Mój ogród - lila31 cz.2. 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lilu,
postanowiłam zwiedzić Twój ogród, gdy zobaczyłam zdjęcia wrzosów z niego we wątku wrzosowym. Spędziłam u Ciebie wczorajszy i dzisiejszy wieczór i nie żałuję. Ogród masz perfekcyjnie dopracowany, wybór roślin bardzo szeroki i co więcej wygląda na to, że bardzo różnym roślinom podoba się u Ciebie. Mnie by się też podobało ;)
Szczególnie zauroczyły mnie Twoje wrzosy i żurawki, a także samotna magnolia na pięknym trawniku, perukowiec i żarnowce. Dowiedziałam się jak z nimi postępować, żeby ładnie rosły.
Byłabym wdzięczna jakbyś w wolnej chwili mogła mi napisać jeszcze raz takie króciutkie kompendium dotyczące wrzosów:
- jak je sadziłaś,
- jak je pielęgnujesz (czy nawozisz i jeśli tak to czym?)
- jak je chronisz przed chorobami (czy stosujesz jakąś profilaktykę chemiczną?)
I ewentualnie jakieś inne rady, które Ci przyjdą do głowy. Dla mnie każda jest cenna, gdyż w tym roku zakładam wrzosowisko. Teren do tego wydaje się prawie idealny, ma powstać zamiast trawnika :)
Pozdrawiam Cię serdecznie i gratuluję pięknego dopieszczonego ogrodu i ogromnego smaku, który przebija z kompozycji widocznych na zdjęciach, zwłaszcza tych z lotu ptaka :) Mieć taki widok z okna, to chyba marzenie każdego...
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu dziękuję za obejrzenie mojego ogrodu i bardzo miłe, pochlebne słowa. :D :D :D
Na zdjęciach każdy ogród wygląda ładniej niż w rzeczywistości, bliżej ziemi, ale właściciela cieszy, jaki by nie był. :lol:

Aniu jeśli chodzi o wrzosy.
Zapewne przy ich sadzeniu popełniłam więcej błędów niż powinnam. Chciałam jak najszybciej obsadzić tę rabatę, nie wymieniłam ziemi po budowie. Do tej pory wykopuję różne resztki budowlane, ale taka nasza "fachowa" rzeczywistość. :evil:

Wracam do wrzosów:
- do dołków, w które sadziłam wrzosy, sypałam ziemię rodzimą (gliniastą) wymieszaną z kwaśnym torfem (około pół na pół). Naprawdę nie wiem czy tak powinno się robić wg znawców przedmiotu, ale moim wrzosom chyba się to podoba.
- pielęgnacja polega na wiosennym przycięciu wrzosów i właściwie na tym kończę. Wrzosy są w towarzystwie RH. Gdy dokarmiam dolistnie Rh wówczas trochę dostaje się też wrzosom.
- po wyjątkowo mokrej zimie, zdarza się, że niektóre dostają choroby grzybowej, wtedy wycinam porażone gałązki. Jak do tej pory chemii nie używałam. Moje wrzosy rosną na dosyć przewiewnym miejscu i chyba to powoduję, że choroby grzybowe, mimo zagęszczenia, raczej je omijają.

Tak prawdę powiedziawszy, to dużo więcej uwagi poświęcam Rh, a wrzosom dostaje się przy "okazji". Zakwaszam glebę pod Rh prawdopodobnie wrzosy też z tego korzystają. Pilnuję podlewania Rh, wrzosy też dostają trochę wilgoci. No i jakoś odpowiada im takie "przy okazji". :D

Aniu bardzo chętnie będę śledzić Twoje wrzosowisko, jak je obsadzasz, jak rozrastają się rośliny, jak rabacie przybywa uroku. :D :D :D

Pozdrawiam. :lol: Lila.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Bardzo serdecznie dziękuję Ci za odpowiedź. Troszkę się denerwuję tym wrzosowiskiem, bo wydatek będzie nie lada i mnóstwo pracy. Przykro byłoby, gdyby się nie udało.
Cieszę się, że będziesz mi kibicować, postaram się na bieżąco pisać, co robię, także w razie czego będę miała czas na korektę, jeśli ktoś doświadczony wychwyci jakiś mój błąd lub przeoczenie.
Tymczasem czerpię z forum pełnymi garściami, mój Word - owy notatnik ma już kilkanaście gęsto zapisanych stron. Część z nich pochodzi od Ciebie :)
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Liluś nie widać już u Ciebie gdzie wiosny ?
Grażyna.
kogro-linki
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Lila!Jestem u ciebie po raz pierwszy i miło zobaczyć taki Eden.Chyba w tym życiu ja u siebie tak nie dopieszczę.Powiedz,czy masz tak dobrą ziemie,czy też wymieniałaśNie widzę też uciebie żadnych chwastów.Jak je zwalczasz
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Lilu - jak tam? Oczar oczarowywuje wszystkich nadal?
Jesteś bliżej wiosny czy bliżej zimy?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj, Lilu!
Bardzo się cieszę, że natrafiłam na Twój ogród! Jest wprost bajeczny, tak wielka różnorodność roślin i tak umiejętnie wszystko skąponowane.
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Liluś a co się rozkwitło w twoim ogródku ?
Dlaczego nie chwalisz się swoją wiosną - czekam na zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie. ;:100
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Lilu, naszukałam się tego wątku, teraz jest druga lila na forum, patrze i to nie ten ogród.
Znalazłam nareszcie :) Widzę tylko, że ty nieobecna od dawna, zapraszamy, pokaż nam ten swój klejnocik :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”