Byliny zadarniające - pH 7,9 i dużo słońca

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Byliny zadarniające - pH 7,9 i dużo słońca

Post »

Cześć :)
Szukam podpowiedzi.
Od trzech lat próbuję ucywilizować kawałek ziemi. Teren mam mało przyjazny, bo bardzo pochyły (jakieś 60 stopni, to zbocze góry) i ziemię nieszczególną: suchą, mocno wapienną, o pH 7,88, choć zasobną w składniki pokarmowe.
W tej chwili borykam się z problemem wyboru roślin na niewielki kawałek (2,5m szeroki i jakieś 3-4m wysoki). Problem w tym, że to niemal pionowe miejsce, w którym osypuje się ziemia. U stóp tej skarpy mam wymarzone miejsce na rabatę. Niestety do dzisiaj jest ono regularnie zasypywane ziemią i kamieniami.
Chcę tę ścianę obsadzić czymś zadarniającym, co będzie temu osypywaniu chociaż częściowo zapobiegało. Chodzi mi gównie o rośliny wykształcające masę poplątanych korzeni, by trzymały ziemię. Jednocześnie muszą to być rośliny lubiące wapń w glebie oraz dobrze znoszące suszę i duże nasłonecznienie. Jeśli przy tym będą ładne lub kwitnące, to jeszcze lepiej.
Klimat mam niewiele cieplejszy niż w Polsce - lato jest dłuższe i gorętsze, zima trochę mniej surowa (mrozy krótkotrwałe i nieduże), silne wiatry choć ta skarpa jest od nich nieco osłonięta.

Jeśli nasuwa się Wam jakaś roślinka - piszcie proszę.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Czy nie da się zrobić tarasów?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Bardzo silnie zadarnia barwinek (sadzony 20X 20), jak się wkorzeni jest nie do ruszenia, tylko trzeba obcinać pędy by nie wchodziły tam gdzie się nie chce.Woli miejsce półcieniste, ale na słońcu tez daje radę i znacznie obficiej kwitnie niż w cieniu.Zwarty dywan zimozielonych liści powoduje, że deszcz nie wymywa ziemi, ja mam na takiej skarpie jeszcze dodatkowo powsadzane kamienie.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Można dosadzić irgę. :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tarasy kombinowałam, ale nie dałam rady. To jest niemal pionowe. Wstawię zdjęcie jak tylko śnieg stopnieje, na razie mam niemal pół metra.
Barwinek mam, śliczny niebieski, ale nie wystarczył :(
Irgę też mam, ale ona się tam nie utrzymuje, zbyt duże nachylenie jest i zbyt luźna ziemia. W efekcie byle wiatr "wysadza" mi irgi z ziemi :(
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jeśli ziemia się osypuje, a pod spodem jest lita skała, to każda roślina ma szanse niewielkie, nawet jak przerośnie glebę splątanymi korzeniami, to w końcu odpadnie razem z ziemią w której rosła. Może więc wzmocnić tę ziemię na skarpie siatką? Roślinom to nie zaszkodzi, a chociaż kamulce nie będą spadały... A na dole zasadzić jakieś pnącze na tę siatkę?

ale jeśli to taka patelnia wystawiona na południową spiekotę, to dla pnącza może być za sucho i za gorąco. Może więc jakieś skalniaki? Macierzanka? Nie, na spadku 60 stopni to chyba bez szans.

Jak pamiętam zbocza nad drogami w twojej krainie, to takie siatkowe wzmocnienie daje rezultaty, ale rośliny to tam raczej nie rosły...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest wystawa wschodnia, słońce od świtu do około 13, później od 15 ale już pod takim kątem, że tak nie smaży.

Masz rację, u mnie tam jest lita skała, ale na tej skale warstwa ziemi ma około 50 cm. Myślałam, że na zadarniające rosliny to wystarczy. No ale ja jeszcze zielona w zielonkach jestem ;)

O siatce zupełnie nie pomyślałam ! Rzeczywiście taką hmm... "płotową" (?) zabezpieczają tu zbocza przy drogach przed osypywaniem się kamieni. Nalewko, rosną rośliny pod nią, rosną :) Czasem tak, że siatki nie widać :) Tylko oni co jakiś czas te siatki odnawiają, wtedy wybierają z pod nich to, co się osypało, oskrobują co się ledwo trzyma no i usuwają rośliny.
Muszę męża podpytać, czy dałoby się tam coś takiego zamontować. Widziałam gdzieś nawet u nas kawałki siatki z drutu w zielonej powłoce.
Dzięki za pomysł !
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Zobacz ten temat: „Dojazd do garażu - kratka trawnikowa.....”

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... d+gara%BFu

Co prawda opisuję tam inne zastosowanie kratki trawnikowej, ale w swoim ogrodzie stosowałem taką kratkę na stromym zboczu, aby zabezpieczyć przed osypywaniem się ziemi. U mnie była ona obsadzona rojnikami, – ale można obsadzić skarpę innymi roślinami skalnymi, które w większości wytrzymują duże nasłonecznienie i suszę. :idea:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lecę patrzeć, dziękuję ! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”