Kuchnia śląsko Halżbiytki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elizabetka pisze:Polecam szczególnie ten farsz ze wzgledu na czosnek, który jak wiemy ma szczególne właściwości, dobre nie tylko dla nasze organizmu ale również dla naszych roślinek.
Pysznie to brzmi, ten przepis z orzechami, czy bez, w każdej wersji dobry! Ale nie rozumiem, co z tym czosnkiem, czym mam nim chuchać na rośliny??? :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izabelko z orzechami jeszcze nie robiłam ale dobrze, że przypomniałaś bo są super te z dodatkiem sera feta....pychotka. Z kaszą są bardzo dobre.....spróbuj jak tylko będziesz miała okazję. :D

Krysiu mam nadzieję, że gorczyca pomogła no i że lepiej się czujesz. Też bym zrobiła ale to zbyt czasochłonne te pierogi....może w następny urlop. :wink: Ciekawe czy będą smakować wegetarianinowi. :D

Nalewko kochana :D .....z tym czosnkiem to wiesz jak ....jest dobry i w naszej kuchni .....no i w naszych ogródkach jako gnojówka lub wywar.
A możesz sobie pochuchać na roślinki wiela tam chcesz myśla jednak, że na wiosnę lepsze będą "pachnące inaczej" gnojówki itp. dla naszych roślinek niż gdybyś chuchała i dmuchała na nie (właściwie to i tak na nie chuchamy i dmuchamy, żeby ładnie rosły szczególnie przy naszych piaskach).
I tak oto w efekcie końcowym wszystko sprowadza się do chuchania. ;:112
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

No i dopiero siadłam przy kompie bo od 13 godz. "pierożyłam" się. Robiłam z serem, szpinakiem i orzechami. Mnie bardzo smakowały, wegetarianin też zjadł ale właśnie dzisiaj miał ochotę na makaron z cukinią. Był w mieście, kupił cukinie i pitrasił sobie.
jeszcze miały być z kaszą gryczaną, pieczarkami i ogórkiem kiszonym oraz z kaszą gryczaną i ziemniakami. Ten pierwszy farsz za bardzo sie rozsypywał więc połączyłam z tym drugim. :wink: Jutro obiad gotowy. Zrobię tylko do popicia barszczyk ze swojego soku buraczanego i już. :lol:
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu a usmażyłaś te pieczarki i pomieszałaś razem z resztą....nie powinno się rozsypywać...następnym razem będzie lepiej. :wink:

A możesz dać ten przepis na cukinię z makaronem....chciałabym spróbować. Dzięki. :D
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elżuniu, syn sam kombinował ten makaron. Po prostu ugorował makaron a cukinie w plastrach poddusił z czosnkiem na oliwie. Wiem, że używał też czarnego pieprzu. `myśl, ze jeszcze sos sojowy bo też dzisiaj kupił. Potem to wymieszał i zjadł. :lol: Elżbietko, pieczarki drobniutko posiekałam robotem i usmażyłam. Myślę, że to maja kasza / używam tylko Sulmy/ jest za sypka. Ziemniaki to trochę skleiły. :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kryska, a ich makaron z pszenicy durum oraz amarantusa już kupowałaś / próbowałaś? Ciekawa jestem jak smakuje, a u nas go niestety nie ma. Ale może nie warto płakać? :lol: Albo kupic mąkę z amarantusa i samodzielnie ugnieść makaron? :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beatko, u nas to nawet mąki z amarantusa ani pszenicy durum nie kupę . :cry: Tylko co do makaronów to jestem mniej wybredna, większość mi smakuje, czasem robię sama. Jednak kasza gryczana musi być Sulmy bo szybko się gotuje i tylko w tej, w czasie gotowania woda jest czyściutka, nie tworzy się szaro-bura maź, no i ugotowana kasza jest sypka.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Muszę spróbować tę cukinię Krysiu.
Jeżeli chodzi okasze to ja używam kaszy gryczanej prażonej z firmy Sonko albo Kupiec a makaron taki jaki mój M kupi. :uszy

Oj ale bym zjadł ŻUREK na kiełbasce i warzywach ....chyba jutro zrobię. :P
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A żurek 'swój", czy kupiony?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kupuję Beatko w worku bo jest bardzo dobry. Można zrobić samemu ale nie mam mąki żytniej w tej chwili.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Elizabetko zrobiłam farsz na pierogi z kaszą gryczaną... smakuje wybornie!
Jutro będę lepić :)

ogórki i pieczarki starłam na tarce
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nalewka pisze:A żurek 'swój", czy kupiony?

Oto ten, który kupuję.
Obrazek
Obrazek

Izabelko cieszę się, że smakuje.....mi też bardzo smakuje dlatego go poleciłam. :wink:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zapraszam na galaretkę z cukinią. :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No, takiego w worku to jeszcze nie widziałam :shock:

Ale nasz dzisiejszy żurek na wędzonych kościach i mięsku, z białą kiełbaską i boczkiem, jajkami i przyprawami, no i z żytnim chlebkiem, też był niezły, chociaż wcale nie z worka :lol:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beatko wierzę na słowo :D ....ale uwierz ten gotowy jest tak jak swój i od "jakiegoś" dawna nie kiszę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”