Grazka_j mój ogród. cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Gratuluję, że się uporałaś z kredytem. To naprawdę sukces!!! Obecnie mój syn się buduje, kredyt ma we frankach szwajcarskich, a teraz tak frank rośnie, że szok! ;:98 Mąż mu wiele pomaga i ciągle jest na budowie a ja całymi dniami sama siedzę w domu.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Współczuję, fatalny okres na spłatę kredytu. My akurat zdążyliśmy przed kryzysem i zawirowaniami bankowymi. Ale przez 5 lat cała moja pensja szła na spłatę. A w międzyczasie robiłam studia zaoczne (obrona lipiec 2008) i urodził się synek (2007)... Było ciężko. Za to teraz szaleję :lol: . Mam nadzieję, że powoli ogród zacznie nabierać wyglądu.
Awatar użytkownika
szafir44
500p
500p
Od: 28 paź 2008, o 19:21

Post »

Grażynko myślę,myślę i chyba coś mam jeszcze chwilę bo teraz muszę to naszkicować
tj. mój syn jest zdolny plastycznie i on zawsze robi mi szkice teraz ma sesje
tak wiec za parę dni prześlę Ci szkic może się spodoba i przyda.
Fajnie że pokazałaś trochę lata teraz tym bardziej że u mnie śnieg.
Pozdrawiam, Małgorzata
Zapraszam.
grazka_j
1000p
1000p

Post »

Asiu, widzisz wszystko się dobrze ułożyło. Działaj i mów co zamierzasz? Będę zaglądac do Ciebie.
Pozdrawiam serdecznie. :D
grazka_j - moje wątki
grazka_j
1000p
1000p

Post »

szafir 44 Małgosiu nie ma sprawy! Mam czas i nie śpieszy mi się. Cieszę się ogromnie :D :D :D , że coś wymyśliłaś.
Będę czekac cierpliwie.

Obrazek

Tymczasem różyczki dla Ciebie z podziękowaniami.
Pozdrawiam. Grażyna
grazka_j - moje wątki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Różyczki piękne :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
grazka_j
1000p
1000p

Post »

Dla odmiany kilka krzewów.

Obrazek Obrazek

Na pierwszym zdjęciu kalina sztywnolistna, drugie-trzmielina.

Obrazek Obrazek

żylistek i mahonia

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
grazka_j - moje wątki
grazka_j
1000p
1000p

Post »

Znalazłam w necie o co chodzi w kalendarzu biodynamicznym.

Są dwa czynniki mające duży wpływ na wegetację roślin. Pierwszy to pogoda a drugim jest Księżyc, dlatego przy wykonywaniu rożnych prac w ogrodzie należy uwzględnić fazę w jakiej znajduję się nasz satelita. Fazy Księżyca:
Nów - trwa trzy dni: razem z dniem przed datą nowiu i dniem po dacie nowiu.
I kwadra
- to okres od nowiu, kiedy Księżyc jest niewidoczny aż do oświetlenia połowy powierzchni - Księżyca przybywa.
II kwadra
- okres od oświetlenia połowy powierzchni Księżyca aż do pełni, kiedy Księżyc jest całkowicie widoczny - Księżyca przybywa. Pełnia - trwa 3 dni : razem z dniem przed datą pełni i dniem po dacie pełni.
III kwadra
- okres od pełni, kiedy księżyc jest całkowicie widoczny do zakrycia połowy jego powierzchni - Księżyca ubywa.
IV kwadra
- czas od widoczności połowy powierzchni Księżyca do nowiu, kiedy Księżyc staje się niewidoczny - Księżyca ubywa.
Prace ogrodnicze w zależności od fazy księżyca: -
Gdy Księżyca ubywa (III i IV kwadra
) Najlepszy czas na sadzenie, przesadzanie i cięcie drzew. Rośliny szybciej się regenerują i przyjmują w nowym miejscu a przycięte rośliny tracą mniej soków. W czasie gdy księżyca ubywa część nadziemna rośliny jest mało wrażliwa na uszkodzenia.W czasie III i IV kwadry zaleca się siew i sadzenie roślin cebulowych, motylkowych i korzeniowych, zwalczanie chwastów chorób i szkodników.Jest to odpowiedni czas na zbiory owoców i warzyw przeznaczonych do dłuższego przechowywania - będą dłużej świeże. Również ścięte kwiaty będą dłużej świeże jeżeli zostały zebrane w czasie gdy księżyca ubywa. -
Gdy księżyca przybywa (I i II kwadra)
W tym czasie należy przeprowadzać siew i sadzenie warzyw liściowych oraz drzew i krzewów owocowych. Jest to też dobra pora przygotowanie sadzonek do ukorzenienia, szczepienie oraz czynności pielęgnacyjne związane z glebą - zasilanie i podlewanie. Korzenie roślin są w tym czasie najmniej wrażliwe na wszelkie uszkodzenia.Jeżeli w tym czasie przeprowadzamy cięcie to nie powinno być ono zbyt intensywne bo może to spowodować nadmierny wyciek soku z rośliny.Najlepsza pora na zbiór owoców i warzyw do bezpośredniego spożycia - w tym czasie mają największą wartość odżywczą i są najsmaczniejsze.Dobra pora na zbiór ziół i roślin przyprawowych - są bardziej aromatyczne i skuteczne.-
Gdy Księżyc jest w pełni Wysiew warzyw: brukselki, kapusty, marchwi cebuli i rzodkiewki. Dobra pora na sadzenie ziemniaków, pomidorów itd. Najodpowiedniejsza pora na nawożenie roślin i zabiegi pielęgnacyjne takie jak pielenie, zwalczanie chwastów i szkodników, okopywanie, przerzedzanie wschodzących roślin.W czasie pełni nie należy przeprowadzać cięć drzew i krzewów, szczepień i przyszczykiwań.
- Nów Księżyca W czasie nowiu można najskuteczniej zwalczać choroby roślin oraz szkodniki im zagrażające. Jest to też odpowiednia pora na niszczenie chwastów, usuwanie chorych pędów i przyszczykiwanie pędów. Prace powinny być przeprowadzane na dzień przed lub dzień po kulmninacji nowiu.w czasie pełni nie zaleca się wysiewania i wysadzania roślin oraz wszelkich prac, które mogłyby uszkodzić korzenie (np. okopywania).Na tych stronach możesz sprawdzić fazę Księżyca:http://astronomia.gery.pl/datownik/fazy_ksiezyca.php http://www.astro.uni.torun.pl/~kb/Efeme ... 003-30.htm
Może się komuś przyda.
Pozdrawiam ogrodowo.
grazka_j - moje wątki
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Zastanawiam się, czy to pstrolistne cudo to dereń biały 'Elegantissima'? Posadziłam jesienią...
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Piękne piękne, fotka powojnika jak z reklamy, zastanawiam się nad krzewuszką - jaka to odmiana?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Grażynko, bardzo dorodne trzmieliny :) Wszystkie krzewy bardzo mi się podobają :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, piękne roślinki masz w ogrodzie :D

Informacja o kalendarzy biodynamicznym super !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko przepiękne rośliny, cudownie kwitła Ci lawenda :D Zylistek śliczny, muszę sobie taki kupić, mam 2 krzaczki, ale moje to inna odmiana , pojedyncze , różowe, A taki bialutki pięknie się prezentuje :D
Awatar użytkownika
szafir44
500p
500p
Od: 28 paź 2008, o 19:21

Post »

Grażynko dziękuję za przepiękne różyczki w sobotę myślę ze pomysł prześlę.Syn
dziś zaliczył sesję na 4,5 jutro dalszy ciąg egzaminów.
:lol:
Pozdrawiam, Małgorzata
Zapraszam.
grazka_j
1000p
1000p

Post »

Kochane dziękuję, że wpadłyście do mnie i za miłe słowa. ;:114

Asiu tak, to oczywiście jest dereń ,,Elegantissima". Sama ukorzeniłam sadzonkę i cieszę się, że zaczął ładnie rosnąc. Znalazłam zdjęcie jak już podrósł, za chwilę go wstawię.

EdytaB nie pamiętam jaka to odmiana, zapomniałam, ale mam gdzieś w katalogu to jak znajdę trochę czasu poszukam i napiszę.

Monia68 Trzmieliny mam posadzone przed tarasem i mają się piąc na balustradę. Zrobiłam już kilka krzaczków i posadziłam na drugiej działce. Dają się łatwo formowac, widziałam u znajomych prowadzoną jak kulę. Poza tym są dekoracyjne przez cały rok.
Dlatego tak je lubię.

Halinko Dziękuję bardzo. Przeglądałam jeszcze zdjęcia i za chwilę wstawię kolejne krzaczki. Zainspirowałaś mnie tym kalendarzem biodynamicznym i przypomniałam sobie, że coś mam, bo kiedyś sama zastanawiałam się o co chodzi z tym księżycem? Pomyślałam, że się może komuś przyda.

Agness Agnieszko, dziękuję. Żylistek po raz pierwszy obficie kwitł. Był piękny. Szczególnie w okresie kwitnienia jest co podziwiac, bo ma olbrzymie kiście kwiatów. Niestety nie mam innego zdjęcia. Wiosną go przytnę żeby się zagęścił. Spróbuję gałązki ukorzenic.
Twój jest o różowych kwiatach pojedynczych? Widziałam gdzieś w książce różowy, ale również o podwójnych kwiatach.
Lawenda rośnie drugi rok u mnie, ale w tym roku była wyjątkowo piękna. Przyznam się, że zbierałam ,,placki"(nieopodal były krowy), rozcieńczałam w wodzie i takim nawozem podlewałam roślinki.

Szafir44. Małgosiu Cieszę się i gratuluję tak wysokiej średniej synowi. Trzymam kciuki za kolejne egzaminy!

Zapraszam jeszcze. Pokażę kolejne rośliny, ale martwię się czy nie przekroczę limitu w fotosiku?

grazka_j - moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”