Co nowego u jol_ki - 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

alana pisze:Jola Jola, dorwałaś się do tych nasion, a jeszcze przeciez ostatnia przesyłka z Elbląga nie dotarła ;) :;230

Jolu
dopiero przez przypadek trafiłam na twój wątek. :oops:
Ja przeczytałam,że masz coś dostać z Elbląga to się przestraszyłam,ze może ja coś ci obiecałam i zapomniałam.:roll:
Czy to tajemnica,czy może możesz napisać od kogo miałaś dostać tę przesyłkę?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Raczek pisze:Czy to tajemnica,czy może możesz napisać od kogo miałaś dostać tę przesyłkę?
Aniu, pod koniec grudnia złożyłam zamówienie w sklepie internetowym www.ogrodniczy.eu niestety do dziś nie otrzymałam towaru, sprzedający nie odpowiada na @ a jakoś nie mam kiedy do niego zadzwonić :roll:
rozmawiałam z nim w połowie stycznia, obiecywał że na początku lutego nasiona zostaną wysłane.. nadal cisza, do tego zero informacji o przyczynie opóźnienia :?
Ala zamawiała u tego pana w ubiegłym roku i wszystko było OK, więc aż tak bardzo się nie martwię. Denerwujące jest tylko to olewanie klienta - kaska już prawie 2 miesiące na koncie a towar niewiadomo gdzie.. :roll: dobrze, że zbyt dużo pięniędzy tam nie zostawiłam, inaczej pewnie byłabym bardzo nerwowa :roll:

cyknęłam wczoraj kilka fotek, jak znajdę chwilkę to wstawię ;)
no i wreszcie wczoraj wysiałam całą resztę zaplanowanych lutowych wysiewów: szałwię x 3, tunbergię, heliotrop (Ala udało mi się go dorwać w sobotę!! :D ), gazanie, żeniszki, poziomki i czubatkę :D :D :D przytargałam też z piwnicy callę, która już zaczęła budzić się do życia - zimowałam ją wyjętą z doniczki bez podlewania - dostała teraz donicę, ziemię i trochę wody ;)

Ala dzięki za info o trawach :D w marcu je wysieję, zobaczymy czy i co z nich wyrośnie :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Magda oto ON :D

Obrazek

oprócz niego jeszcze wdzięczy się imieninowy storczyk

Obrazek

a to kloniki - trochę podrosły, obrywam im pąki kwiatowe wedle zaleceń
najmarniejszy ten po prawej - pozwoliłam mu zakwitnąć, żeby sprawdzić czy będzie różnica.. no i jest :roll:

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Jakie piękne doniczkowce u Ciebie :shock: fiołeczek śliczny ,a do storczyków to jakoś się nie mogę przekonać :? wydaje mi się ,że one za trudne w uprawie są :roll:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Jolu powiedz mi dobra kobieto, jak postępujesz ze swoimi hipeastrum-widzę, że masz niezłą kolekcję. A ja się wnerwiłam wczoraj na swoje i niekonwencjonalnie (poza terminami) poprzesadzałam je i porozdzielałam :przybysze". Ciekawe, co wyjdzie z mojego eksperymentu.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

trochę 'newsów' z przechowalni

męczennica trzymana na parapecie w salonie 'się puszcza'
sorki za trochę niewyraźne zdjęcie :oops:

Obrazek

trzy olki zimowane po raz pierwszy nie wyglądają zbyt dobrze, jednak nie straciły liści

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a dwa pozostałe trzymają się całkiem ładnie
nie wiem, dlaczego taka różnica - stoją w tym samym pomieszczeniu, tak samo podlewane... :roll:
tu te ładniejsze ;)

Obrazek

Obrazek
(ten zimowany po raz 2)

sundaville się budzi - do końca lutego powinna jeszcze spać...

Obrazek

a to 'łobuz' agapant :evil:
wystawiłam go w sobotę bliżej okna, żeby do końca nie zdziczał...

Obrazek

a to przywleczone z Włoch (zidentyfikowane wcześniej, ale nie mogę odnaleźć nazwy - trzeba przeszukać cały ubiegły rok ;:125 ) kwitnie już od początku grudnia...

Obrazek

trochę wyłysiało od dołu i będzie trzeba odmłodzić coś czuję...
Obrazek

tyle newsów z 4 ścian.. następnym razem zabiorę Was na spacer po 'ogrodzie' :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jolu, czy dobrze widzę ?
Na olkach masz mnóstwo pąków ?
U mnie olki trzymają się super, nic im nie dolega, nawet liści nie straciły.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Babopielka pisze:do storczyków to jakoś się nie mogę przekonać :? wydaje mi się ,że one za trudne w uprawie są :roll:
Bożenko ja ze storczykami dopiero zaczynam - te które mam to najłatwiejsze w uprawie phalenopsisy. Jeden niestety mi padł - zaatakowały go wełnowce, zwalczyłam je ale przy okazji uszkodziłam nowy liść i niestety... już się z nim pożegnałam
ten biały dostałam w czerwcu, miał krótką przerwę w kwitnieniu a teraz od BN cały czas cieszy kwiatami i ma kolejne 2 pączusie :D
mam jeszcze jeden - łaciaty, który teraz sobie odpoczywa...

Judka hmm w tym temacie też początkująca jestem.. zimowałam Susan ale ta ani myśli zakwitnąć, poszła w liście... pozostałe 3 to tegoroczne nabytki, więc dopiero za rok się okaże, czy uda się sprawić aby zakwitły :oops: :roll:

Gabiś tak, olki mają sporo pąków, miały je już przed pójściem na zimową kwaterę - ciekawa jestem, czy je zrzucą, czy zakwitną... jeszcze trochę i się przekonamy :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Mam nadzieję że nie zrzucą...szkoda by było...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Ale niesamowite te olki-liście powyginane, jakby przywiędnięte. ale nie żółkną :roll: A może lej im teraz więcej wody w podstawki. Czytałam, ze należy podlewać letnią wodą-wtedy lepiej kwitną :roll: Ale ja też dopiero zaczęłam z olkami w ubiegłym roku i nie mam doświadczenia. Mole olki odpoczynku nie mają-stoją na parapecie w kuchni od wiosny ubiegłego roku i ...rosną..cały czas wypuszczają liście.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu,tyle zdjęć, informacji...ja mogę tak codziennie do Ciebie przychodzić a ty zapodaj takie nowiny w takiej ilości :D
Fiołeczek piękniutki,ja też kiedyś miałam ale zabiłam je na śmierć :;230
Powinnam sobie kupić nowe :oops:
Kloniki poszłyyyyyyyyy :;230 ten jeden rzeczywiście mniejszy ale nadrobi :oops:
Passiflora wzeszła :shock: ja się chyba rozpłaczę,bo u mnie nic :cry: :cry: :cry:
A Olki no cóż ...marne.Mnie to wygląda na przesuszenie.Nie jestem ekspertem ale mój też tak wyglądał po przesuszeniu :oops:
Na szczęście tylko kilka listków zrzucił,bo w porę to zauważyłam :) teraz jest piękny zieleniutki i ma nowe przyrosty :D
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

jol_ka pisze:Aniu, pod koniec grudnia złożyłam zamówienie w sklepie internetowym www.ogrodniczy.eu niestety do dziś nie otrzymałam towaru, sprzedający nie odpowiada na @ a jakoś nie mam kiedy do niego zadzwonić :roll:
rozmawiałam z nim w połowie stycznia, obiecywał że na początku lutego nasiona zostaną wysłane.. nadal cisza, do tego zero informacji o przyczynie opóźnienia :?
Jola ja myślałam,że ty faktycznie zamówiłaś nasiona w Elblągu i miałam zamiar ci pomóc.
Niestety ten sklep mieści się ok.10 km od Elbląga a my w tej chwili nie mamy sprawnego samochodu.
Jak wiesz dwa złomy samochodowe stoją w moim ogrodzie. :evil:
Chyba,że dasz mi numer telefonu do nich i ja zadzwonię,mam bliżej. :D :D
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jolu, piękny jest ten fiołek. Ja doniczkowych parapetowych nawet nie kupuję, bo wszystko i tak mi ginie po kilku tygodniach :? Ale zawsze moge pooglądać je u Was.
Cieszę się, że heliotrop dorwałaś wreszcie, już nawet patrzyłam u nas, czy maja, chciałam do Ciebie pisać, ale jak widzę nie potrzeba.
Wiesz, co ten facet z Elbląga robi sobie jaja normalnie, żeby tyle czasu zwlekać i nawet na maile nie odpowiadać :shock: za dużo sobie pozwala :twisted:
Te lekko padnięte olki bidulki :( oby jak najszybciej wróciły do formy. Tylko ten jeden cos ma dziwnie wyglądające liście, jakieś szare czy czarne? Chyba, że takie światło. Ja już nie mam zaufania do olków, bo dwa mi poooszły... Mam do nich już uraz ;)
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Gabriela pisze:Mam nadzieję że nie zrzucą...szkoda by było...
pewnie, że szkoda... ale najważniejsze, żeby przeżyły zimowanie i w ogóle zakwitły ;)

