Nie ma róży bez kolców... różanka u Ewy.

Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agatko,
dzięki, to ja też się odważę w tym roku. Chcialabym tyle jeszcze posadzić a tu miejsca mało, dzieci już nie mają się gdzie bawić :lol: . Takie donice to będzie to! Mogą sobie stać gdzieś z tyłu ogrodu a jak się rozwiną kwiaty to przestawię je na bardziej eksponowane miejsce :!:

A, i jeszcze, twoim sposobem z miniaturkami, kupiłam 4 przecenione po 2 zl/szt. Jeszcze w całkiem dobrym stanie! Będzie fajna kępa z tego na rabacie! :D . Dzięki za pomysł!
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tu zdjęcie tych miniaturek:

Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Ewuniu masz śliczne róże ,dopiero kliknęłam na Twój drugi wątek :oops: ,jakoś przegapiłam :?: :cry: .Szczególnie spodobała mi się Eden Rose 85,muszę o niej pomyśleć :wink: ,powojnik super i to w białym kolorze,który planuję na ten rok :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

gloriadei pisze:Agatko,
dzięki, to ja też się odważę w tym roku. Chcialabym tyle jeszcze posadzić a tu miejsca mało, dzieci już nie mają się gdzie bawić :lol: . Takie donice to będzie to! Mogą sobie stać gdzieś z tyłu ogrodu a jak się rozwiną kwiaty to przestawię je na bardziej eksponowane miejsce :!:

A, i jeszcze, twoim sposobem z miniaturkami, kupiłam 4 przecenione po 2 zl/szt. Jeszcze w całkiem dobrym stanie! Będzie fajna kępa z tego na rabacie! :D . Dzięki za pomysł!
Tylko pamietaj ze rozmawiamy o donicach nie doniczkach :D
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agatko, tak, to dobra uwaga, tylko duża i wysoka donica, róże przecież głęboko się korzenią! :) Będę pamiętać! :wink:

Halinko, dziękuję, róże to mój konik! :lol: Ale, że nie kwitną przez cały sezon, staram się też sadzić inne rośliny, żeby zawsze było kolorowo przez cały okrągły rok! Chętnie podsadzam róże powojnikami. Zasłaniają puste miejsca i wspaniale współgrają razem z królową kwiatów :D

Obrazek

np. róża Louise Odier i clematis Gipsy Queen
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Masz pomysła z tymi powojnikami i różami razem,chyba odgapię,bo lubię powojniki i róże :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz przepiękne róże, Veilchenblau ukwiecone pięknie, u mnie nie bardzo chciałam odginać mu poziomo gałęzie więc słabiej kwitnie, Heritage i Eden w tym roku powinny kwitnąć zobaczę czy kwiaty będą tak wyglądały jak Twoje, mam pytanie - jaką wysokość osiąga Red Eden? W tym roku na niego zapoluję.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Halinko
odgapiaj ile chcesz :) polecam powojniki włoskie, są łatwiejsze w uprawie :)

Deirde
Cieszę się, że Ci się podoba :) Veilchenblau nie kwitnie co roku tak pięknie niestety. Jeśli czerwiec jest bardzo suchy i upalny (we Wrocławiu to częsty przypadek) to kwiaty bardzo szybko zasychają od gorąca i efekt jest brzydki :(
Nie pomaga nawet podlewanie. Ta odmiana dobrze rośnie gdy nie jest cały dzień na słońcu . Potrzebuje trochę wytchnienia w półcieniu.
Red Eden kupiłam w którymś z marketów ogrodniczych. Po 3 latach ma u mnie ok. 1 m. Rośnie spokojnie, nie wybija bardzo długich pędów. Tnę umiarkowanie. Warto chronić kwiaty przed deszczem!!! Mogą się sklejać płatki i łapie je szara pleśń :(
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Jeśli chodzi o Veilchenblau to dopiero po przesadzeniu na pólnocną stronę pokazała jaka jest fajna. Moja ma z przypadku. Zaszczepiona na niej była róża niebieska pnaca bez nazwy z Rosanexu. Róza nie wyszła ale za to mam Veilchenblau :D Ciekawostką jest to ze kupiłam drugą niebieska pnacą dla teściowej .I u niej odmiana szlachetna nie wyszła a podkładka okazała się pospolitą :D
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie Veilchenblau jest w cieniu czereśni, kwitnie słabo ale ma ładnie wybarwione kwiaty - ciemne, nigdy nie chorował mimo obecności Excelsy i jej ciągłego mączniaka, drugą Veilchenblau ma moja ciocia, jej krzak kwitnie w pełnym słońcu, jest różowy i też nie choruje ale szybciej jej opadają liście, u mnie V. ma jeszcze liście w grudniu, kupiłam je kiedyś na Polagrze jako niebieskie róże.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zrobiłam jesienią odkład z mojej Veil. Jak się zakorzeni to posadzę ją pod drzewo, aby weszla w koronę, np. na śliwę. Tam będzie miala więcej cienia :)
Z kolei przez pomyłkę mam czerwono-różową Fairy. Kupiłam jako zwykłą rózową.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Moja Veinchenblau też w półcieniu pod płotem, a obok wysokie krzewy i drzewko, więc piąć się będzie gdzie miała.
Na razie jest malutka, bo dostałam ją z sadzonki, ale po waszych postach wnioskuję, że posadziłam w dobrym miejscu. :wink:
Najbardziej udana pomyłka która mi się przytrafiła, to Lykke zamiast już nie pamiętam czego :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeszcze trzy zdjęcia moich róż:
Chopin
bujna, zdrowa polska róża, szybko rośnie, oczarowuje ogromnymi pełnymi kwiatami w kolorze lekkiego kremu

Obrazek

Colette
krzaczasta róża Meillanda, kolor pastelowy róż, kwiat bardzo pełny, zdrowa, szybko rośnie, wys. max. 2m, przepiękna!!!

Obrazek

Elmshorn
krzaczasta lub parkowa, nieprzerwane kwitnienie do jesieni, pęki drobnych, różowych kwiatów, urocza!

Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu, przepiękne okazy nam tu pokazujesz. Szkoda, że się bardziej nie rozglądałam :wink: ...ale to była przecież jesień :D
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magda-
zatem koniecznie przyjedz w czerwcu - wtedy róże mają swoje"5 minut" :D Od zapachu aż głowa boli!!! :wink:
Myślę jednak, że i tak wcześniej się spotkamy! :lol: :lol: :lol: [/list]
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”