szałwii błyszczącej , omszonej i muszkatołowej, czyli poszukiwania szałwii cdn
Z warzyw kupiłam:
- rzodkiewkę "Krakowianka",
- koper zwykły i Szmaragd,
- sałatę główkową - krucha, typ lodowy,
- buraki ćwikłowe Okrągły Ciemnoczerwony i Egipski,
- pietruszkę naciową i zwyczajną Cukrową,
- czosnek cięty,
- rzeżuchę ogrodową,
- marchew KARO F1, Amsterdam 3, Dolanka,
- dynie melonową żółtą,
- słonecznik ogrodowy,
- fasolę szparagową karłową Tytania,
- kukurydzę cukrową i pękającą Płomyk,
- bazylie zieloną,
- lebiodę pospolitą,
- pomidor drobnoowocowy iiii pomidor gruntowy "Koralik", ale nie pisze na nim koktajlowy
Iduniu, tak więc nie martw się, jak nasionka nie dojdą, ale jestem przekonana, że niebawem dojdą
Dala, jak spotkam "rącznik czerwonolistny" to kupię, na pewno jest bardziej oryginalny od zielonolistnego
Moniko, dziękuję, jeszcze jutro dzień ostatnich załatwień przedwyjazdowych, a pojutrze gorączka przed podróżna ... uffff
Giguś, z warzyw, to już nic więcej nie kupię, bo boję się, że nie pomieszczę na grządkach
.. a moja męczennica podobnie jak Twoja ... ani myśli ruszyć hihihi
Grzesiu, "Grzesinki" też wysieję ... nasionka już zakupione
- jollla500

- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Renatko szałwię trójbarwną tak naprawdę nie trzeba siać w domu, wystarczy posiać wiosną w ogródkubrunetka2 pisze:W tym roku posiałam pierwszy raz szałwię trójbarwną , ale niestety tylko jedno nasionko wzeszło![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Witaj Halinko
- HalinaK

Zyto, czosnek cięty, to czosnek na zielony, taki ja szczypiorek tylko o smaku czosnku, a lebiodka pospolita (przepraszam zjadłam k ) to oregano, taka roślinka przyprawowa, którą mój syn uwielbia dodawać do mięsa i pizzy.zyta.malek pisze:Halinko co to za:- czosnek cięty i lebioda pospolita
Nigdy o takich roślinkach nie słyszałam.
Jolllu, czyli ja mam wszystkie szałwie ozdobne siać bezpośrednio do gruntu
Planowałam je wysiać w kwietniu w donicach.
Jolllu czy to znaczy, że w ogóle już w domu nie będziesz wysiewała ???
Iduniu, Działkowca kupiłam, rzeczywiście super wydanie, dużo w nim o bylinach, które uwielbiam. Na razie poczytałam o zawilcach i storczykach.
- jollla500

- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko mówiłam tylko o tej trójbarwnej szałwi.
Reszta nie wiem ale coś mi się przypomina że Grzesiu mówił że którąś wysiać wcześniej w doniczki
muszę się Go zapytać
Halinko ja swoje siałam za wcześniej i z braku światła prawie wszystko padło
więc mam już uraz siania w domu, resztę posieję w tunelu końcem marca 
Reszta nie wiem ale coś mi się przypomina że Grzesiu mówił że którąś wysiać wcześniej w doniczki
Halinko ja swoje siałam za wcześniej i z braku światła prawie wszystko padło
- HalinaK

Moniko, żebym tylko to wszystko pomieściła na warzywniaku
Jolllu, jak w tym roku nie wyjdą mi te moje wcześniejsze siewki, to też dam sobie z nimi spokój. Na rynku, za parę groszy, kupię gotowe rozsady
Z tymi szałwiami, to się teraz zastanawiam, czy wysiać tak jak planowałam pod koniec marca (28 - 31), czy w połowie kwietnia (11 - 14), albo nawet pod koniec kwietnia (29 - 30), hmmm
Zdjęcie dokupionych szałwii

i aksamitek

no i "Koralika"

Jolllu, jak w tym roku nie wyjdą mi te moje wcześniejsze siewki, to też dam sobie z nimi spokój. Na rynku, za parę groszy, kupię gotowe rozsady
Z tymi szałwiami, to się teraz zastanawiam, czy wysiać tak jak planowałam pod koniec marca (28 - 31), czy w połowie kwietnia (11 - 14), albo nawet pod koniec kwietnia (29 - 30), hmmm
Zdjęcie dokupionych szałwii

i aksamitek

no i "Koralika"

- HalinaK

Ufff ... ale się podziało ;-)
Wreszcie powiadomienie o otrzymanej wiadomości otwarło się, mogłam przeczytać napisane posty, ale, żeby napisać post musiałam się zarejestrować
Kochani witam serdecznie :P
Monisiu Droga, syn dotarł szczęśliwie do celu, Sakarya.
Dzięki osiągnięciom techniki miałam z nim kontakt miedzy lotami, no i teraz też mam
Akademik dla studentów "Erasmus" super. Pokój full wypas (jak mówi mój syn), wejście do pokoju na chip, media, internet, sprzątaczki i co tydzień świeża pościel
... tylko cenowo trochę drogo jak na studenta 350 lirów za miesiąc, na nasze to 700 zł ... no, ale coś za coś.
Ja jestem bardzo szczęśliwe, że już się tam "zainstalował" :P
Mieszka w pokoju dwu osobowym, z kolegą z Polski, z Wrocławia, który pomógł mi bardzo dużo w załatwianiu spraw organizacyjnych.
Miasto bardzo pozytywnie go zaskoczyło (piękne, czyste, zadbane), za to pogoda odwrotnie: zimno, silny wiatr i deszcz.
Mam nadzieję, że te pięć miesięcy miło tam spędzi
Grzesiu, dziękuję za pomoc w dotarciu na to forum :P
Miałeś rację, po awarii na forum zniknęły wszystkie posty z ostatnich trzech dni, a powiadomienia zostały, ale już nie ma do nich odnośników.
Iduniu Droga, melduję, że nasionka "Koralika" dotarły iii bardzo, bardzo dziękuję

Wreszcie powiadomienie o otrzymanej wiadomości otwarło się, mogłam przeczytać napisane posty, ale, żeby napisać post musiałam się zarejestrować
Kochani witam serdecznie :P
Monisiu Droga, syn dotarł szczęśliwie do celu, Sakarya.
Dzięki osiągnięciom techniki miałam z nim kontakt miedzy lotami, no i teraz też mam
Akademik dla studentów "Erasmus" super. Pokój full wypas (jak mówi mój syn), wejście do pokoju na chip, media, internet, sprzątaczki i co tydzień świeża pościel
Ja jestem bardzo szczęśliwe, że już się tam "zainstalował" :P
Mieszka w pokoju dwu osobowym, z kolegą z Polski, z Wrocławia, który pomógł mi bardzo dużo w załatwianiu spraw organizacyjnych.
Miasto bardzo pozytywnie go zaskoczyło (piękne, czyste, zadbane), za to pogoda odwrotnie: zimno, silny wiatr i deszcz.
Mam nadzieję, że te pięć miesięcy miło tam spędzi
Grzesiu, dziękuję za pomoc w dotarciu na to forum :P
Miałeś rację, po awarii na forum zniknęły wszystkie posty z ostatnich trzech dni, a powiadomienia zostały, ale już nie ma do nich odnośników.
Iduniu Droga, melduję, że nasionka "Koralika" dotarły iii bardzo, bardzo dziękuję