Judka podlewam od jakiegoś czasu częściej, liście rzeczywiście trzymają się pomimo wysuszenia i nic się z nimi nie dzieje. Jeszcze troche i zacznę je pomalutku hartować, może wtedy wrócą do formy. Się zobaczy ;)
Jakoś się o nie nie obawiam zbytnio, jednego już raz przezimowałam i całkiem dobrze sobie radzi teraz :lol: 8)
a odpoczynek olkom potrzebny, żeby miały siłe pięknie kwitnąć latem :wink:
Karolcia pisze:Passiflora wzeszła :shock: ja się chyba rozpłaczę,bo u mnie nic :cry: :cry: :cry:
Magda tak myślałam, że nie doczytasz i wyć będziesz ;) to nie TA wysiana passiflora!!
wysiana ma się chyba dobrze, na tyle dobrze, że nie zamierza jak na razie się uaktywniać :;230 :;230
ta, którą pokazałam to sadzonka jaką zamówiłam sobie w ubiegłym roku razem z hibiskusem tym niebieskim.. nie wygląda zbyt 'bogato' ale się puszcza więc chyba jest ok ;)

Aniu dziękuję za chęć pomocy ;:168 poczekam jeszcze kilka dni i jak paczuszka nie dotrze to będę interweniować ;:134

Ala te ciemne liście to wysuszone na maxa - oglądałam je ostatnio dokładnie i nic im nie jest. Twardo trzymają się na miejscu..

Fiołek jest rzeczywiście cudny :D latem dostałam kilka listków do ukorzenienia od Narine, większość ma się całkiem dobrze - na razie rozstałam się z 1, który odmówił współpracy, czekam na kolejne 3 i na kwitnienie pozostałych - jeden jest już całkiem spory :D
Podobno na kwiaty fiołków czeka się około 8 m-cy.. więc jeszcze trochę poczekam ;)
do tego mam ukorzenione 3 listki od przyjaciółki, dostałam też niespodziankę (nie wiadomo jaki kolor) od naszej Babopielki i jednego przy okazji rozdzielania od Mamy :D
Jakby tak wszystkie chciały zakwitnąć w jednym czasie ;:224
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jol_ka
1000p
1000p

Post »

W niedzielę wyruszyłam na poszukiwanie 'zielonego', oto rezultat:

chyba firletka chalcedońska
Obrazek

szafirek żółty? koty i ptaki powyrzucały mi wszystkie znaczniki :evil:
Obrazek

krokusowo
Obrazek

poziomka
Obrazek

kostrzewa
Obrazek

chyba goździk od Ani-Raczek, za każdym razem gdy do niego zajrzę wygląda tak jakby się coś w nim wytarzało :shock: albo conajmniej wytarło łapy ;) te fragmenty rośliny porozrzucane z boku zostały oderwane przez nieznanej maści stwora ;)
Obrazek

powojnik - obawiałam się, że znarzł ale chyba jest OK?
Obrazek

wiciokrzew
Obrazek

leszczyna
Obrazek

narcyz
Obrazek

krwawnik
Obrazek

brzoza sąsiada ;)
Obrazek

jodła koreańska w przechowalni