Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tulipko-proponuję sosik podgrzybkowy.
Ja do mrożenia zawsze grzyby obgotowuję-nie wiem dlaczego-pierwsze krótkie gotowanie powoduje także odklejenie się od grzybów paprochów leśnych, których nie udało się zmyć.
Przepis na sos grzybowy na pewno masz..a jak nie to Ci napiszę.
Lucy- Skoro jesteś w urządzaniu ogrodu na takim samym etapie jak ja -to Tobie również życzę zacięcia, wytrwałości i powodzenia w pielęgnowaniu posadzonych roślin.
Z resztą życzę tego wszystkim, niezależnie od etapu
Dziś kolejny dzień rozbiórki stodoły-w wyniku prac rozbiórkowych ucierpiała tawułka i malutki perukowiec
Grusza i lipa rosnące w bliskim sąsiedztwie przetrwały!!
W tunelu foliowym bardzo ciepło pomimo mrozu na zewnątrz-rano było -7 stopni-ładnie gleba odparowuje i nagrzewa się. Może jutro posadzę sztoberki krzewów przechowywane w piwnicy i wysieję nowalijki
Ja do mrożenia zawsze grzyby obgotowuję-nie wiem dlaczego-pierwsze krótkie gotowanie powoduje także odklejenie się od grzybów paprochów leśnych, których nie udało się zmyć.
Przepis na sos grzybowy na pewno masz..a jak nie to Ci napiszę.
Lucy- Skoro jesteś w urządzaniu ogrodu na takim samym etapie jak ja -to Tobie również życzę zacięcia, wytrwałości i powodzenia w pielęgnowaniu posadzonych roślin.
Z resztą życzę tego wszystkim, niezależnie od etapu
Dziś kolejny dzień rozbiórki stodoły-w wyniku prac rozbiórkowych ucierpiała tawułka i malutki perukowiec
W tunelu foliowym bardzo ciepło pomimo mrozu na zewnątrz-rano było -7 stopni-ładnie gleba odparowuje i nagrzewa się. Może jutro posadzę sztoberki krzewów przechowywane w piwnicy i wysieję nowalijki
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- judyta

Ido-do zestawu potraw z grzybów dorzucę jeszcze gołąbki duszone na maśle, które dwa lata temu jadłam pierwszy i jedyny raz
, gdyż osobiście nie potrafię
nazbierać dobrych gołąbków-zawsze trafiam gołąbkopodobne niejadalne
Obowiązkowo wronie uszka tzw. kominki-lejkowce dęte-na pierogi i uszka wigilijne, jak również kapelusze prawdziwków-suszone a potem smażone jak kotlety schabowe lub z kanii.
Lucy-nigdy nie mów "nigdy", różnie to w życiu bywa. Czasem inspekt czy parapet jest niezwykłym preludium
-wiem coś o tym
Dziś porozsadzałam siewki piwonii drzewiastych, którym tak się spodobało w ciepełku na parapetach, że zaczęły intensywnie rosnąć. Nasiona sadzone były do doniczek 18 x 18 cm wys. 16 po 4 szt.
Najwyższa siewka ma 16 cm i zaczyna wypuszczać drugi liść właściwy. Najmniejsza ma 1,5 cm, ale także ma dwa liście. Korzenie tych siewek przerosły wysokość doniczek-mam nadzieję, że bardzo nie odchorują tego przesadzania.
Kilka nasion zgniło, trzy nasiona wypuściły korzeń-ale liścienie siedzą w łupinach, siedem siewek dostało nowe doniczki ze świeżą ziemią.
Obowiązkowo wronie uszka tzw. kominki-lejkowce dęte-na pierogi i uszka wigilijne, jak również kapelusze prawdziwków-suszone a potem smażone jak kotlety schabowe lub z kanii.
Lucy-nigdy nie mów "nigdy", różnie to w życiu bywa. Czasem inspekt czy parapet jest niezwykłym preludium
Dziś porozsadzałam siewki piwonii drzewiastych, którym tak się spodobało w ciepełku na parapetach, że zaczęły intensywnie rosnąć. Nasiona sadzone były do doniczek 18 x 18 cm wys. 16 po 4 szt.
Najwyższa siewka ma 16 cm i zaczyna wypuszczać drugi liść właściwy. Najmniejsza ma 1,5 cm, ale także ma dwa liście. Korzenie tych siewek przerosły wysokość doniczek-mam nadzieję, że bardzo nie odchorują tego przesadzania.
Kilka nasion zgniło, trzy nasiona wypuściły korzeń-ale liścienie siedzą w łupinach, siedem siewek dostało nowe doniczki ze świeżą ziemią.
- judyta

A to jest krzak dzikiej róży-podkładki róży piennej, która po przemarznięciu została usunięta z ogrodu. Miała tak silną wolę przetrwania, że wrosła w wysypisko i zaczęła kwitnąć.
Latem wysypisko było likwidowane i pomimo upału została przesadzona i na dodatek na południową stronę pod ścianę. Była podlewana kilka razy dziennie, pędy zostały skrócone. Ciekawe jak przezimuje i czy spodoba się jej to miejsce na dłużej.

Tak wyglądała zaraz po posadzeniu przed przycięciem.

- judyta

Od razu się śliczniej u mnie zrobiło!!
Gabi cudnie dziękuję...cmook!
Teraz tylko muszę rozszyfrować cóż to za roślinki..i
- judyta

No to mamy małą zgadywankę..jakie rośliny widać na fotkach Gabi??
ja widzę na fot 1:
cynie
rudbekie
trojeść
..reszty chyba nie wiem
fot 2
irysy
lilie
trojeść
czosnek..ale jaki któż to wie
liliowce
piwonia biała
dalia
..więcej grzechów nie pamiętam-znaczy nie znam chyba
ja widzę na fot 1:
cynie
rudbekie
trojeść
..reszty chyba nie wiem
fot 2
irysy
lilie
trojeść
czosnek..ale jaki któż to wie
liliowce
piwonia biała
dalia
..więcej grzechów nie pamiętam-znaczy nie znam chyba
- judyta

a tawułka i jeżowka jest?
Gabi a jakie to krzewy? może ta purpura to leszczyna czy pęcherznica..poddaję się
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Fajna zgadywanka ;)
Dzikie róze maja to do siebie, że jak spodobają sobie ziemię to rosną jak szalone. U mnie niestety jedna tylko choruje
Ale ostatnio jesienią zobaczyłam niezły okaz w lesie, tak ogromnej dzikiej róży jeszcze nie widziałam, bedę musiała wiosną się tam wybrac i sfotografować ją i Wam pokazać.
Dzikie róze maja to do siebie, że jak spodobają sobie ziemię to rosną jak szalone. U mnie niestety jedna tylko choruje
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie