Jak zimować fuksję?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2008, o 15:16

Jak zimować fuksję?

Post »

A ja mam pewne pytania dotyczące zimowania :D
Czy fukcję można zimować w temperaturze poniżej 10 stopni? Czy jeśli opadną jej wszystkie liście podczas zimowania, to świadczy o obumarciu rośliny? Czy jeśli przeniosę do ciepła w marcu (?) powinna wypuścić liście?
Through the Looking Glass
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Już Ci odpowiadam, oczywiście że fuksję możesz zimować w temp. poniżej 10 stopni tolerancja to +4 do + 15 na stanowisku zimowania pod warunkiem oczywiście ograniczenia wody, nawet jeśli spadną wszystkie liście podczas zimowania w połowie lutego przycinasz roślinę ( każdą gałązkę o długość 1/3 przyrostu rocznego) i stopniowo zwiększasz jej temp, zasilasz przez dwa podlewania biohumusem w tym czasie a potem połowa dawki nawozu mineralnego od marca i wybudzasz ją już w ciepłym stanowisku do krzewienia się i wybijania młodych gałęzi i liści. :wink:
Awatar użytkownika
Mek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2008, o 15:16

Post »

Dzięki :)
Through the Looking Glass
haczer
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lis 2011, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak zimować fuksję?

Post »

Jedna moja zimująca fuksja ma już nowe odrosty, czy przesadzić ją teraz do nowej ziemi?
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje zimowanie 2 rok to :

Piwnica nie musi być jasna i aby nie spadała temp poniżej zera .
Podlewać jak ziemia przeschnie.

Jedną mam na oknie w piwnicy i pięknie jest zielona . Fakt na jesień gałązki ukorzeniłem . Kto wie moze zakwitnie przed wiosną ;)
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Moje Fuksje są zimowane w ciemnej piwnicy, bez okna, jakieś 10-12 lat... Jest dosyć chłodno w niej, ale nie ma mrozu, jakieś 5-8 st. w plusie... Wszystkie straciły liście, ale tak jest co roku, więc się nie martwię, wiosną odbiją... Fotka z zimowania w piwnicy, tak wyglądają dzisiaj...

Obrazek

A tak w fazie kwitnienia... To ta sama Fuksja, co wyżej...

Obrazek
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Ratownik1
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 18:35

Post »

Tutaj są ciekawe metody zimowania http://nasze-ogrody.blogspot.com/2009/0 ... uksji.html
Dobra zmiana. ;:333
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Dyskutować z tymi info, na temat przechowywania Fuksji nie będę. Nie mam możliwości przechowywania ich w domu, czy na parapecie, są to duże okazy z mocno zdrewniałymi gałęziami, więc zostaje piwnica. Co do zimowania w gruncie, to nasze doniczkowe Fuksje szans nie mają... No może Magellanica, i to musi być mocno ukorzeniona i okazała roślina, bo i tak trudno jej odbić na wiosnę... Mnie już dwie odmiany tej Fuksji zmarniały w gruncie... Teraz wszystko w piwnicy... Jeśli ktoś ma miejsce w domu, czy na parapecie i zapewni jej mało ogrzewane pomieszczenie, to powodzenia... W końcu to roślina pokojowa naszych babć... Powodzenia...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”