Kawon (arbuz) - część 15- (2025)
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 15- (2025)
Można uprawiać przy sznurkach w pionie, wtedy zajmie miejsca tyle co ogórek.
Pozdrawiam, Jacek
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nigdy nie uprawiałam arbuza w pionie,ale widziałam takie uprawy. Nie wiem też co znaczy,że roślina ma być kompaktowa. Liczę,że miejsca
mniej zajmie. Jak nie spróbuję,to się nie dowiem.
mniej zajmie. Jak nie spróbuję,to się nie dowiem.
- bioy

Spróbuj koniecznie i daj znać jak się spisuje. 
Pozdrawiam, Jacek
- lunatyk
- 200p

- Od: 23 maja 2015, o 16:49
Zastanawiam się co wysiać w tym roku, może mi podpowiecie, mam odmiany: Melia, Mirsini, Karistan, Carolina Cross, Farao, Morgan, i Odysey. Co wybrać to wielki znak zapytania.
- bioy

Ja właśnie zdecydowałem co będę wysiewał i zakupiłem nasiona.
W tym sezonie będzie:
Asahi Miyako F1 - bo sezon bez Asahi, to sezon stracony (bardzo go lubię, choć on mnie nie)
Bedouin F1 - bo smakowo niewiele ustępuje Asahi, a zdecydowanie plenniejszy u mnie
Mirsini F1 - smaczna i w 2025 roku najplenniejsza u mnie odmiana
Odyssey F1 - bo podobno chrupiący i aromatyczny
W tym sezonie będzie:
Asahi Miyako F1 - bo sezon bez Asahi, to sezon stracony (bardzo go lubię, choć on mnie nie)
Bedouin F1 - bo smakowo niewiele ustępuje Asahi, a zdecydowanie plenniejszy u mnie
Mirsini F1 - smaczna i w 2025 roku najplenniejsza u mnie odmiana
Odyssey F1 - bo podobno chrupiący i aromatyczny
Pozdrawiam, Jacek
Powyżej to moja lista faworytów. Odysey- będzie Pan zadowolony.
Ja dorzucam jeszcze do tego Pata Negra, Fire Ball, Karistan, żółty Kogane i Peace oraz kilka nowości zza wschodniej granicy. Miało być mniej odmian a znów wyjdzie 20.
Ja dorzucam jeszcze do tego Pata Negra, Fire Ball, Karistan, żółty Kogane i Peace oraz kilka nowości zza wschodniej granicy. Miało być mniej odmian a znów wyjdzie 20.
- bioy

Odyssey - tegoroczna nowość u mnie, to właśnie Twoja wina
Pozostałe uprawiałem i bardzo mi odpowiadają.
Pozostałe uprawiałem i bardzo mi odpowiadają.
Pozdrawiam, Jacek
- bioy

Wygląda bardzo apetycznie. Jak dobrze pójdzie, za 5 miesięcy spróbuję.
Ile u Ciebie wiązał sztuk na roślinie i jaka była średnia waga jagody?
Ogólnie preferuję arbuzy mniejsze, najchętniej 3-5 kg. Taki właśnie (o zgrozo) jest u mnie Asahi.
Ile u Ciebie wiązał sztuk na roślinie i jaka była średnia waga jagody?
Ogólnie preferuję arbuzy mniejsze, najchętniej 3-5 kg. Taki właśnie (o zgrozo) jest u mnie Asahi.
Pozdrawiam, Jacek
Miałem pierwszy raz tą odmianę w ubiegłym roku, ze względu na zimno słabo się powiązały z 2 krzaków zebrałem 3 owoce, ten na zdjęciu miał ok 7 kg , pozostałe ok 4-5 kg. Beduin i Mirsini były większe i więcej ale nic nie przebije Asahi Miyako i Kogane po kilka owoców z krzaka właśnie takie 4-5kg. Mam nadzieje, że nadchodzący sezon będzie lepszy.
- bioy

U mnie właśnie zeszły sezon był najlepszym w ostatnich latach. Zebrałem około 250 kg z 18 roślin, licząc tylko te które były dobrze dojrzałe.
Poza tym oczywiście kilka zebrałem nie w porę, kilka zgniło i kilku brakło sezonu by dojrzeć.
Poza tym oczywiście kilka zebrałem nie w porę, kilka zgniło i kilku brakło sezonu by dojrzeć.
Pozdrawiam, Jacek
- Rowerzysta

- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie zeszłoroczny sezon też był bardzo udany, pomimo deszczowej pogody przez pierwszą połowę lata. Ze względu na urlop planowałem późniejsze zbiory i na dobre mi to wyszło. Druga połowa lata była bardzo słoneczna. Zebrałem 180 kg z 13 krzaków (w tym dwa szczepione). Najważniejsze, że prawie wszystkie były słodkie. Odpad też był niewielki.
W tym roku swoje wysiewy również uzależniam od urlopu. Chodzi o to, że zbiory mają się zacząć dopiero, gdy z urlopu wrócę. Ktoś musi tego dopilnować. Wysiewy oczywiście w kwietniu. Najpierw podkładki, a później zrazy. Termin jeszcze nie ustalony. Czekam na potwierdzenie terminu urlopowego.
Wczoraj dotarły do mnie nasiona. Lista zamknięta.
-Bedouin F1 (mój najlepszy)
-Złoto Wolicy F1 (pewniak)
-Pata Negra F1 (nowość)
-Flexifort F1 (podkładka)
W tym roku swoje wysiewy również uzależniam od urlopu. Chodzi o to, że zbiory mają się zacząć dopiero, gdy z urlopu wrócę. Ktoś musi tego dopilnować. Wysiewy oczywiście w kwietniu. Najpierw podkładki, a później zrazy. Termin jeszcze nie ustalony. Czekam na potwierdzenie terminu urlopowego.
Wczoraj dotarły do mnie nasiona. Lista zamknięta.
-Bedouin F1 (mój najlepszy)
-Złoto Wolicy F1 (pewniak)
-Pata Negra F1 (nowość)
-Flexifort F1 (podkładka)
-
reyav
- 50p

- Od: 24 paź 2023, o 23:38
- Kontakt:
Zdobyłem oryginalne nasiona arbuza bezpestkowego Exotica F1 od Hazery (do uprawy w polu).
Nasion jeszcze nigdzie nie ma w sprzedaży, są bardzo drogie ale myślę, że warto spróbować posiać i mieć perełkę w swoim ogródku
https://www.agrofakt.pl/bezpestkowy-min ... wacje-roku
Nasion jeszcze nigdzie nie ma w sprzedaży, są bardzo drogie ale myślę, że warto spróbować posiać i mieć perełkę w swoim ogródku
Ciekawe, zdaj koniecznie relacje po sezonie. Nie wszystko co drogie musi podpaść w gusta konesera arbuzów. Mam wrażenie, ze to czysty marketing a arbuz dedukowany jest do plantatorów którzy kontaktują je z marketami. Bespestkowy brzmi lepiej nie znaczy że lepiej smakuje ale w markecie się łatwiej sprzeda.reyav pisze: ↑13 mar 2026, o 21:12 Zdobyłem oryginalne nasiona arbuza bezpestkowego Exotica F1 od Hazery (do uprawy w polu).
Nasion jeszcze nigdzie nie ma w sprzedaży, są bardzo drogie ale myślę, że warto spróbować posiać i mieć perełkę w swoim ogródku![]()
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Przemyślałam tegoroczne uprawy i w tym sezonie stawiam na odmiany małe tzn.takie,które rosną nie większe niż 3 kg.
Jednym z problemów przy uprawie arbuza było jak zjeść 10-12 kg . Do lodówki trudno takiego zmieścić. Z pola ciężko to
zwieść.
Napiszcie czy też macie problem bo arbuz jest za duży by go zjeść?
Jednym z problemów przy uprawie arbuza było jak zjeść 10-12 kg . Do lodówki trudno takiego zmieścić. Z pola ciężko to
zwieść.
Napiszcie czy też macie problem bo arbuz jest za duży by go zjeść?