Przepisy Jadzi1 i miłych gości
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jadziu, kochanie ależ dzięki Tobie mam wspomnienia
robiłam ten serowy domek z 15 lat temu
, przypomniałaś mi o nim , po przepisie już dawno nie ma śladu, więc z wielką przyjemnością zrobię korzystając z Twojego przepisu. Pamiętam , że był pyszny
.Pochwal się jaką sałatkę robisz, może jest szansa na jakieś kolejne pyszności 
Podajecie same słodkości,to podam inny przepis: "pseudo" gołąbki,
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego
około 0,5kg kapusty włoskiej;
2szt duże marchwi
1 por - biała część
1szt pietruszki
bułka tarta
2 jaja
mąka pszenna
sól, pieprz - do smaku
oliwa
ok. 1l bulionu warzywnego lub dobrego rosołu
pól kostki masła
słoiczek przecieru pomidorowego
dwa ząbki czosnku
0,3l śmietany 30% - słodkiej
jarzyny zetrzeć na grubej tarce, kapustę pokroić dość grubo ( kostka 2x2cm), porę pokroić drobno dodać do tego wszystkiego mięso,żółtka, sól i pieprz dość dużo, muszą mieć wyraźny smak pikantny można dodać majeranek. Wszystko dokładnie wyrobić ręką. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać ją z resztą. Do wszystkiego wsypywać bułkę tartą, tyle, by konsystencja masy było plastyczna.
Formować klopsy wielkość wg uznania; obtoczyć w mące przyrumienić na rozgrzanej oliwie (krótko, a dość porządnie opiec z wierzchu); przełożyć do rondla, zalać bulionem, przykryć szczelnie pokrywką i włożyć do rozgrzanego piekarnika i dusić około 1godz w temp. 150stC.
Po tym czasie odlać około 0,5l wywaru z duszenia klopsów, przestudzić .
Sos:
do rondelka dać: masło, rozpuścić, dodać drobna pokrojony czosnek(nie przeciskać!!!), trochę przesmażyć, dodać słoiczek przecieru smażyć dość chwilę mieszając, dodać 1-2 łyżek mąki wymieszać - uważać by nie przypalić, rozprowadzić wywarem, zagotować,dodać śmietanę, sól, pieprz trochę cukru (odrobinę) doprowadzić do wrzenia, można dodać posiekaną natkę pietruszki i pogotować jeszcze chwilkę, i... koniec
Podawać z ziemniakami, polane obficie sosem .
Smacznego
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego
około 0,5kg kapusty włoskiej;
2szt duże marchwi
1 por - biała część
1szt pietruszki
bułka tarta
2 jaja
mąka pszenna
sól, pieprz - do smaku
oliwa
ok. 1l bulionu warzywnego lub dobrego rosołu
pól kostki masła
słoiczek przecieru pomidorowego
dwa ząbki czosnku
0,3l śmietany 30% - słodkiej
jarzyny zetrzeć na grubej tarce, kapustę pokroić dość grubo ( kostka 2x2cm), porę pokroić drobno dodać do tego wszystkiego mięso,żółtka, sól i pieprz dość dużo, muszą mieć wyraźny smak pikantny można dodać majeranek. Wszystko dokładnie wyrobić ręką. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać ją z resztą. Do wszystkiego wsypywać bułkę tartą, tyle, by konsystencja masy było plastyczna.
Formować klopsy wielkość wg uznania; obtoczyć w mące przyrumienić na rozgrzanej oliwie (krótko, a dość porządnie opiec z wierzchu); przełożyć do rondla, zalać bulionem, przykryć szczelnie pokrywką i włożyć do rozgrzanego piekarnika i dusić około 1godz w temp. 150stC.
Po tym czasie odlać około 0,5l wywaru z duszenia klopsów, przestudzić .
Sos:
do rondelka dać: masło, rozpuścić, dodać drobna pokrojony czosnek(nie przeciskać!!!), trochę przesmażyć, dodać słoiczek przecieru smażyć dość chwilę mieszając, dodać 1-2 łyżek mąki wymieszać - uważać by nie przypalić, rozprowadzić wywarem, zagotować,dodać śmietanę, sól, pieprz trochę cukru (odrobinę) doprowadzić do wrzenia, można dodać posiekaną natkę pietruszki i pogotować jeszcze chwilkę, i... koniec
Podawać z ziemniakami, polane obficie sosem .
Smacznego
jack55
Ja przepis na ala/ gołąbki mam z dodatkiem dwóch łyżek suchego ryżu - też jest b.dobry 
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- agnieszka72

- agnieszka72

- agnieszka72

To dziś bardzo prosty w wykonaniu Tort
.
Potrzebne będą;
- 3-pak podkładów tortowych (np.z Lidla) mogą być wykonane samodzielnie ale ja mam lenia
- 1 Litr śmietany 30% +4 śmietanfixy lub 1 Litr 18% +5 śmietanfixów śmietana ma być gęsta + ok.5 łyżeczek cukru-pudru,cukier waniliowy
-nutella
-2 połówki brzoskwiń z puszki
-dżem-wiśniowy lub taki jaki jest pod ręką
-coś czym nasączymy spody-ok.szklanki (pół cytryny,3 łyżeczki cukru-pudru i do pełna daję sok
z tych puszkowych brzoskwiń.
I po kolei-nasączam 1 spód,smaruję go cieńką warstwą nutelli i z 2cm ubitej śmietany.
Nakładam drugi nasączony spód,układam pokrojone w cieńkie plasterki brzoskwinie i znowu 2 cm bitej śmietany.Kładę 3 nasączony spód,smaruję delikatnie dżemem i na to bita śmietana.
Łopatką rozsmarowuję żeby miało jakiś kształt.
Wczoraj było tak

Trochę problemu jest z obsypaniem boków-delikatnie pochylam bokiem nad zlewem.
Mogą być wiórki kokosowe,orzechy drobno pokrojone lub migdały.
Wszelkie niedoskonałości maskujemy przybraniem
A tu w zależności co mam-mrożone owoce a do bitej śmietany dolewam sok malinowy lub dodaję kakao.Najlepiej robić na talerzu,tortownicy na której pójdzie na stół,bo może być problem z przełożeniem
Na koniec było tak

A kiedyś tak

Miło mi będzie jak komuś się przyda
Potrzebne będą;
- 3-pak podkładów tortowych (np.z Lidla) mogą być wykonane samodzielnie ale ja mam lenia
- 1 Litr śmietany 30% +4 śmietanfixy lub 1 Litr 18% +5 śmietanfixów śmietana ma być gęsta + ok.5 łyżeczek cukru-pudru,cukier waniliowy
-nutella
-2 połówki brzoskwiń z puszki
-dżem-wiśniowy lub taki jaki jest pod ręką
-coś czym nasączymy spody-ok.szklanki (pół cytryny,3 łyżeczki cukru-pudru i do pełna daję sok
z tych puszkowych brzoskwiń.
I po kolei-nasączam 1 spód,smaruję go cieńką warstwą nutelli i z 2cm ubitej śmietany.
Nakładam drugi nasączony spód,układam pokrojone w cieńkie plasterki brzoskwinie i znowu 2 cm bitej śmietany.Kładę 3 nasączony spód,smaruję delikatnie dżemem i na to bita śmietana.
Łopatką rozsmarowuję żeby miało jakiś kształt.
Wczoraj było tak

Trochę problemu jest z obsypaniem boków-delikatnie pochylam bokiem nad zlewem.
Mogą być wiórki kokosowe,orzechy drobno pokrojone lub migdały.
Wszelkie niedoskonałości maskujemy przybraniem
A tu w zależności co mam-mrożone owoce a do bitej śmietany dolewam sok malinowy lub dodaję kakao.Najlepiej robić na talerzu,tortownicy na której pójdzie na stół,bo może być problem z przełożeniem
Na koniec było tak

A kiedyś tak

Miło mi będzie jak komuś się przyda
Bardzo podoba mi się to nadzienie smietanowo/owocowe - zapisałam sobie w notesie.....wykorzystam na pewno ...dziękuję 
Serdecznie pozdrawiam Barbara
- agnieszka72

Aga...Dzieło sztuki, muszę córci pokazać, ona lubi gotowe biszkopty ozdabiać, kurczę, też mam zawsze problem z obsypaniem boków.
często obsypuję startą czekoladą! Pycha!
a do kremu np waniliowego dodaję pół łyżeczki kawy i dużą łychę startej, gorzkiej czekolady!
Pychota!
często obsypuję startą czekoladą! Pycha!
a do kremu np waniliowego dodaję pół łyżeczki kawy i dużą łychę startej, gorzkiej czekolady!
Pychota!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę